Hans forklaring sejler: Skudt ned af sine egne

Morten Messerschmidt holder fast i, at det var en EU-konference i Skagen, som DF fik tilskud til i 2015. Men hans egne partifæller tegner et noget andet billede af arrangementet

Morten Messerschmidt er tiltalt i Meld og Feld-sagen. Få et overblik over sagen her.
Følg Politik

Morten Messerschmidt bliver stædigt ved at påstå, at det skam var en EU-konference i regi af partiet Meld, som Dansk Folkeparti afholdt i 2015 i Skagen.

Den tiltalte DF'er gentog dette gentagne gange, da han søndag aften var direkte igennem i DR's 21Søndag.

Messerschmidt vil således ikke høre tale om, at det var i strid med reglerne, at DF fik knap 100.000 kr. i EU-støtte til arrangementet.

- Det møde, vi afviklede i Skagen, i 2015, det var et møde, hvor der blev diskuteret EU mellem Dansk Folkeparti og vores europæiske parti. Det er fuldstændig efter reglerne, lød det fra Messerschmidt.

- De, der deltog i konferencen, vil kunne bekræfte, at der blev diskuteret meget EU, lød det desuden fra den tidligere stemmesluger.

Der er blot ét problem ved Messerschmidts forsvar: En lang række af hans partifæller har tidligere slået fast, at der ikke var meget EU over arrangementet i Skagen. Der var i stedet tale om Dansk Folkepartis sommergruppemøde - og den slags må man ikke finansiere med EU-kroner.

Herunder kan du se en række eksempler på DF'ere, der har skudt Messerschmidts forsvar ned.

Morten Messerschmidt har ingen kommentarer, oplyser Dansk Folkeparti.

Messerschmidts forklaring skudt ned

 

'Det er noget rod'

DF's gruppeformand, Peter Skaarup, var i november 2016 helt klar i mælet, da Ekstra Bladet spurgte til arrangementet i Skagen. Og Skaarups forklaring harmonerer ikke ligefrem med Messerschmidts påstande om, at der var tale om en Meld-konference.

- Man kan roligt slå fast, at det er et sommergruppemøde og ikke en EU-konference, som det også var tilfældet i Kolding året før.

- Det er noget rod, når et program, som vi kender for vores sommergruppemøde, pludselig forvandles til en to-dages konference om EU, siger Peter Skaarup.

- Er der noget, som kan retfærdiggøre, at I kalder det en Meld-konference?

- Nu er det ikke mig, der har indleveret ansøgningen om, at det var en Meld-konference. Det er noget rod, at nogen i EU-systemet melder det ind.

- Nu siger du nogen. Det er jo Morten Messerschmidt, der har skrevet under?

- Ja, det er vores medlemmer af Europa-Parlamentet, som har søgt om penge hos Meld til at afholde det her arrangement.

 

’For eksempel skal vi diskutere retspolitik'

Kaster man et blik på DF-formand Kristian Thulesen Dahls ugebrev om sommergruppemødet i Skagen, så bliver EU og en Meld-konference ikke nævnt med ét ord.

I stedet skrev han følgende om de politiske aktiviteter i Skagen:

’For eksempel skal vi diskutere retspolitik – blandt andet politiets vilkår for at sikre danskerne tryghed. Vi skal tale om udlændingepolitik, trafikpolitik, ældres vilkår, danske værdier og ikke mindst, hvordan vi får løftet landdistrikterne.’

Op til sommergruppemødet lagde DF-formanden ligeledes en video ud på Facebook, hvor han heller ikke nævnte nogen EU-konference med et ord:

- Vi har lige påbegyndt vore tre-dages sommergruppemøde, begynder Thulesen Dahl i videoen.

- Nu skal vi lægge en plan for, hvordan vi får mest muligt af den politik igennem, som vi gik til valg på, konstaterede han om planen for sommergruppemødet.

 

'Jeg har aldrig deltaget i en Meld-konference'

I oktober 2016 havde dr.dk fat i en række DF'ere, hvor langt de fleste svarede, at de overhovedet ikke anede, at de nogensinde havde deltaget i en konference i EU-regi.

- Det der nede i EU? Nej, jeg har aldrig deltaget i en Meld-konference, lød det fra folketingsmedlemmet Bent Bøgsted.

- Nej. Nej, det har jeg sgu ikke, svarede et andet folketingsmedlem, Kim Christiansen, på spørgsmålet om, hvorvidt han nogensinde havde deltaget i en Meld-konference.

- Nej. Jeg aner slet ikke, hvad det er, lød det ligeledes kort og godt fra daværende folketingsmedlem Anita Christensen.

Foto: Carsten Lundager/PR-foto
Foto: Carsten Lundager/PR-foto
 

Modsagt i afhøring

Selv den højeste embedsmand i Dansk Folkeparti, personale- og sekretariatschef Jeanie Nørhave, modsiger Morten Messerschmidt.

Og det sågar under en afhøring med EU’s svindeljægere, Olaf.

Det afslørede DR søndag på baggrund af indholdet i Olafs rapport om efterforskningen mod DF og Morten Messerschmidt.

Jeanie Nørhave har således klart fastslået, at DF’erne fulgte programmet for DF’s sommergruppemøde - og altså ikke en Meld-konference.

Sekretariatschefen ’bekræfter, at det reelle program blev oplyst i Dansk Folkepartis dagsorden,' lyder det i rapporten fra Olaf ifølge DR.

Dansk Folkepartis officielle program for sommergruppemødet byder desuden ikke på meget EU.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind