Hænderne i lommen: Ingen bliver danske statsborgere lige nu

På trods af gradvis genåbning af Danmark efter påske kan ansøgere om statsborgerskab skyde en hvid pil efter at få lov at trykke hånd for det rødbedefarvede pas

Følg Politik

Er du selv kommet i klemme i din statsborgerskabssag? Skriv til mt@eb.dk

I en måned har vordende statsborgere ventet og ventet på at blive danske statsborgere. Men de kan godt beholde hænderne i lommerne.

Håndtryksceremonierne i samtlige 98 danske kommuner er nemlig fortsat aflyst på grund af coronakrisens restriktioner og regler om at holde afstand og undgå fysisk kontakt. Og der er ingen plan lige nu om at stable nogen på benene. Det kan Ekstra Bladet nu fortælle.

- Jeg har intet hørt fra dem. Jeg ved intet om, hvordan jeg skal tilmelde mig til ceremonierne, for der er jo ikke nogen, og de er svære at få fat i. Jeg får ingen svar på mine mails, siger Elina Ketelsen til Ekstra Bladet.

Hun bakkes op af Ilham Rashid Sharrif, der er uddannet social- og sundhedsassisten i Aalborg:

- Det eneste, jeg har fået at vide, er, at jeg skal vente.

 

Minister: Det er træls

Selvom Mette Frederiksen nu gradvist vil åbne samfundet igen, kan kommende danske statsborgere således stadig spejde langt efter et rødbedefarvet pas.

Det bekræfter udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han har på ingen måde travlt med at få stablet nye ceremonier på benene, selvom samfundet så småt skal til at åbne op.

- Der er desværre mange udlændinge, der har fået udskudt muligheden for at blive danske statsborgere, da de kommunale ceremonier er blevet udskudt. Jeg kan sagtens forstå, at det er træls, skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

- Myndighedernes anbefalinger betyder, at de ellers planlagte grundlovsceremonier bør udsættes. Loven giver mulighed for at deltage i en ceremoni indenfor to år efter lovens ikrafttræden. Så der skal nok blive mulighed for at deltage senere.

Ministeren afviser samtidigt muligheden for, at kommunerne ville kunne tage forbehold for smitten ved eksempelvis at iklæde sig en plastikhandske inden håndtrykket finder sted.

- Det står direkte i den nuværende lov, at man ikke må bruge handske.

 

Indlysende tåbeligt at vente

Ved pressemødet i marts svarede statsminister Mette Frederiksen (S) også på tiltale:

- Vores holdning er, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab, og det betyder selvfølgelig, med den anbefaling, der nu ligger fra myndighederne, at vores udgangspunkt, og det vil vi diskutere med partierne bag indfødsretaftalen, at vi så udsætter de ceremonier, der allerede er planlagt. Det betyder ikke, at vi ændrer vores position, at man skal selvfølgelig give hånd i Danmark, når man skal have statsborgerskab.

Regeringens stillingstagen i sagen vækker endnu engang opsigt blandt kritikere af kravet om håndtryk.

- Det er indlysende tåbeligt at vi har vedtaget en lovgivning, som er umuligt for borgerne at opfylde, siger indfødsretsordfører i Enhedslisten, Peder Hvelplund, til Ekstra Bladet.

- Der er folk, der står i kø med en berettiget forventning om at få statsborgerskab, og bremses af en procedure som vi ikke kan afholde, påpeger han.

Mattias Tesfaye har senere sendt Ekstra Bladet endnu en mail, hvor han skriver, at han håber, at få gang i grundlovsceremonierne hurtigst muligt.

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+