Hård kritik af pensionslov: Mettes makværk

Mette Frederiksen lukkede kraftigt ned for førtidspension. Samtidig redder livlinen til nedslidte over 60 år kun et fåtal. Sydende kritik af reformer fra fagbevægelsen

Mette Frederiksen. (Foto: Philip Davali)
Mette Frederiksen. (Foto: Philip Davali)

Nedslidte danskere gruer for Claus Hjort Frederiksens (V) trussel om, at danskerne skal knokle længere på jobbet.

Og det har de god grund til.

Se også: Nødråb fra slidte danskere: Jobbet ødelægger vores krop

Se også: Da Mette svigtede de svage

Det bliver nemlig sværere og sværere at trække sig tilbage i utide, hvis man er blevet syg af jobbet.

Den røde regering med nuværende S-formand Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister i spidsen gjorde det i december 2012 uhyre svært at få førtidspension.

Siden reformen trådte i kraft i 2013 er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra over 14.000 personer i 2012 til godt 6000 personer i 2015.

Både unge og gamle får pisk
Og det er ikke kun de unge under 40 år, som stramningen især var rettet imod, der bliver ramt. Mette Frederiksens reform rammer alle aldersgrupper.

Godt 5200 danskere i alderen 50-59 år fik tildelt førtidspension i 2012. I 2014 var det antal faldet til godt 2600 personer, viser tal fra Ankestyrelsen.

Samtidig fungerer den særlige seniorførtidspension, som skal sikre nedslidte en værdig alderdom trods efterlønnens udfasning, slet ikke efter hensigten, lyder kritikken.

Blot 504 personer har således fået tildelt seniorførtidspension, siden ordningen trådte i kraft 1. januar 2014, viser den nyeste opgørelse fra Ankestyrelsen, der inkluderer årene 2014, 2015 og 1. kvartal af 2016.

- Det har været en dundrende fiasko, fastslår Anne Jørgensen, regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening med henvisning til seniorførtidspension-ordningen.

Alt for svært for seniorer
Det lave antal tildelinger står i skarp kontrast til, at politikerne forudsagde, at 2700 danskere alene sidste år ville drage nytte af ordningen.

Seniorførtidspension er tiltænkt danskere med maksimalt fem år til folkepensionen og et langt arbejdsliv bag sig, som er for nedslidte til at klare de allersidste år på arbejdsmarkedet.

Kravene til ansøgere er simpelthen så skrappe, lyder det fra kritikkerne, at ydelsen reelt kun tildeles en lille lukket skare af meget dårlige ansøgere - og redder dermed ikke den brede skare af lønmodtagere, som efter mange år med hårdt slid ikke kan gennemføre arbejdslivets sidste år.

- Man må lette på nogle af de krav, så flere kommer igennem nåleøjet, fastslår Anne Jørgensen.

Samme opfattelse har næstformand i LO, Morten Skov.

- Seniorførtidspensionen virker ikke efter hensigten. Den hjælper ikke den gruppe af borgere, som er blevet slidt ned. De får ikke mulighed for at trække sig tilbage og få en værdig pension. Vi er i LO meget optaget af, at det i fremtiden bliver lettere at få seniorførtidspension.

- Når vi hører, at hver femte af vores medlemmer ikke kan se sig selv i deres job indtil pensionsalderen, som I fortalte forleden dag, så fortæller det en historie om et arbejdsmarked, hvor der er stor ulighed i arbejdsmiljøet. Der er arbejdspladser, hvor man bliver slidt ned, der opfordrer en eventuelt ny Socialdemokratisk ledet regering til at se på seniorførtidspension som noget af det første.

- Men har LO ikke også svigtet. Har I ikke haft for stort fokus på løn og feriedage i stedet for at sikre, at folk kan gå raske hjem fra arbejde?

- Vi er meget optaget af, at lønmodtagerne skal kunne blive flere år på arbejdsmarkedet. Derfor har vi igennem en årrække prioriteret at forbedre arbejdsmiljøet.

- Ja, det siger I godt nok. Men alligevel siger mange, at det er umuligt at arbejde hele vejen til pensionsalderen?

- Der er ingen tvivl om, at kampen for et bedre arbejdsmiljø står højt på dagsordenen, når vi skal lave trepartsforhandlinger og generelt forhandler med arbejdsgivere og regeringen. Vi har påpeget flere gange, at seniorførtidspensionen ikke fungerer.

Beskæftigelsesminister Jørgen Neergard (V) afviste i foråret at ændre seniorførtidspensionen.

Socialdemokraterne er imidlertid ikke enige i kritkken af reformerne fra fagbevægelsen:

Se også: S efter kritik: Førtidsreform klæder Mette F.

* * *

Elitens projekt: Stop uværdig jagt på nedslidte, Mette

Mette Frederiksen bør omstøde sine stramninger på førtidspensionen, hvis hun bliver statsminister.

Det fastslår flere stemmer i fagbevægelsen, som frygter, at nedslidte lønmodtagere bliver frarøvet en værdig alderdom.

- Det er noget makværk og så usympatisk, som det kan være, siger FOA-formand Dennis Kristensen med henvisning til de såkaldte ressourceforløb, som ansøgere til førtidspension bliver trukket igennem. Vejen til tidlig og værdig pension for nedslidte er simpelthen alt for svær.

Dennis Kristensen, formand for FOA. Foto: Polfoto
Dennis Kristensen, formand for FOA. Foto: Polfoto
 

- Det er uværdigt på lange stræk. Det hører ikke hjemme i velfærdssamfundet. Mette Frederiksen taler om at forsvare velfærden. Her handler det netop om, at man er gået for langt. Noget skal rulles baglæns, hvis vi skal kunne se hinanden i øjnene og sige, vi tager hånd om dem, som kommer i klemme i løbet af livet.

- Men Socialdemokraterne står jo fuld fast på reformen?

- Ja, og det gjorde Socialdemokraterne også i 30 år på udlændingepolitikken, inden man kastede håndklædet i ringen og sagde 'vi tog grundlæggende fejl'. Det her vil ende på samme måde. Det er kun et spørgsmål om, hvor længe Mette Frederiksen vil trække pinen ud og siger, 'okay, det her var elitens forsøg på at få nedbragt de offentlige udgifter på bekostning af nogle af de allersvageste i samfundet'.

Se også: Hjort klar til løftebrud med 'katalog af ubehageligheder'

Se også: Hjort afviser ikke at pille ved pensionsalder

- Det er rigtigt, at vi ikke bare skal uddele førtidspensioner til folk, hvis man rent faktisk kan arbejde og bidrage. Det er jeg enig i. Men omvendt skal vi ikke jage mennesker, som ikke har arbejdsevne tilbage. Det er uværdigt, lyder det fra Dennis Kristensen.

- Tit hører vi fra Christiansborg, at kommunerne skal administrere lovgivningen bedre. Hvad skal laves om helt konkret?

- Det er nogle af grundelementerne i førtidspensionsreformen. Det er hele tænkningen, som ligger til grund, Altså det her med, at hvis du kan arbejde en, to, tre timer skal du det efter et ressourceforløb. Og derefter finde et job, som ikke eksisterer. Det er selvve grundtanken om, at vi kan presse citronen til sidste dråbe.

Ingen redning
Den skarpe opfordring til Socialdemokraterne bliver bakket op af forbundsformanden i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast. Han taler på vegne af 20.000 slagteri- og mejerimedarbejdere osv. i fødevaresektoren.

Han er dog især optaget af at få ændret seniorførtidspensions-ordningen, fordi den slet ikke redder de nedslidte folk, som ikke længere kan få efterløn.

- Den har spillet fallit. Den har aldrig virket, konstaterer Ole Wehlast, og forklarer:

- Vores medlemmer er ikke så syge, at de kan få den, men de er for syge til at arbejde.

- Hvis politikerne sikrede, at arbejdsmiljøet fulgte med i et tempo, så vores medlemmer kunne bliver lidt længere på jobbet, så kunne vi leve med det, men det kan de ikke.

501 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere