Hærværk på Christiansborg: Nyt malingkast

Ukendte gerningsmænd har i nat kastet hvid maling udover den store indgang til Christiansborg

Ved du noget om sagen, så tip os på sms/mms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Den store hovedindgang til Christiansborg har været spærret hele morgenen.

Det skyldes at ukendte gerningsmænd har kastet maling udover hovedindgangen til politikernes højborg.

- Vi modtog en anmeldelse klokken 23.12 i går aftes. Ukendte gerningsmænd har kastet maling udover døren til Christiansborg, siger vagtchef Carsten Reenberg til Ekstra Bladet.

Lige nu efterforsker politiet sagen.

- Vi har ikke foretaget nogen anholdelser, men vi holder alle muligheder åbne. Efterforskninger løber videre i dag, og vi holder alle døre åbne, siger vagtchefen.

Hele Christiansborg er forskanset af pullerter og video-overvågning, og til dagligt er der flere sikkerhedstjek på Christiansborg. Men vagtchefen kan ikke oplyse, om de har nogen mistænkte i kikkerten.

Et større oprydningsarbejde begyndte allerede tidligt torsdag morgen, for at politikerne kunne møde ind til tiden. Her var der hyret et hold ind, som kunne fjerne den store malingplet.

Ifølge Ritzaus oplysninger har kameraer opfanget videobilleder af maskerede personer, som kaster malingen, men det er altså ikke noget, som Københavns Politi kan bekræfte overfor Ekstra Bladet.

Kendt malingkast
Den 8. marts 2003 skete det nok hidtil mest kendte malingkast på Christiansborg.

Daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), havde netop forladt et møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor han skulle orientere om de fremtidige krigsplaner.

Statsminister Anders Fogh efter angrebet med rød maling. Foto: jens Dresling
Statsminister Anders Fogh efter angrebet med rød maling. Foto: jens Dresling

Frem fra menneskemængden sprang en ung mand.

- Du har blod på hænderne, skreg manden inden han tømte en bøtte rød maling udover statsministeren.

Manden blev omringet af statsministerens PET-vagter, der straks kastede sig over gerningsmanden.

Det viste sig senere, at der var to gerningsmænd. De havde skaffet sig adgang til borgen under forskud af, at de skulle mødes med daværende Enhedslisten-politiker Pernille Rosenkrantz-Theil, som nu er socialdemokrat. Hun har afviste at kende to gerningsmænd.

De to unge mænd blev senere i Københavns Byret dømt for vold mod tjenestemand i funktion, og de fik en dom tre og fire måneders fængsel. Samtidig skulle de betale folkestyret godt 113.000 kroner til et nyt gulvtæppe i Folketinget.