Hård kritik fortsætter: 'Mette F. forfølger paranoide'

Mette Frederiksen (S) forfølger psykisk syge med den reform af førtidspensionen, som hun stod i spidsen for som beskæftigelsesminister, lyder kritikken

Mette Frederiksens reform af førtidspension har sendt mange skizofrene og paranoide ud i fattigdom og en sygemæssig forvværing, mener foreningen Sind. Polfoto: Mads Nissen.
Mette Frederiksens reform af førtidspension har sendt mange skizofrene og paranoide ud i fattigdom og en sygemæssig forvværing, mener foreningen Sind. Polfoto: Mads Nissen.

Opdatering: Udtalelser fra Socialdemokraternes fungerende politisk ordfører Ane Halsboe-Jørgensen tilføjet sidst i artiklen.

Skizofrene og paranoide danskere har nok at slås med - også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

Det mener Sind, Landsforeningen for psykisk sundhed, fordi Mette Frederiksen i sin tid som beskæftigelsesminister stod i spidsen for en reform af førtidspensionen i 2012, der har givet pension til langt færre psykisk lidende.

- Den reform, som Mette Frederiksen står bag, er en reel forfølgelse af folk med psykiske lidelser som skizofreni og paranoide psykoser, og det ser vi nu konsekvensen af, siger Kristian Frederik Bennedsen, næstformand i Sind, til Ekstra Bladet.

Mette Frederiksen gjorde det som beskæftigelsesminister uhyre svært at få førtidspension. Siden reformen trådte i kraft i 2013 er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra godt 14.000 personer i 2012 til omkring 7000 personer i 2015.

En stor del af dem, som nu ikke får tilkendt førtidspension, er de psykisk syge. Før reformen i 2010 fik 6257 danskere tilkendt førtidspension på grund af en psykisk lidelse. Mette Frederiksens reform barberede antallet ned til 1850 i 2015, viser nye tal fra Ankestyrelsen.

Se også: Enhedslisten om Mettes reform: Kynisk og ondskabsfuld

'Jeg tror ikke, hun lytter'
Mange afviste førtidspensioner rammer folk med alvorlige psykiske lidelser såsom skizofreni, paranoid psykose og borderline.

- Mette Frederiksen har lavet et makværk, og hun burde sætte sig ind i de svære psykiske lidelser, som hun snakker om. Hun nævner en række milde sindslidelser, men jeg tror ikke, at hun aner, hvad det vil sige at være paranoid skizofren, siger Kristian Frederik Bennedsen.

- Jeg har ved flere lejligheder forsøgt at sige det her til Mette Frederiksen, men jeg tror ikke, at hun lytter. Vi blev også lovet et møde, som aldrig blev til noget, hvor jeg ville sige, at det er tydeligt for enhver, at rigtig mange sindslidende ikke har arbejdsevnen.

Opdatering: Socialdemokraterne er af en anden opfattelse og siger, at der har fundet et møde sted mellem Mette Frederiksen og Sind.   

Se også: Hård kritik af pensionslov: Mettes makværk

Se også: Da Mette svigtede de svage

Bliver mere syge
Før reformen blev der tildelt førtidspension til 626 på grund af skizofreni. Efter reformen i 2015 var det faldet til 176. Det samme gør sig gældende med paranoid psykose, som før reformen gav pension til 196, mens der kun blev tildelt 68 for samme diagnose i 2015.

For folk med borderline, der også  kaldes emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse, fik 333 førtidspension før Mette Frederiksens reform i 2010. Efter reformen fik kun 53 med bordeline førtidspension i 2015.

Når de psykisk syge får afslag på førtidspension, skal de i stedet igennem arbejdsprøvninger, ressourceforløb og ligenende, fordi kommunen mener, at de kan 'udvikle arbejdsevne'.

Det sker ifølge foreningen Sind, selv når psykisk syge åbenlyst ikke har en evne til at arbejde.

- Det gør mange sindslidende meget mere syge, fordi de skal igennem nogle forløb med arbejdsprøvning, som i nogle tilfælde vare 10 eller 15 år, når de ikke kan få en pension, fortæller næstformanden.

- For psykisk syge, så er der ikke noget, som er værre end stress, så den reform alt fuldstændig kontraproduktiv.

Se også: S efter kritik: Førtidsreform klæder Mette F.

'Klapjagt på syge'
Mette Frederiksens (S) reform af førtidspension blev for nyligt også kaldt for 'makværk' af fagbevægelsen i Ekstra Bladet.

På Christiansborg skruede Enhedslisten yderligere op for retorikken i går ved at kalde Mette Frederiksens reform for 'kynisk og ondskabsfuld' samt en regulær 'klapjagt på syge'. Den vurdering er næstformanden i foreningen Sind enig i.

- Det handler ikke om vilje hos de her mennesker. Det handler om evner, som de ikke har. Vi ville ikke sige til en uden ben, at vedkommende bare skulle gro dem ud igen. Men det er det, som vi siger til de sindslidende i øjeblikket, siger Kristian Frederik Bennedsen.

Et afslag på førtidspension betyder, at de psykisk syge formentlig ender på kontanthjælp, hvilket i første omgang er en besparelse for staten. Men det ender med at koste dyrt, mener foreningen Sind.

- De mennesker, som ikke længere får tildelt førtidspension, lever nu i fattigdom, og vi ser dem på gaden med poser. Det er uværdigt for et samfund, som det danske. Vi behandler de sindslidende som pestramte i gamle dage.

- Det bliver dyrere for samfundet i længden, fordi vi får flere indlæggelser og flere vil kræve mere opmærksomhed fra det offentlige, siger Kristian Frederik Bennedsen.

Tavs Mette F.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes formand og tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Fungerende politisk ordfører Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Det er vigtigt, at vi følger udviklingen tæt og hele tiden får underretninger fra ministeren om, hvordan reformen virker, og om kommunerne følger intentionerne. Der er nogle sindslidelser, som er meget tunge, og det er det godt, at vi har førtidspension, som et redskab,

- Men der er jo et væsentligt fald i netop de tunge diagnoser som skizofreni og paranoide psykoser, så er man ikke på det område gået for vidt?

- Jeg er bange for, at der er eksempler, hvor den (reformen, red.) bliver brugt forkert, og det skal vi følge op på. Men vi skal også se på, hvor den 20-årige med en sindslidelse er i stedet for at tildele førtidspension, og hvis der er ro i fem år i et behandlingsforløb, så er det bedre end bare at sende dem hjem med en førtidspension.

- Men kvaliteten af nogle ressourceforløb har ikke været god nok, og der har vi skubbet på hos ministeren.

- I har jo lavet ressourceforløbene ...

- Det er ikke alle steder, at intentionerne er fuldt, og det er meget vigtigt for os, at der ikke er mennesker, som har det svært, og som kommer unødigt i klemme, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Se også: Hjort klar til løftebrud med 'katalog af ubehageligheder'

Se også: Hjort afviser ikke at pille ved pensionsalder

324 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere