Hans Engell: Regnefejl er monumental skandale

Helle Thornings regering styrede efter forkerte tal, som tegnede et alt for sort billede af landets økonomi

Corydon og Thorning havde ikke behøvet at være så stramme i den økonomiske politik. Foto: POLFOTO
Corydon og Thorning havde ikke behøvet at være så stramme i den økonomiske politik. Foto: POLFOTO

En fejl på linje med milliard-hullerne i Skat er i dag kommet frem.

Det mener Hans Engell, Ekstra Bladets politiske kommentator.

Danmarks Statistik har nemlig overraskende ændret det vigtige økonomiske nøgletal for væksten under Helle Thorning-Schmidts regering.

- Det er en skandale af monumentalt omfang. Det er en megabrøler, man har lavet, som kan have ændret meget, påpeger Hans Engell.

Fra 2012 til 2015 har den årlige vækst i bruttonationalproduktet, bnp, været opgjort fejlagtigt til 0,5 procent i gennemsnit. Men væksten lød i virkeligheden i snit på 1,1 procent om året, skrev Jyllands-Posten lørdag.

Se også: Historisk regnefejl kostede måske Thorning magten

Hans Engell mener, at Helle Thorning-Schmidt muligvis havde ført en mindre stram økonomisk kurs, hvis hun havde kendt de rigtige tal.

- I Danmark styrer regeringer den økonomiske politik på grundlag af de indberetninger, de får i høj grad fra Danmarks Statistik. Deres beregninger danner grundlag for regeringens prognoser og dermed hvordan man kan disponere over midlerne.

- Ingen kan selvfølgelig sige, om valgresultatet var blevet anderledes. Men man kan sige, at hvis Thorning-regeingen havde fået de korrekte tal fra Danmarks Statistik, så havde de haft nogle frihedsgrader i den økonomiske politik, som de ikke mente, de havde. Man må bare sige, det havde givet Thorning-regeringen nogle andre muligheder i den økonomiske politik end det de fik, påpeger han.

Sikre point
- Thorning-regeringen var i defensiven på den økonomiske politik. Havde de kendt de rigtige tal havde de i forhold til erhvervslivet osv. haft mulighed for at markere sig. Det havde været nogle sikre point.

Det er i det hele taget underligt, mener Hans Engell, at sagen spiller så stille af.

- Jeg forstår ikke, hvorfor den her sag ikke har vakt større opsigt og rystet Christiansborg. Det er et fundament for den økonomiske politik, som har fået et skud i troværdigheden. Det er himmelråbende mangel på troværdighed. Det burde ikke kunne forekomme i et land med udviklede økonomiske beregningssystemer. Det er en megaskandale.

- Det er godt et halvt procentpoint Danmarks Statistik har skudt forbi. Det lyder ikke af meget?

- Det er ikke en bagatel. Det er en meget stor fejl. Det er alvorligt. Det må give politikerne en dårlig samg i munden. På samme måde som Skats milliardtab. At man ikke engang kan stole på Danmarks Statistik skaber troværdighedsproblemer omkring søjlerne i det politiske økonomiske system. Det er selve grundlaget for det samfund, vi har, som med Skat og det hér gennemgår nogle rystelser, siger Hans Engell.

Virkede mærkeligt
- Den røde regering blev ofte hånet for at skønne væksten for højt. De havde altså ret?

- Ja, lige præcis. Regeringen havde mere ret, end den selv troede. Konklusionen er, at det er en skandale. Men det kan hverken Thorning, Vestager eller Corydon bruge til noget i dag.

Hans Engell forklarer, at han faktisk længe har undret sig over, at beskæftigelsen var høj, mens væksten var lav.

- Jeg har stået på mange talerstole og sagt, at med så ringe en vækst, så var det nok et spørgsmål om, hvor længe man ville kunne fastholde den høje beskæftigelse. Hvornår ville den situation komme, hvor man holdt op med at ansætte eller ligefrem fyrede folk? Der var ingen sammenhæng mellem beskæftigelse og vækst. Det virkede meget mærkeligt.

377 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere