Hårdt angreb på Løkke: Fifler med flygtningetal

Socialdemokraterne går i kødet på statsministeren oven på afslutningstale. Asylboomet er større i Danmark end i vores nabolande under Lars Løkke (V).

Lars Løkke Rasmussen (foto: Martin Lehmann)
Lars Løkke Rasmussen (foto: Martin Lehmann)

Lars Løkke Rasmussen (V) pynter sig med lånte fjer.

Det mener Socialdemokraterne, efter at statsministeren i sin afslutningstale i Folketinget brystede sig af, at regeringen har strammet op, så Danmark får færre asylansøgere end vores nabolande.

Danmark har dog fået flere asylansøgere med Løkke ved roret ifølge et folketingssvar fra integrationsminister Inger Støjberg (V), og det får Socialdemokraternes integrationsordfører Dan Jørgensen op af stolen.

- Om Løkke lyver, må vælgerne afgøre. Men tallene lyver i hvert fald ikke, og de siger jo noget helt andet end det, Løkke sagde han ville levere, siger Dan Jørgensen til Ekstra Bladet.

Løkkes stramning
Angrebet sættes ind, fordi statsministeren i sin afslutningstale slog fast, at det er regeringens politik, som har gjort Danmark mindre attraktivt for flygtninge.

- Sidste år steg antallet af asylansøgere i Sverige, Norge, Finland og Tyskland – alle vores nabolande - med 100 procent eller mere. I Danmark steg det med omkring 40 procent, sagde Lars Løkke.

- Prøv at forestille jer situationen, hvis der ikke var strammet op, lød det fra Løkke.

Stik modsat
Problemet er bare, at Løkkes sammenligning går fra 2014 til 2015, hvor Venstre først kom til magten halvvejs inde i 2015.

Ser man alene på de måneder, hvor Venstre har været i regering, så er udviklingen stik modsat statsministerens selvros i talen og den straksopbremsning, som han lovede før valget.

Der kom således 158 procent flere asylsøgere til Danmark fra Lars Løkke overtog magten i forhold til december sidste år ifølge Inger Støjbergs egne tal.

Vores nabolande har oplevet den modsatte tendens. I Tyskland fik de kun 21 procent flere asylansøgere i den sidste halvdel af året, mens Sverige fik 72 procent flere.

Løber fra løfter
Dermed fik Danmark under Lars Løkkes stramninger en markant højere stigning i antallet af asylansøgere end i vores nabolande.

- Det har jo vist sig ikke at være sandt, når Løkke sagde, at han kunne garantere en straksopbremsning. Fint nok at man har strammet op. Det har vi jo også støttet, men det ville klæde statsministeren at indrømme, at han nu må løbe fra sine løfter, siger Dan Jørgensen.

Asyltallet er dog faldet kraftigt hen over foråret, og der var kun 350 asylansøgere i maj. Det er det laveste antal i en enkelt måned siden 2012 ifølge statsministeren.

De økonomiske vismænd, der offentliggjorde deres halvårsrapport tirsdag, påpeger da også, at den danske udlændingepolitik har haft en betydning for tilstrømningen.

- Der er en klar tendens til, at flygtninge søger mod de lande, hvor de nemmest kan få tilkendt asyl for dem selv og deres familie. Derfor må de politiske tiltag i Danmark samlet set antages at have påvirket antallet af asylansøgere i en negativ retning, skrev de.

Lars Løkkes spindoktor oplyser, at statsministeren ikke har nogen kommentarer til sagen.

283 kommentarer
Vis kommentarer