Gymnasier skrotter valget

Læseferie og eksaminer har fået mange gymnasier til at droppe de valgdebatter, der skal ruste tusindvis af førstegangsvælgere til at stemme 18. juni.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Titusindvis af unge vælgere på landets gymnasier går glip af de valgdebatter, der ellers skulle ruste dem til at stemme for første gang ved valget 18. juni.

Valgkampen kolliderer nemlig med læseferie, eksaminer og årsprøver, og derfor har rigtig mange gymnasier helt droppet at afholde de sædvanlige paneldebatter med kandidater fra de forskellige partier.

LÆS OGSÅ: Valgtjek: Sådan stemmer din nabo

Det kan Venstres Jan E. Jørgensen tydeligt mærke i sin valgkamp.

- Jeg plejer at være ude til 20-30 af den slags vælgermøder i løbet af en valgkamp. I år har jeg ingen. Det er dumt, at de unge ikke kan få at vide, hvad de enkelte partier står for, siger han.

Nul debatter
Samme billede tegner sig for flere folketingskandidater, som Avisen.dk har talt med. En af dem er Julie Gottschalk, som stiller op i Sydjyllands Storkreds for DF. Heller ikke hun har udsigt til nogen valgdebatter på lokalområdets gymnasier.

- Jeg har slet ikke hørt om nogen debatter i Tønder eller Varde. Valget ligger faktisk på et rigtigt dårligt tidspunkt i forhold til at få informeret mange førstegangsvælgere om vores politik og få dem engageret i demokratiet, siger Julie Gottschalk.

Synd og skam
Landets gymnasier bugner af førstegangsvælgere, og det gør det ekstra problematisk, at valgdebatterne er aflyst. Det er nemlig førstegangsvælgere, der er mest i tvivl om, hvor krydset skal sættes, forklarer valgforsker Klaus Levinsen fra SDU.

- Det er helt klart, at andelen af folk, der ikke ved, hvad de skal stemme, er langt højere blandt førstegangsvælgere, siger Klaus Levinsen.

LÆS OGSÅ: Kendte politikere indrømmer: Så uartige var vi

Han ærgrer sig over, at læseferien forhindrer de unge i at møde kandidaterne ansigt til ansigt.

- At opleve en politiker face-to-face og få lejlighed til selv at stille spørgsmål er en vigtig motivationsfaktor for de unge til at deltage aktivt som vælgere senere. Derfor er det synd og skam, at denne praktiske hindring er opstået, siger han.

Tænk ud af boksen
Enhedslistens Rosa Lund frygter, at de manglende debatter vil få færre unge til at stemme.

- Jeg er meget bekymret for, at det vil gå ud over valgdeltagelsen. Det stiller krav til os som politikere om at være kreative og opsøge førstegangsvælgerne på andre måder, siger Rosa Lund.

LÆS OGSÅ: Ups: Løkkes kontanthjælps-eksempler falder fra hinanden

Socialdemokraternes Morten Ryom har også set sig nødsaget til at tage alternative midler i brug for at nå ud til førstegangsvælgerne i år. Han befinder sig på HTX i Aalborg, da Avisen.dk fanger ham. Men ikke til en paneldebat.

- Normalt ville vi fange eleverne til valgdebatterne, men nu forsøger vi i stedet at fange dem lige efter de skriftlige eksaminer og snakke med alle dem, der forbereder sig herude, fortæller Morten Ryom.

LÆS OGSÅ: Muslimer skal holde sig væk fra stemmeboksene

Han forudser, at det denne gang vil være ekstra svært at nå ud til den gruppe af unge, der er optaget af alt andet end politik.

- Der er uden tvivl nogle elever, man ikke får fanget ved det her valg, enten fordi de har den lede eksamenshjerne, eller fordi de bare ikke har en naturlig interesse for politik. Dem kan vi normalt nå ud til, når der er en valgdebat, som læreren siger, de skal dukke op til. Men ikke denne gang, siger Morten Ryom.

9 kommentarer
Vis kommentarer