Hans Engell: Det er Søren Papes sidste chance

Magtfulde borgmestre styrer Konservative i kulissen og de kræver fremgang af den genvalgte formand

Længden på Søren Papes formandsliv bliver bestemt af især seks magtfulde borgmestre (Foto: Jakob Jørgensen)
Længden på Søren Papes formandsliv bliver bestemt af især seks magtfulde borgmestre (Foto: Jakob Jørgensen)

Søren Pape lever trods et elendigt valg i juni videre som Konservativ formand.

Det står klart, efter partiets landsråd lørdag gav ham endnu et år på posten.

Men tålmodigheden med den tidligere bykonge fra Viborg har en udløbsdato, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator og tidl. konservative formand, Hans Engell.

– At man direkte tabte mandater ved folketingsvalget er kommet bag på de fleste, konstaterer han.

– Det her er Søren Papes sidste chance. Han skal vise de næste tre-fire år, at han kan løfte De Konservative til omkring 5-6 procent. Hvis næste folketingsvalg bliver på samme niveau, så vil han få store vanskeligheder.

De seks
Hans Engell peger på, at seks magtfulde hovedstads-borgmestre holder Søren Papes formandsliv mellem hænderne

– I dag er borgmesterholdet den stærkeste faktor i partiet. Folketings-gruppens seks medlemmer har selvfølgelig en vis tyngde, men det er borgmester-holdet som er de tunge drenge og piger.

De seks magtfulde borgmestre er ifølge Engell: Hans Toft (Gentofte), Jørgen Glenthøj (Frederiksberg), Michael Ziegler (Høje-Taastrup) og Benedikte Kiær (Helsingør), Sofia Osmani (Lyngby-Taarbæk) og Morten Slotved (Hørsholm)

– Det er de konservative borgmestre, der skal redde Pape. Hvis de leverer et godt kommunalvalg i 2017, så har han et fornuftigt afsæt til folketingsvalget et år senere.

– Er de også tungere end Søren Pape?

– Jamen, de er så tunge at hele dagen i morgen er afsat til, at de skal diskutere interne kommunalpolitikker det kommende år frem.

– Kommunalvalget i ’17 bliver meget afgørende for Søren Pape. Hvis K får et godt valg, har han et godt udgangspunkt, når folketingsvalget kommer, formentlig i ’18 eller ’19. Bliver det derimod et elendigt kommunalvalg, så vil det ramme ham.

Fordi Ziegler sagde nej
– Er der overhovedet en oplagt kronprins eller prinsesse i partiet?

– Nej. Man håber Søren Pape er langtidsholdbar. Men hvis Søren Pape pludselig stod af ville det mest sandsynlig være, at Rasmus Jarlov eller Mai Mercado tog over.

– Hvad med Michael Ziegler?

– Nej, han har haft sin chance. Han fik jo tilbuddet, men sagde nej. Pape er kun partiformand, fordi Ziegler sagde nej.

Fra talerstolen i Herning svingede Søren Pape i sin landsrådstale pisken over V-regeringens dagpengeforlig, som han kaldte ’rød, dyr og dårlig.’

Men det var hans nye udmelding om at ville forsøge at presse justitsminister Søren Pind (V) til at kigge på offentlighedsloven, som fik mediernes opmærksomhed. Det er især rådgivning af ministre, som Søren Pape ikke forstår, er blevet så mørkelagt.

1 kommentar
Vis kommentarer