Annonce:
Annonce:

Hans Engell: Det skrappeste jeg nogensinde har set

Esben Lunde er nok sat fra bestillingen, men han er ikke taget af skydeskiven

Løkke er udemækret klar over, at den er helt gal i kvotekongesagen, vurderer Hans Engell. Esben Lunde er derfor ikke af krogen. Foto: Martin Lehmann
Løkke er udemækret klar over, at den er helt gal i kvotekongesagen, vurderer Hans Engell. Esben Lunde er derfor ikke af krogen. Foto: Martin Lehmann
Annonce:
Følg Politik

Det er rystende forhold, der giver mindelser om sydeuropæisk kaos, som Rigsrevisionen afdækker i den beretning, der kommer i dag, om kvotekongerne.

Det siger Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

- Den her beretning er en af de skrappeste jeg nogensinde har set fra Rigsrevisionen.

Beretningen konkluderer, at kvotekongerne reetl har haft frit spil siden 2002, hvor de nuværende regler blev indført.

Samtidig er flere storfiskere blevet meldt til politiet.

- Jeg kan ikke mindes sager, hvor der allerede inden beretningen kommer politianmeldeler og topembedsmænd, som bliver forflyttet, og en minister, der bliver sat fra fagområdet. Det understreger, at Lars Løkke er klar over, at den her sag er meget, meget alvorlig.

Her er fiske-kritikken af ministeriet

Rigsrevisionen udtrykker usædvanlig hård kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoter.

Ministeriet har på den baggrund politianmeldt et ukendt antal kvotekonger for en række mulige ulovligheder.

Beretningen fra Rigsrevisionen offentliggøres først onsdag, men er blevet lækket til flere medier på forhånd. Her kan du læse et uddrag af kritikken i beretningen:

* Rigsrevisionen beskriver "en række forhold, der ikke bare dokumenterer ministeriets utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder".

* Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder.

* Ministeriets indsats for at undersøge, om reglerne blev overholdt, har været mangelfuld, og ministeriet har på den baggrund videregivet forkerte oplysninger til Folketinget.

* Der er underskrifter på en række dokumenter, der tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dette dokument. Det fremgår af en gennemgang af køb og salg af fiskekvoter.

* Der er flere eksempler på fiskere, der opgiver, at de er ejere af fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af. Det viser en gennemgang af en række transaktioner.

Det er strafbart at give en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.

* Rigsrevisionen har ligeledes fundet indikationer på "stråmandsvirksomhed" i en gennemgang af lejeopgørelser og overførsler mellem fartøjer.

* Ministeriet har i en årrække anvendt ufuldstændige data, skiftende beregningsgrundlag og forkerte registreringer af kvotehandler og kvoteejerskab ved opgørelsen af koncentrationen for IOK-kvoterne

IOK-kvoter henviser til sild, makrel og industrifisk.

Annonce:

Rigsrevisionen retter også en sønderlemmende kritik af embedsværket, som har haft til ansvar at kontrollerer kvoterne. Og ikke mindst sikre, at de ikke blev koncentreret på få hænder, sådan som lovgivningen lægger op til.

- Én ting er, at de skiftende ministre har et objektivt ansvar i forhold til ministeransvarsloven. Men det er første gang, vi får afdækket forhold i den danske centraladministration, som minder om dét, vi har læst om fra Spanien og Italien. Det her er italienske tilstande, hvor man overhovedet ikke følger op på parlamentets beslutninger. Der er foregået en masse ting, som politiet nu skal have afdækket. Det er totalt skandaløst.

- Det, som afdækkes her, er et morads uden lige.

Kvotekonger: Mistanke om ulovligheder

Der kan være foregået ulovligheder af fiskere og fiskeriselskaber i forbindelse med fiskekvoter, vurderer Rigsrevisionen. Her er de mulige lovbrud ifølge revisionens rapport:

STRÅMANDSVIRKSOMHED

Der er 'indikation på stråmandsvirksomhed', da der er flyttet fisk mellem fartøjer, der blev angivet som ejet af den samme person uden at dette var tilfældet.

Hvis stråmandsvirksomheden er etableret til med forsæt at omgå reglerne for kvotekoncentration, er dette strafbart

DOKUMENTFALSK

Der er underskrifter på en række dokumenter ved køb og salg af kvoter, der tydeligvis ikke stammer fra den person, der burde have underskrevet dette dokument.

Der kan være tale om dokumentfalsk overfor ministeriet.

FISKERILOVEN

En række fiskeriselskaber har muligvis begået overtrædelser af fiskeriloven.

Overtrædelserne kan give anledning til såvel administrative som strafretlige sanktioner under de rette betingelser.

FORKERTE OPLYSNINGER

En række transaktioner viser angiveligt flere eksempler på fiskere, der i deres indberetninger til ministeriet disponerer, som om de ejer fartøjer og kvoter, som de ikke reelt er ejere af.

Der er således tale om, at de giver en offentlig myndighed forkerte oplysninger, hvilket er strafbart, både hvis der er tale om forsæt eller grov uagtsomhed.

Kilde: Rigsrevisionen

Hans Engell ser frem til, hvad Folketinget vil gøre.

- Hvis der er én sag, som berettiger til en dommerundersøgelse, så er det den hér. Nok går Rigsrevisionen langt ned i sagen, men de forholder sig ikke til ministeransvaret.

Annonce:

- Det vil se meget mærkeligt, hvis politiet efterforsker for straffelovsovertrædelser og Folketinget så bare slutter af med at give en papnæse til de otte ministre.

- Det er en af de mest alvorlig politisk-administrative sager siden Tamil-sagen. Den er værre end barnebrudssagen. Det er ikke bare en minister, som har gjort noget forkert. Vi er inde i hele den måde, vi administrerer hele vores samfund på.

FAKTA: Ministre med ansvar for fiskeri siden 2001

Rigsrevisionen retter skarp kritik af Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskekvoter fra 2003 til 2017.

I den perioder har ni ministre siddet med ansvaret for fiskeri. Seks fra Venstre og tre fra Socialdemokratiet:

2001-2004: Mariann Fischer Boel (V).

2004-2007: Hans Christian Schmidt (V).

2007-2010: Eva Kjer Hansen (V).

2010-2011: Henrik Høegh (V).

2011-2013: Mette Gjerskov (S).

2013: Karen Hækkerup (S).

2013-2015: Dan Jørgensen (S).

2015-2016: Eva Kjer Hansen (V).

2016-2017: Esben Lunde Larsen (V).

Efter at Esben Lunde Larsen har mistet fiskeriområdet, er det overtaget af Karen Ellemann (V), der er ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde.

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil udtale sig om sagen, før statsrevisorerne har udtalt sig.

Dansk Folkeparti, som har været meget kritisk over for Esben Lunde Larsen, vil heller ikke udtale sig, før partiet har gennemgået beretningen. Det er meldingen fra fiskeriordfører Ib Poulsen.

- Der har været et alt for tæt samarbejde mellem et erhverv og embedsværket.

- Har der været decideret korruption?

- Det er jo en juridisk term. Men det er dét, politiet nu skal undersøge.

- Er det ikke bemærkelsesværdigt, at Esben Lunde stadig er på ministerholdet?

- Jo, men vi ved ikke om han bare er den sidste i rækken. Vi ved ikke, om han er hovedskurken.

- Men han har jo med åben pande kæmpet for de her kvotekonger. Han må da have vidst...

- Det er rigtigt. Og jeg kan da heller ikke forestille mig andet end, at Folketinget vil tage fat i det her. Har Esben Lunde pådraget sig et særligt ansvar?

Annonce:

- Jeg vil sige det på den her måde; bare fordi Esben Lunde har fået taget resorområdet fra sig, så tror jeg ikke, han er nede fra skydeskiven.

- Folketinget kan ikke længere stille ham spørgsmål eller indkalde ham i samråd. Men de kan forlange en dommerundersøgelse, rejse forespørgselsdebatter eller stille mistillidsvotum. De kan gøre meget.

OVERBLIK: Sådan blev grundlaget for kvotekongerne skabt

Reglerne for fiskekvoter har resulteret i, at kvoterne er koncentreret på meget få hænder hos kvotekonger.

En beretning fra Rigsrevisorerne retter en hård kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet for dets håndtering af fiskekvoterne og de såkaldte kvotekonger.

Her kan du få et kort overblik over, hvorfor og hvordan reglerne for fiskekvoter blev ændret.

* I 1990'erne var der for mange fiskere om de fiskekvoter, der var til rådighed. Derfor ville politikerne ændre kvotereglerne.

* I 2002 vedtog Folketinget en ny måde at regulere fiskekvoter på. Det skulle sikre dynamik og udvikling i fiskeriet.

* Kvotesystemet blev privatiseret fra 2003-2007, og fiskerbådene blev tildelt et bestemt antal kvoter.

* Ifølge reglerne har fiskere mulighed for at skyde deres kvoter ind i en pulje, så andre kan købe dem og dermed få lov til at fiske mere.

* Men kvotereglerne har - stik imod Folketingets hensigter - ført til, at fiskekvoterne koncentreres på få hænder. 

* Desuden har en række små og mellemstore havne måtte dreje nøglen om, fordi fiskeriet er koncentreret om få, store industrihavne.

* Den nye beretning fra Rigsrevisionen beskriver "en række forhold, der ikke bare dokumenterer ministeriets (Fødevare- og Miljøministeriets, red.) utilfredsstillende forvaltning, men også kan indikere ulovligheder".

* Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af kvoteejerskab har været meget kritisabel og har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få hænder, lyder det endvidere.

Kilder: Rigsrevisionen, Berlingske, Greenpeace, DR, FødevareWatch, Kristeligt Dagblad.

Du kan læse alle 55 sider i Rigsrevisionens rapport her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: