Hans Engell: Nu forstår jeg Løkkes valgtrussel

Ekstra Bladet politiske kommentator mener, at dagens afsløring af Løkkes parløb med Eva Kjer Hansen i gyllegate kaster lys over statsministerens trusler om valgudskrivelse

Lars Løkkes udfarende adfærd under regeringskrisen havde en årsag, afsløres det i dag (Foto: Jens Dresling/POLFOTO)
Lars Løkkes udfarende adfærd under regeringskrisen havde en årsag, afsløres det i dag (Foto: Jens Dresling/POLFOTO)

Der var tæt, tæt kontakt mellem statsministeren og tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen i optakten til regeringskrise, som udspillede sig i slutningen af februar. Det afslører Berlingske i dag.

Og det forklarer meget vurderer Hans Engell.

- Nu forstår vi bedre, hvorfor Løkke truede med at udskrive folketingsvalg, og satte hele sin politiske kapital ind på at bevare Eva Kjer Hansen.

- Det viser, at det var en stor kreds af ministre, der var involveret i landbrugspakkens tilblivelse. Derfor har Løkke kæmpet for hende til det sidste. Han vidste, at hvis hun røg på sagen, så ville hun blive syndebuk, siger han.

- Forløbet viser også, hvad der sker når landet styres af en et-parti regering. Så bliver regeringen og partiet meget ét. Hvis det havde været andre partier i regering, så havde det været et andet forløb, hvor de andre partier skulle være inddraget. Når det er et parti, som styrer landet, så bliver det parti meget magtfuldt.

Se også: Avis: Regeringstoppen var involveret i landsbrugspakken

Lars Løkke truede med valg flere gange under regeringskrisen (Foto: POLFOTO/Tariq Mikkel Khan) Dansk politik - 31. mar. 2016 - kl. 09:06 Afsløring opklarer: Derfor var Løkke så hidsig under gyllegate

Hans Engell understreger, at forløbet viser, hvordan en statsminister fuldt i overensstemmelse med reglerne kan anvende sin position.

- Der er ikke noget i forløbet, der er kriminelt eller lignende. Løkke og hans folk bruger den politiske magt, de har. Det viser, de er klar til at bruge den meget, meget langt. Embedsmændene har været under hårdt pres, og dem fra miljø- og fødevareministeriet har fået tommelskruer på, men alt det er ligger inden for, hvad en regering kan tillade sig.

- Det har simpelthen været partiets arvesølv, der skulle forvaltes.

- Hvorfor var den så vigtig?

- Det er områder, hvor Venstre tabte stort til valget. Det er simpelthen været et spørgsmål om at sikre, at hvis ikke landbruget og store dele af Udkantsdanmark skulle marchere videre til LA og DF, så måtte der gøres noget. Det har været en kæmpestor redningsaktion.

Indædt kamp
- Men Løkke kunne vel stadig godt have afskediget Eva Kjer hurtigere, end han gjorde?

- Nej, det er svært. Jo mere en statsminister selv er involveret i en sag og arbejder på siden, jo sværere er det at fyre dén minster. Havde Eva Kjer kørt selv, så havde det været noget nemmere for ham. Her har han selv plus Claus Hjort og en række andre været helt på siden. Det gør, at kampen for at beholde hende bliver mere indædt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var en presset mand under gylle-gate.

263 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere