Hans Engell: Thornings vildeste drøm er ved at gå i opfyldelse

Trods medvind venter statsministeren med at udskrive valget nogle uger endnu, vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell

Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock fejrede i sidste uge Thornings 10-års jubilæum som S-formand (Foto: Philip Davali)
Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock fejrede i sidste uge Thornings 10-års jubilæum som S-formand (Foto: Philip Davali)

For første gang siden valgsejren i 2011 står Socialdemokraterne til at kunne forbedre valgresultatet.

Det viser en opsigtsvækkende meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau.

- Der er ingen tvivl om, at det får de røde i tophumør, konstaterer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell på baggrund af målingen, som giver Socialdemokraterne mere end hver fjerde stemme, 25,5 procent.

Ifølge Voxmeter står blå blok med Lars Løkke i spidsen dog stadig til at vinde valget. Ritzau skriver, at rød blok står til 48 procent af stemmerne inklusive 1,5 procent til Uffe Elbæks Alternativet. Oppositionen kan skrabe 51,7 procent til sig.

Drømmeretning
På den baggrund påpeger Hans Engell, at forskellen mellem blokkene nu er så lille, at den er inden for den statistiske usikkerhed, der er ved den slags målinger. Voxmeter oplyser da også, at usikkerheden i deres måling er på 2,7 procentpoint.

- Det, der sker lige nu, er, at målingerne bevæger sig i en drømmeretning for Thorning. Det er hendes vildeste drøm, der er ved at gå i opfyldelse. Selv om hun konstant i tre år har været bagefter, så står hun meget stærkt i målingerne i forhold til Løkke. Nu er det så også slået igennem i de samlede tal i forholdet mellem rød og blå blok, mener Hans Engell, og tilføjer:

- Det er nu blot fire mandater, der skiller blokkene.

Se også: Politisk ordfører om ny fremgang til S: Intet er afgjort

Is i maven
- Jeg tror dog ikke, at denne måling i sig selv ændrer hendes beslutning om valgudskrivelse. Vi er tæt på valget. Jeg mener stadig, at 9. juni er den rigtige dag, påpeger kommentatoren.

- Så Helle Thorning udskriver altså ikke valg i den her uge?

- Nej, det tror jeg ikke. Nu kommer den tyske kansler (28. april), og regeringen har forskellige andre planer. Jeg tror, Helle Thorning har is i maven. Hun er godt klar over, at nu begynder tingene at bevæge sig. Den blå valgkamp kører ikke rigtigt. Venstres valgkamp har ikke foldet sig ud og den konservative ligner en maveplasker.

- Blå blok stod til at kunne vinde valget med hænderne på ryggen. Men nu er valgsejren langsomt ved at glide dem af hænde, siger Hans Engell.

- Det er jo blot en enkelt måling, hvor meget skal vi egentlig lægge i den?

- Ikke andet end at den bekræfter en tendens. Og det er sådan set det vigtige. Det er også det, politikerne altid kigger på, hvad er tendensen i de samlede målinger. Og der er tendensen, at S går frem, og at afstanden mellem blokkene bliver mindre.

Rød æder blå
Berlingske Barometer samler meningsmålingerne og skaber på den måde et samlet billede af de mange institutters målinger. Også her er tendensen, at blå bloks forspring er betydeligt dalende.

I slutningen af februar førte Løkkes tropper 55-45. Det billede er i dag voldsomt forandret og lød ved seneste opdatering den 12. april: 52,4-47,6.

221 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere