Hans Engell: Løkke har politisk dødsforagt

Hvis de blå partier ryger i totterne på hinanden hænger Løkkes statsministerpost i en tynd tråd, så han gambler stort med dagens plan, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator

Se højdepunkter fra Løkkes præsentation i går lige her. Video: Ritzau
Følg Politik

- Løkke har gjort livet så svært for sig selv som overhovedet muligt.

Sådan lyder diagnosen fra Hans Engell overnpå Lars Løkke omfattende udspil tilen 2025-plan

- Det er hans eget frie valg, at han muligvis stikker hovedet i løkken.

- Han udviser en politisk dødsforagt, der er meget betragtelig, fastslår han.

Hans Engell henviser til, at Løkke er tuvnget til at præsentere et nyt vurderingssystem for ejerboliger, fordi det gamle er ubrugeligt og kasseret af Rigsrevisionen. Også PSO-afgiften - som EU har stemplet som ulovligt - må han gøre noget ved.

Men derudover er alle dele i planen Løkkes eget valg at forsøge at for gennemført.

 

 

- Det er helt tydeligt, at Lars Løkke hele tiden har haft i baghovedet, at det her kan ende med valg. Der er ikke skrevet en linje, som han ikke vil kunne tage ud i en valgkamp. Det er en plan for, hvordan Venstre allerhelst vil have det. Han vil ikke ud i et kæmpe slagsmål om skattelettelser til millionærer.

DF slagter Løkkes plan: Ikke sympatisk

OVERBLIK: Se alle reaktionerne på Løkkes 2025-plan

- Er Løkke overhovedet interesseret i et valg?

- Sagen er den, at han har satset kæmpestort, fordi hvis ikke størstedelen af den her plan bliver båret igennem, så vil han stå som en totalt afpillet, impotent, ydmyget statsminister, der fremlægger en kæmpeplan - og derefter får intet igennem.

- Hvis ikke det lykkedes, så vil han i resten af valgperioden være en 'dead man walking'. Han skal have det meste igennem - og det ved han godt selv.

Mette redder ham ikke
- Hans største risiko er, at de blå partier kommer så meget i intern konflikt, at de andre partier  - S, R og til dels DF - siger, 'det gider vi ikke rode os ud i. Lad os få et valg og blande kortene på en anden måde'. Sagen er, at hænger der et mistillidsvotum over Løkkes hoved, så er Mette Frederiksen stået af, hun redder ikke Løkke, selvom hun kan lave forlig med ham på mange områder. Hun redder ham ikke, hvis de blå partier er kalr til at sælge ham. Derfor har han stukket hovedet i løkken - så må vi se om der er nogen, som strammer.

- DF hælder både SU- og pensionsstramninger ned ad brættet. Hvad betyder det?

- Det er så spørgsmålet, om de gør det ved vejs ende. Løkke vil sige til dem, 'hvad har I af andre finansieringsmodeller?'. Så kan det være de siger, at de slet ikke ønsker lempelserne på skatteområdet - så er han færdig. Jeg vil nu gerne se, om DF ikke i sidste ende ikke vil være klar til at æde SU-beskræringer. Det er ikke et område, hvor de hidtil har haft flest følelser. Der er mange milliarder.

- Hvis stramningerne på udlændingeområdet er tilstrækkeligt skrappe, så er jeg ikke sikker på andet end, at DF ville være klar.

Løftebrud i massevis
- Så du tror på en blå aftale?

- Nej, jeg tror mest på en aftale mellem S, DF, V, K og måske R. Hovedstammen bliver de tre store partier - så bliver Anders Samuelsen testet på, om han er klar til at vælte regeringen.

- Løkke bliver beskyldt for løftebrud, fordi han før har sagt nej til stramninger på både SU og pension...

- Ja, og til forringelse af rentefradraget. Da skattereformen blev lavet i 2012, var Løkkes krav om friholdelse af rentefradraget fuldstændig massivt.

- Den her plan indeholder en så lang liste af løftebrud. Hvad med konventionerne, dem skulle vi også se på, det er der heller ikke kommet noget ud af. Problemet er bare, at begrebet løftebrud er blevet totalt devalueret her på Christiansborg, fordi rækken af løftebrud fra forskellige partier har været af et sådan omfang, at løftebrud ikke har den samme kursværdi.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+