Hårdt angreb på Borgen: 'Claus Hjort får blod på hænderne'

Forsvaret har købt morterer for 107 millioner kroner af et israelsk firma, som mistænkes for at krænke menneskerettigheder

Christian Juhl (EL) langer ud efter Claus Hjort (V). Polfoto: Melissa Kühn Hjerrild, Jens Dresling.
Christian Juhl (EL) langer ud efter Claus Hjort (V). Polfoto: Melissa Kühn Hjerrild, Jens Dresling.

Enhedslisten er helt oppe i det røde felt over forsvarets million-indkøb hos det israelske selskab Elbit.

Forsvaret har for nyligt købt for 107 millioner kroner morterer hos det israelske firmas datterselskab i Østrig, skriver Information. Og på grund af en mistanke mod firmaet om at krænke menneskerettighederne går Enhedslisten nu til angreb på forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Den danske forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen og de ansvarlige politikere får blod på hænderne, når de nu har besluttet, at det danske forsvar skal købe morterer til artilleriet af det israelske firma Elbit, siger Enhedslistens medlem af Udenrigsudvalget på Christiansborg, Christian Juhl.

Se også: DF er åben for ekstra forsvarsregning på 31 milliarder

Danske Bank boykotter
FN's menneskerettighedsrapportør opfordrer til at boykotte det israelske selskab, og flere danske pensionskasser og Danske Bank har valgt at lytte til FN's boykot, og investerer derfor ikke i Elbit.

Det skyldes, at Elbit er involveret i 'leverancer af elektronisk udstyr, som anvendes i konflikt med menneskerettighedsnormer', som Danske Bank skriver på sin hjemmeside.

- Netop i disse måneder har den israelske regering sanktioneret at yderligere 4000 israelere ulovligt kan bosætter sig på den besatte Vestbred. Det er problematisk, at forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen køber artillerisystemet af det israelske Elbit, siger Christian Juhl.

Ingen spørgsmål
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyser ifølge Information til Folketingets Forsvarsudvalg, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse tilsyneladende ikke har rejst spørgsmålet om menneskerettighederne i forbindelse med en gennemgang af kontrakterne.

Derfor er det kritisabelt, at forsvaret køber våben af dem, mener SF’s Holger K. Nielsen.

- Jeg synes ikke, vi i Danmark skal købe israelske våben, siger han til Information.

Se også: Frygter at blive hacket i Rusland: Lader gadgets blive hjemme

De radikale og Socialdemokratiet er dog med i købet hos det israelske selskab, og det forstår Enhedslisten ikke.

- Det er ganske uforståeligt, at Radikale Venstres ordfører Martin Lidegaard og tilsyneladende også Socialdemokraterne accepterer handelen, siger Christian Juhl.

Netop Martin Lidegaard (RV) er heller ikke vild med den israelske sælger, men der er ikke noget at gøre.

- Jeg synes også, at det er en uholdbar situation, at sådan som vores regler er i dag, ikke kan stille krav om at overholde menneskerettigheder. Det kan vi ikke, siger Martin Lidegaard.

- Derfor kan vi ikke juridisk forhindre selskaber, som bryder menneskerettigheder, i at byde, og det vil vi gerne have ændret, når vi skal forhandle forsvarsforlig, forklarer han.

Se også: Hjort føler sig beroliget af klar tale fra USA-kollega

Information har spurgt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), hvad han synes om det forslag. I en mail til Information svarer han: 

'Jeg lægger stor vægt på, at det danske forsvar indkøber forsvarsmateriel efter gældende nationale og internationale regler og love og i rammen heraf, at de danske soldater sikres det bedste udstyr i forhold til de økonomiske rammer.'

Se også: Efter Trumps trussel: Nu kræver de penge af Danmark

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen