Hans Engell: Sådan kan minister fedtes ind i skatte-kaos

Embedsmændene får ansvaret for det store kaos i Skat, vælgerne betaler regningen, og det politiske ansvar forsvinder op i den blå luft, mener Ekstra Bladets politiske kommentator

Følg Politik

- Det er ikke min skyld.

Sådan lød det fra den danske landsholdsmålmand Ole Kjær, da Danmark i marts 1984 tabte en landskamp til Holland med 6-0 forud for EM slutrunden i fodbold i Frankrig tre måneder senere.

Ole Kjærs ord fra dengang kan mange tidligere skatteministre og medlemmer af Folketings skatte- og finansudvalg gøre til deres egne i dag, hvor alle har travlt ved håndvasken for ikke at tage ansvaret for det kaos, der har hersket i Skatteministeriet.

Det mener Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

- Min fornemmelse er, at der er bred politisk opbakning til den plan, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde på et pressemøde i fredags, siger Hans Engell.

Peter Loft om skandalerne i Skat: Jeg har et medansvar

Botaniseres i ansvaret
- Der vil fra forskellig side blive botaniseret i, hvem der har ansvaret for, at statskassen blev drænet for 12,3 milliarder kroner, men ingen af de tidligere skatteministre som Benny Engelbrecht (S), Morten Østergaard (R), Holger K. Nielsen (SF), Thor Möger Pedersen (SF), Peter Christensen (V), Troels Lund Poulsen (V) eller Kristian Jensen (V) vil tage skylden.

Tjenestemandssager
- Det politiske ansvar forsvinder op i den blå luft - med mindre de kommende tjenestemandssager mod topembedsmænd i SKAT bringer noget afgørende nyt frem, siger Hans Engell.

- Hvad kunne det være?

- Ja, det vil være noget af en politisk bombe, hvis disse embedsmænd kom med belastende oplysninger om tidligere skatteministre.

Løkke og Jensen kickstartede kaos i Skat

Åbne døre?
- To topembedsmænd har sagt, at de går ind for, at der skal være åbne døre i forbindelse med deres afhøringer, mens skatteministeren har sagt, at afhøringerne skal foregå bag lukkede døre.

- Jeg vil bare lige minde om, at sådan startede Tamilsagen også - altså med afhøringer bag lukkede døre, uden jeg vil sammenligne de to afhøringer.

Et ømt punkt
- Enhedslisten har sagt, at der skal placeres et ansvar. Kommer det til at ske?

- Enhedslisten sætter fingere på et ømt punkt, men partiets skatteordfører Rune Lund glemmer, at det er politikkerne i Folketingets skatte- og finansudvalg, der skal følge med i, hvad der foregår.

Vælgerne betaler
- Det er let nok for Enhedslisten at sige, at der skal nedsættes en dommerundersøgelse, der let vil koste 20-30 millioner kroner, eller at rigsrevisorerne skal unedersøge sagen. Hvor har politikerne i skatte- og finansudvalgene været henne, spørger Hans Engell.

- Kan du forstå, at almindelige vælgere har svært ved at se det fornuftige i, at regeringen bare vil afskrive 12,3 milliarder skattekroner?

- Ja, det kan jeg sagtens. Vælgerne kommer til at betale regningen, mens politikerne vasker hænder, lyder det fra Hans Engell.

 

De største skandaler i SKAT

Inddrivelse af gæld: Det kuldsejlede EFI-system skulle lette inddrivelsen af skattegæld. I dag er systemet skrottet, og et nyt skal bygges op. Staten må formentlig opgive at inddrive 14 milliarder kroner i gæld som følge af skandalen. Dertil kommer tidligere afskrivning og prisen for et nyt system.

Ejendomsvurdering: SKAT's system til vurdering af ejendomme har sejlet. Rigsrevisionen har bl.a. kritiseret, at SKAT's vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke stemmer overens med de priser, som husene blev handlet for. Det dårlige system betyder, at mange danskere ikke betaler den boligskat, de burde. Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at Finansministeriet under Venstre finansministrene Thor Pedersen, Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen har bremset et nyt og velfungerende system. Politikerne har længe lovet at lave et nyt og mere retfærdigt system.

Udbytteskat: 12,3 milliarder kroner er gået statskassens næse forbi, fordi svindlere har snydt statskassen for skatten på gevinsten ved aktiehandel. Eksperter er rystede over, hvor let snyderiet kunne finde sted.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU