Hård kritik: To embedsmænd fritaget for tjeneste efter statsløsesag

Trods brud på konventioner, så mener kommission ikke, at der er grundlag for at drage minister til ansvar.

Birthe Rønn. (Foto: Nikolaj Svennevig)
Birthe Rønn. (Foto: Nikolaj Svennevig)

Kritikken hagler ned over tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og flere embedsmænd efter offentliggørelsen af Statsløsekommissionens beretning.

To embedsmænd fritages for tjeneste og kritiseres i hårde vendinger af kommissionen. Her vurderer kommissionen, at de to embedsmænd har begået forseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at de drages til ansvar. Dermed kan der være tjenestemandssager på vej.

Kommissionen udtaler, at "Birthe Rønn Hornbech havde pligt til at orientere Folketinget om, at statsløse ansøgere født i Danmark ikke blev optaget på lovforslag om indfødsret, selvom de efter konventionerne var berettigede hertil".

Se også: Claes Nilas vender tilbage til Integrationsministeriet

Statsløsekommissionen konkluderer i øvrigt, at der i perioden fra 1991 til 2010 er meddelt afslag på ansøgninger om indfødsret til statsløse personer, som klart er i strid med Danmarks folkeretslige forpligtelser.

Kommissionen vurderer, at afslagene i perioden indtil 2007 er udtryk for uagtsomme tjenesteforseelser, men at de ikke har været af en sådan grovhed, at der er grundlag for at drage nogen til ansvar.

Kommissionen udtaler, at daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech havde pligt til at orientere Folketinget om, at statsløse ansøgere født i Danmark ikke blev optaget på lovforslag om indfødsret, selvom de efter konventionerne var berettigede hertil.

Men samtidig vurderer kommissionen, at hun ikke modtog tilstrækkelig rådgivning herom af embedsmændene.

59 kommentarer
Vis kommentarer