Hårdt pensions-angreb på Mette og co.: I har svigtet

Enhedslisten mener, at Socialdemokratiet står bag tre store svigt, som betyder, at danskernes pensionsvilkår er blevet forringet

Enhedslisten beskylder Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen for at have svigtet i forbindelse med, at danskernes pensionsalder stiger. Foto: René Schütze
Enhedslisten beskylder Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen for at have svigtet i forbindelse med, at danskernes pensionsalder stiger. Foto: René Schütze

Når danskernes pensionsalder begynder at stige fra nytår, og efterlønnen gradvist forringes, så bærer ikke mindst ét parti ansvaret for dette.

Sådan lyder det fra Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen. Han mener således, at Socialdemokratiet har svigtet i flere omgange:

- Socialdemokraterne har lavet nogle store svigt i den her sag. I 2006 går de med i velfærdsforliget, som betyder, at pensionsalderen stiger derudaf, i takt med at den gennemsnitlige levealder stiger. Man burde kunne sige sig selv, at det vil ramme alle dem, der kommer tidligt på arbejdsmarkedet, og som har nogle hårde jobs - fysisk såvel som psykisk. De vil blive slidt ned, længe før de når den stadig højere pensionsalder, siger Finn Sørensen.

- Det næste svigt er, at Socialdemokratiet efter valget i 2011 skriver ind i regeringsgrundlaget, at de vil gennemføre den tilbagetrækningsaftale, der fremrykker den stigende pensionsalder med fem år og samtidig ødelægger efterlønnen.

Artiklen fortsætter under beregneren ...

Yderligere opstramning
- Da de røg ud af regeringen i 2015, kunne de have valgt at sige, at de ikke længere vil være en del af den aftale. Det var jo en yderligere opstramning i forhold til det, man aftalte i 2006. Men det gjorde Socialdemokratiet ikke. Tværtimod indgik de i et nyt forlig, hvor man vedtog at hæve pensionsalderen til 68 år.

- Det er da tre store svigt, lyder det fra Finn Sørensen.

- Men i takt med, at levealderen stiger, skal man vel også rykke pensionsalderen - ellers hænger det ikke sammen på bundlinjen?

- Det kunne man måske kigge på. Men ikke at forhøje den så fuldstændig vanvittigt, som de gør. En nyfødt kan først gå på pension som 77-årig. Jeg har fandeme snakket med mange borgere om det her. Alle ryster på hovedet og siger, at det er det glade vanvid.

Her er de politikernes pensionsaftaler

2004: Folkepensionsalderen sænkes fra 67 til 65 år.

2006: Regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti indgår sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre Velfærdsforliget. Denne aftale hæver igen folkepensionsalderen fra 65-67 år i perioden 2024-2027. Aftalen fastholder muligheden for fem års efterløn.

2011: Regeringen med Venstre og Det Konservative Folkeparti indgår sammen med Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti Tilbagetrækningsreformen. Denne fremrykker stigningen af pensionsalderen, så den går fra 65 til 67 år i perioden 2019-2022. Samtidig forkortes efterlønsalderen gradvist, så man i 2023 kun kan få efterløn i tre år. Desuden fastholder man de såkaldte levetidsindeksering, så efterløns- og folkepensionsalderen vil stige i takt med at den gennemsnitlige levetid øges. 

Trods modstanden mod aftalen valgte Socialdemokratiet alligevel at stemme for Tilbagetrækningsreformen efter at være kommet til magten ved valget i september 2011.

2015: Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti vedtager at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2030. Det vil sige, at pensionsalderen stiger for alle født efter den 31. december 1962.

Næste lovforslag om, at folkepensionsalderen stiger med endnu et år, fremsættes i 2020.

Sort dag
Ekstra Bladet har fået en kommentar fra Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, til kritikken fra Enhedslisten.

- Enhedslisten mener, at I har svigtet ved bl.a. at være med til at forringe efterlønnen og hæve pensionsalderen?

- Jeg mener ikke, at vi har svigtet i forhold til at hæve pensionsalderen. Jeg mener, at det er vigtigt at gøre, nu hvor vi bliver ældre. Men jeg stod selv i salen, da vi var med til det med efterlønnen i 2011, og det var en sort, sort, sort dag for mig. Men det blev skabt ved forhandlingerne, da vi overtog regeringsmagten.

- Men når man har været med til de ting, så er man også nødt til at tage en ansvar for, hvad vi så skal gøre. Alle de partier, der har været med i disse aftaler, er nødt til at tage ansvar for at hjælpe de her mennesker og sørge for, at de får en værdig alderdom, lyder det fra Leif Lahn Jensen.

234 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere