Gruppeformand: 'Nye grunde' bag farvel til Elbæks væbner

Det er 'nye grunde' og ikke håndteringen af en tidligere krænkelsessag, der ligger bag afskedigelsen af Uffe Elbæks særlige rådgiver

Uffe Elbæk. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Uffe Elbæk. Foto: /ritzau/Jens Dresling

Særligt en sag får Alternativets gruppeformand, René Gade, til at gå bodsgang i den interne undersøgelse, han netop har færdiggjort om baggrund af krænkelses-anklagerne i partiet:

I 2016 blev en ansat først fyret, men hurtigt genansat, efter et ungt medlem af partiet havde en grænseoverskridende oplevelse med den ældre medarbejder på Christiansborg efter en fest.

Det var daværende sekretariatschef, Mikkel Nørskov, der stod bag den omstridte genansættelse. Mikkel Nørskov fungerede indtil for nylig som særlig rådgiver for partileder Uffe Elbæk, men for godt en uge siden var han færdig i stillingen.

Ekstra Bladet har konfronteret René Gade med forløbet.

- Hvordan kan det lade sig gøre, at den medarbejder blev genansat?

- Det kan det, hvis man vælger at se bort fra den opsigelse, der blev lavet. Men som vi har sagt, så kan vi ikke stå på mål for det – heller ikke over for de implicerede. Fordi det ikke blev håndteret professionelt den gang, så vokser sagen nu med god grund i medierne. På grund af dårlig ledelse skal vi ikke give muligheden for, at enkelte personer bliver hængt ud. Det er uforståeligt for mig, hvordan man kunne træffe den beslutning.

- Af samme grund har I så valgt at fyre den medarbejder, der stod for genansættelsen?

- Nej, der er ikke nogen gamle sager, som jeg kan lægge til grund for en afskedigelse eller fyring nu. Der skal være nye grunde til for, at folk kan blive bedt om at stoppe eller bliver opsagt. Derfor er gamle sager fra pressen ikke en direkte årsag til at medarbejdere i den seneste tid er stoppet hos os. Det er juridisk ikke muligt, som vi har forstået det, siger René Gade.

Han ønsker ikke at gå nærmere ind i, hvilke 'nye grunde' det drejer sig om, da der er tale om en personalesag.

Alternativets leder, Uffe Elbæk. Foto: /ritzau/Jens Dresling Dansk politik - 7. dec. 2017 - kl. 10:47 Uffes undersøgelse under beskydning: 'Finder krænkelser festlige'

Herunder kan du læse mere fra interviewet med René Gade:

- Du er selv en del af det system, du undersøger. Så hvor meget kan man egentlig bruge den undersøgelse til?

- Man kan bruge den til det, at vi udbasuneret fejl og mangler og sagt, hvad man kan forvente af Alternativet. Her på Christiansborg vil vi agere, som vi nu har lovet. Så hvis der kommer noget, hvor det viser sig, at vi ikke har lært af det, skal vi på en anden måde tage fat om det, hvis vi vil bevare tilliden og troværdigheden. Hvis vi fifler med resultaterne her, så har vi et tillidsproblem.

- Du skriver i undersøgelsen, at der er ’konstateret enkeltstående eller gentagne ledelsessvigt’. Skal det forstås sådan, at nogle personer har lavet enkeltstående ledelsessvigt og andre gentagne?

- Ja.

- Hvor mange personer der tale om?

- Det er meget få personer.

- Er det fem, ti eller hvilken størrelsesorden?

- Jeg tror, at vi har to-tre konkrete sager nævnt i analysen. Det er meget rammende for det billede, der er. Så kan det være, at en person kan opfatte en anden sag sådan, at jeg skulle have sagt fire og en anden person synes, at der kun er to sager, siger René Gade.

I undersøgelsen skriver gruppeformanden bl.a.:

’Mange tidligere og nuværende medarbejdere har henvendt sig med personlige beretninger om hverdagsepisoder. Nogle hvor man i en situation har oplevet sin personlige grænse overtrådt i form af en kollega, der stod lidt for tæt på – eller hvor man gennem gentagelse af berøring, nærmede sig en grænse for det professionelle arbejdsforhold’.

- Er der er nogen, der føler, at hverdagsepisoder på Christiansborg har været grænseoverskridende?

- Faktuelt har der været gode kolleger henne ved mig og oplyse om en given episode. For det kunne være sådan noget, der gjorde, at folk synes, det var grænseoverskridende. Så jeg har måske spurgt, om jeg skulle gå videre med det, og så har vedkommende sagt, at det ikke var et problem, men nogen kunne opfatte det sådan. Hvilket jeg så i nogle tilfælde har efterprøvet juridisk eller hos andre implicerede for at sikre en professionel behandling.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen