Hans Engell: Løkke går efter ren V-regering

Selvom Løkke har udarbejdet et arbejdspapir på 20 sider, som han præsenterer for de andre blå partiledere, så tyder intet på, at der foregår reelle forhandlinger bag de lukkede døre, vurderer Hans Engell

Dagen inden valget var Lars Løkke en tur på shawarma-bar. Dengang som nu var de politiske venner ikke i nærheden (Foto: Anthon Unger)
Dagen inden valget var Lars Løkke en tur på shawarma-bar. Dengang som nu var de politiske venner ikke i nærheden (Foto: Anthon Unger)

- Alt peger i retning af, at Løkke danner en ren Venstre-regering.

Så klar er vurderingen fra Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, ovenpå en dag, hvor Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i forbindelse med en blå arbejdsfrokost har meddelt, at Dansk Folkeparti ikke ser noget grundlag for at gå med i regeringen.

- Der har ikke været noget i dagens forhandlinger, der tyder på, at de nærmer sig hinanden. Frokosten gav heller ingen afklaring, forklarer Hans Engell.

- Løkke havde inviteret til frokosten for at signalere udadtil, at det blå flertal er intakt, at de taler sammen og er på god fod.

Der er med andre ord slet ikke nogen reelle forhandlinger i gang bag i de lukkede døre, vurderer Hans Engell.

- Løkke bruger mest tiden på at teste de andre partier; hvad kan de være med til, og hvad de ikke kan. Han tager bestik af, hvad der møder ham den kommende tid.

Der bliver næppe dannet regering mellem disse to herrer (Foto: Polfoto) Dansk politik Tulle truer Løkke: Vi kan ikke gå i regering nu

Anders Samuelsen rasler med sablen i regeringsforhanldingerne i Landstingssalen (Foto: Philip Davali) Dansk politik Barsk Samuelsen kræver skattelettelser: Ellers vælter regeringen

Ikke imponeret
- Han har lavet et papir på cirka 20 sider, som er meget løst i vendingerne. Det er præget af hensigterklæringer og pejlemærker. Det er formentlig skitsen til det, han vil bruge i et regeringsgrundlag og tiltrædelsestale. Og det er ikke noget, som har imponeret nogen af de andre partier.

Den tidligere konservative partiformand ser således allerede nu en række problemer i horisonten for Lars Løkke.

- Det er tydeligt at både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti skruer bissen på. LA ved at sige, at hvis ikke Løkke leverer indrømmelser - eksempelvis på topskatten - så lægger der ikke nogen forpligtigelse fra dem til at støtte på en række andre områder.

- Derfor kan Løkke komme i den situation, at han allerede i løbet af et par uger kommer i vanskeligheder i folketingssalen, når han skal have vedtaget sine asylstramninger og sin bolig-job-ordning. Han har ikke noget flertal på forhånd for nogen af delene.

- Hertil kommer, at med de indrejsetal, man regner med de kommende måneder, der vil han i slutningen af sommeren stå med meget store indrejsetal i forhold til asylansøger. Så vil debatten eksplodere, siger Hans Engell med henvisning til, at knap 900 flygtninge søgte asyl herhjemme i maj. Det er rekord for måndeden.

Hans Engell. (Foto: Ole Steen) Dansk politik Engell: Løkke styrer mod nederlag

Svær fødsel
- Alt i alt er der lagt i kakkelovnen. Selvfølgelig kan de blå partier ikke vælte regeringen fra starten, men omvendt så tyder det ikke på, at det er en regering, der får nogen særlig let gang på jorden.

- Frustrationerne er store hos de andre. LA vil gerne i regering - det tyder intet på, de kommer. DF vil gerne have langt større politisk indflydelse i forhold til deres mandater og gerne i et regeringssamarbejde - og det ser heller ikke ud til at blive til noget. Det bliver en meget svær fødsel den her nye regering får, siger Hans Engell.

- Har Løkke så bare opgivet, at få andre med i regeringen?

- Jeg fornemmer ikke, at han forhandler målrettet, så han kan lave en regering mellem DF og Venstre. Der er ikke noget i hans forhandlingstaktik, der tyder på, at han har kigget Thulesen Dahl i øjnene og så har de to sagt til hinanden, at 'nu forhandler vi med henblik på at danne en fælles regering'.

- Tværtimod. Han forhandler på en måde, der peger i retning af, at han vil danne en Venstre-mindretalsregering.

(Foto: Philip Davali) Dansk politik 'Knaster og bastioner' skiller Tulle og Løkke

Lars Løkke har aldrig troet på en flertalsregering (Foto: Philip Davali) Dansk politik Løkke håner LA: Aldrig fremtid i flertalsregering

Lars Løkke forlader Amalienborg efter endnu en tur til Dronningen (Foto: Polfoto)
Lars Løkke forlader Amalienborg efter endnu en tur til Dronningen (Foto: Polfoto)
 

 

194 kommentarer
Vis kommentarer