Hans Engell: Sådan var kongemageren Helveg

Niels Helveg Petersen havde en usædvanlig næse. I karrieren kronede han reelt to statsministre

Her ses Hans Engell og Niels Helveg Petersen i munter samtale med Palle Simonsen anno 2004. Foto: Kin Nielsen/POLFOTO
Her ses Hans Engell og Niels Helveg Petersen i munter samtale med Palle Simonsen anno 2004. Foto: Kin Nielsen/POLFOTO

Afdøde Niels Helveg Petersen, 78, var i sine velmagtsdage en benhård politisk negl, som om nogen kendte sin lus på Christiansborgs gange.

Det erindrer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, som i en årrække fulgte Niels Helveg Petersen på nærmeste hold som kollega og politisk modstander.

Han tøver ikke med at betegne det radikal koryfæ, som en regulær kongemager i de år han var på toppen i 1980'erne og 90'erne.

- Niels Helveg Petersen var en ener i dansk politik, fordi han om nogen placerede Radikale i midten af dansk politik. Som et parti der enten sad i regering eller regerede Danmark.

Helveg i billeder

Lune Helveg jokede med sin sygdom til det sidste

- Det var Helveg, som var afgørende for, at Anker Jørgensen røg ud. Og Poul Schlüter røg ind. At Svend Auken røg ud. Og Poul Nyrup Rasmussen ind. Det var hans afgørelse, forklarer han, og konstaterer:

- Han var ekstrem dygtig til spillet omkring midten.

Som politiker var Helveg altså snu som få, husker Engell.

- Niels Helveg Petersen var skak- og tennisspiller. Marianne Jelved sagde engang lettere irriteret, at Niels var den type politiker, som stod op om morgenen ved ni- ti-tiden. Så tog han ud til KB Hallen og spillede tennis en time eller to. Så tog han ind på Christiansborg. Her gik han op i Vandrehallen med vådt hår og stak fingeren i vejret. Så vidste han præcis, hvilken vej vinden blæste - hvad der var af aktuelle politiske sager, radikale skulle ind i. Han havde en enorm politisk tæft.

En af Helvegs store styrker var han uegennyttighed.

- Han var god til aldrig at mase sig selv frem i forreste række. Hvis der var noget, Helveg syntes, var latterligt, så var det politikere, som efter en forhandling stod foran døren og var ved at trampe hinanden ned for at få deres smilende hoved med i et eller andet tv-indslag. Det foragtede han.

Så røg de ud
Hans Engell har også lært noget af den tidligere udenrigsminister.

- Han har givet mig en læresætning, som jeg har brugt mange, mange gange siden: 'I dansk politik kan man nå utroligt store resultater, hvis man er parat til at lade andre tage æren for det'.

Det var altså fra anden række, at Niels Helveg Petersen ydede sin indflydelse.

- Niels så hele tiden på andre partiers toppolitikere ud fra vinklen; egner han sig til at blive den næste statsminister? Han kiggede på Anker Jørgensen, og vurderede, at han ikke længere egnede sig til at blive statsminister, fordi han ikke kunne træffe de nødvendige beslutninger. Så byggede han et tillidsforhold op til Poul Schlüter, som han altid kaldte snild. Schlüter viste evner for samarbejde med De Radikale - også blev han statsminister, og ikke Venstres Henning Christophersen.

- Med Svend Auken var situationen den, at De Radikale sagde til Socialdemokratiet, at de ikke kom til at pege på Auken som statsminister. Spørgsmålet i dag er, om De Radikale kunne have holdt til det, men i datiden var desperationen så stor hos Socialdemokratiet, at de ikke ville løbe risikoen, at Helveg og Jelved pegede på en ny borgerlig statsminister. Så blev beslutningen at Auken måtte ud. Og Nyrup kom ind, fordi de ikke anså Auken som driftssikker.

R har mistet betydning
Hans Engell mener, at radikale siden Jelved og Helveg har mistet partiets kerneværdi:

- I dag er de radikale margenaliseret. På udlændingeområdet er det et ekstremistparti. Hverken blå eller råd kan bruge dem til noget. Den styrke hele tiden at hele sig på midten, hvor indflydelse ligger, har de mistet.

Niels Helveg Petersen er død

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby