Hans Engell: Det er ren Karl Marx

Ekstra Bladets politiske kommentator trækker en linje mellem VLAK-regeringen og kommunistisk kongstanke om statsbanker. Og forklarer hvorfor Søren Gade stikker piben ind

Løkke har fundet en løsning i sagen om statslån, der stille Søren Gade tilfreds. Foto: Henning Hjorth og René Schütze
Løkke har fundet en løsning i sagen om statslån, der stille Søren Gade tilfreds. Foto: Henning Hjorth og René Schütze

- Der er mere Karl Marx end liberalisme ved det her. Karl Marx kommer ind på banen.

Sådan lyder Hans Engells vurdering af regeringens fortsatte ambition om, at lade staten overtage opgaven med at låne penge ud til den almene boligsektor.

- Det her forslag er mindst ligeså socialistisk, som det tidligere. Det betyder stadig, at vi går ind i en statsordning. Den private finanssektor vil formentlig overveje om det her overhovedet er interessant for dem, uddyber Ekstra Bladets politiske kommentator.

Sagen handler om statslån til almene boligselskaber for 180 milliarder kroner, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed, fordi Venstres gruppeformand, Søren Gade, før sommerferien offentlig tog afstand fra regeringens udspil.

Han kaldte forslaget 'socialistisk'. Sagen eksploderede for alvor, da Ekstra Bladet via en række lækkede mails, at store dele af Venstres Folketingsgruppe delte gruppeformandens kritik.

Torsdag aften er regeringens reviderede forslag så kommet frem. Her nøjedes statens med at overtage 90 procent af lånene. Realkreditinstitutterne beholder administrationen og 10 procent af udlånsvirksomheden.

Dén løsning har Søren Gade udtrykt glæde ved.

Karl-modellen lever
Men dét tandpastasmil giver Hans Engell ikke meget for.

- Så Søren Gade har fået et figenblad, men Karl-modellen lever, konstaterer han.

- Men idéen om en statsbank er jo droppet?

- Jo, men det har heller ikke været idéen, at man ville lav en decideret statsbank. Man vil lave en statslåneordning.

Statslån har skabt Venstre-ballade

I juni meddelte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at regeringen vil benytte statslån til almene boliger i stedet for realkreditlån. Det skabte efterfølgende uro i Venstre.

Torsdag erfarer Borsen og Finans.dk, at regeringen har lagt sig fast på en model, der lader realkreditbranchen beholde ti procent af udlånet.

Læs om forløbet og forslaget her:

* Med forslaget skal staten altså overtage långivning til almene boliger fra de private realkreditselskaber.

* En manøvre, der i forslagets oprindelige form ville give en besparelse på to milliarder kroner årligt. Det skyldes, at staten via statsobligationer kan låne pengene ud til en lavere rente end realkreditinstitutterne, samtidig med at man sparer gebyrer og bidrag.

* Forslaget skabte efterfølgende ballade i regeringspartiet Venstre.

* Gruppeformand i Venstre Søren Gade er blandt de V-folk, som er lodret imod. Det har han givet udtryk for i et debatindlæg bragt i flere aviser. Her kaldte han forslaget "socialistisk".

* Hele sagen har skabt uro i Venstre. Det viser interne mails fra Venstre, som Ekstra Bladet og TV2 kom i besiddelse af. Flere medlemmer af Venstres folketingsgruppe giver udtryk for ærgrelse over, at de ikke blev orienteret om planerne, før de blev offentliggjort.

* Finansminister og næstformand i Venstre Kristian Jensen har talt for forslaget.

* Over for Venstres gruppe har Kristian Jensen kaldt det "beklageligt", at regeringens boligordførere ikke blev inddraget, før Ole Birk Olesen 21. juni udsendte pressemeddelelsen med forslaget om statslån.

Kilder: Ekstra Bladet og TV2.

- Det handler om; tror man på det private er bedre til at bedrive kreditvirksomhed, yde låne osv. Eller tror man, staten er bedre? Dér mener den liberale regering så - ligesom Karl Marx - at staten er bedre.

Den kommunistiske chefideolog Karl Marx (1818-1893) ville klappe i sine hænder, hvis han kendte regeringens politik, mener Hans Engell. Foto: marxists.org
Den kommunistiske chefideolog Karl Marx (1818-1893) ville klappe i sine hænder, hvis han kendte regeringens politik, mener Hans Engell. Foto: marxists.org
 

- Hvorfor erklærer Søren Gade sig så glad?

- Det er, fordi alternativet er værre. Regeringen er ved at lave krisestyring inden sæsonen starter.

- Det ser du også med fjernelsen af Esben Lunde Larsen som fiskeriminister. Tanken er, at regeringen vil have fjernet de store sten, som ligger på vejen.

Sten af vejen
- Søren Gade er kommet ud på dybt vand, sagen skal jo have en løsning. Lars Løkke bøjede jo ikke af på statslånene uanset, hvad Gade sagde. Så er Gade jo nødt til at sige, som han gør. Du kan jo ikke have en gruppeformand, som ligger i åbenlys konflikt med sin statsminister. Så ville gruppeformanden have været nødt til at gå. Så det handler om at få ro på bagsmækken.

- Hvor piller regeringen ikke bare statslånene af bordet?

- Fordi de har brug for pengene. De har hulens meget brug for de to milliarder kroner, som de mener at kunne hente. Regeringen er klemt på økonomien. Råderummet er lille. Hvis pengene ikke kom i kassen så ville de mangle til skattelettelser, forsvar og alle den andre ting. De har været pisket til at køre det her igennem

Hans Engell bider desuden mærke i, at realkreditinstitutterne allerede nu udtrykker skepsis med den nye model, selvom de trods alt beholder en smule af udlånsforretningen.

- Umiddelbart har jeg svært ved at se den store visdom i det forslag, udtaler adm. direktør i BRFkredit, Carsten Tirsbæk Madsen, ifølge Børsen.

Hans Engell siger:

- Sagen er den, at det har været en stor og god forretning for realkreditbranchen at være inde i lånemarkedet i forhold til den almene boligsektor. Men hvis først staten at melde sig på banen og samtidig har et sparemål på et par milliarder kroner, så begynder det at blive mindre interessant for de private. Realkreditinstitutionerne er i forvejen presset.

Ekstra Bladets politiske kommentator stiller også spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er muligt at hente to milliarder ved at staten går ind i udlånsbranchen. Han påpeger, at den tidligere regering droppede tanken.

- Forslaget er et udtryk for at regeringen tror på, at staten er bedre til at klare det her. Det mente Karl Marx også. Men som bekendt er der ikke helt så mange, som har fulgt Karl på vej. Men det er nu regeringens linje, lyder det fra Hans Engell.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen