Har lovet Trump flere penge til Forsvaret, men... Der er kæmpe hul i kassen

Forsvaret har et drønende underskud, afslører Hans Engell

Donald Trump og Lars Løkke. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP
Donald Trump og Lars Løkke. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP

ALLEREDE INDEN forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig går i gang, mangler Forsvaret et milliardbeløb for bare at nå op på en simpel nulløsning.

Selv om det danske forsvar i den nuværende forligsperiode har været ude i en sparerunde af historisk omfang med nedskæringer på 15 procent, rækker det ikke. Hullet i kassen efterlader Forsvaret med et drønende underskud, når det nuværende forligsperiode udløber næste år, hvis man ikke griber ind.

Politikerne tager det dog rimeligt roligt.

På nogle områder har de nemlig accepteret, at der midlertidigt bruges flere penge, med den konsekvens, at Forsvaret nu er i gang med en budgetanalyse eller spareplan, som fremlægges inden sommerferien, og som skal vise, hvor man vil hente merudgifterne.

Samlet taler vi om 841 millioner kroner om året i forhold til det nuværende forsvarsforlig. Over en fireårig forligsperiode mangler Forsvaret således næsten fire milliarder kr.

DANSK FORSVAR befinder sig dermed meget langt fra Natos og Donald Trumps forventninger om, hvad vi skal levere de kommende år. For nylig lovede Løkke den amerikanske præsident, at Danmark vil give den en ordentlig skalle på forsvarsområdet. Men han mangler pengene.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skal altså som minimum finde et par milliarder om året, hvis Danmark skal leve op til regeringens erklærede mål om at 'sikre et substantielt løft ved at tilføre flere midler til Forsvaret', som det hedder i regeringsgrundlaget.

Den første milliard går til at stoppe et hul. Den næste kan så bruges til nogle nye satsninger, som Forsvaret finder stærkt påkrævet. Mandskabsflugten ikke mindst blandt officerer og befalingsmænd har de seneste år været stor. En stor intern undersøgelse blandt Forsvarets folk viste, at mange medarbejdere har mistet tiltroen til deres arbejdsplads og overvejer at finde andet arbejde.

MEN DET BLIVER ikke enkelt at stable en stærkere økonomi på benene uden nye milliarder.

Allerede når det nuværende forlig udløber, vil der nemlig mangle 400 mio. til de nye kampfly, 130 mio. til øget terrorindsats, 121 mio. til krigsveteraner og tilbagerulning af besparelser på beredskabsområdet for 80 mio. kr.

Hvis regeringen i et nyt forlig vil have flere værnepligtige (som V, K og DF har forlangt) plus nye milliardsatsninger på cyberkrig, terrorbekæmpelse, styrkelse af det civile beredskab, nyt materiel og deltagelse i internationale operationer med et generelt løft til Forsvaret, skal der hentes minimum et par milliarder kr. om året stigende over forligsperioden, for at Løkke kan være bekendt at kigge Donald Trump i øjnene og påstå, at Danmark nu har løftet Forsvaret ' substantielt'.

Og så er vi alligevel 10-12 milliarder årligt bagud i forhold til Nato-aftalen om at sigte mod en vækst, så forsvarsudgifterne kommer op på to procent af bruttonationalproduktet.

Den model har selv Løkke dog skudt helt ned. Han mener ligesom de fleste af forsvarsordførerne ikke, at man skal stirre så blind på, hvor mange penge der bruges på Forvaret, men hvad vi får ud af dem. Et synspunkt, Donald Trump anser som den rene søforklaring. Han vil se kontanter på bordet.

Regeringens held er, at den generelle stemning på Borgen er for et hurtigt forsvarsforlig med flere ressourcer.

DE TO chef-forhandlere bliver Claus Hjort Frederiksen og S-ordfører Henrik Dam Kristensen.

Selv om forligskredsen yderligere rummer LA, K, DF og R, bliver det de to, der i realiteten skal nå frem til rammerne om et nyt forlig. De andre partier må bare makke ret. Største problem får Hjorten med de andre blå. Både de konservative og DF har stillet meget store krav på forsvarsområdet. For Thulesen Dahl og Søren Pape er Forsvaret hjerteblod, og de er nødt til at kunne dokumentere nogle indrømmelser, som de kan bruge i deres bagland. LA er meget besværlige. For nylig meldte udenrigsminister Anders Samuelsen hårdt ud imod Claus Hjorts forslag om flere værnepligtige.

Midt under et tv-interview med landets forsvarsminister sendte landets udenrigsminister en sms om, at han bestemt ikke var enig.

Det vakte opsigt og vidner om, at regeringspartierne heller ikke på dette punkt er specielt enige. Samuelsen bryder sig ikke meget om tvangsudskrevne værnepligtige. Han bryder sig heller ikke om, at Claus Hjort bare melder ud på regeringens vegne uden at have hele regeringen på plads. Og han bryder sig slet ikke om, at der bruges flere milliarder på værnepligtige, som bare forlader Forsvaret hurtigt igen, end på skattelettelser.

DET ALLERSTØRSTE problem for Løkke bliver at finde penge til regeringens projekter. Kendsgerningen er, at regeringens samlede økonomi sejler.

De har lige mistet et milliardbeløb, da S og DF tvang Løkke til at opgive sine pensionsplaner. Inden for de næste par uger vil finansminister Kristian Jensen præsentere en ny 2025-plan med fremskrivning af den økonomiske situation.

Løkke har forlangt en reduktion af den offentlige vækst til 0,3 pct. DF siger 0,8. Her taber Løkke andre milliarder.

Det er tvivlsomt, om han kan hente noget på SU-besparelser. Vi er mere end halvvejs inde i valgperioden. Det kommende valg øjnes i horisonten. Partierne har ikke megen lyst til straffeaktioner mod store vælgergrupper lige nu.

Der er også kommunalvalg efter sommerferien.

Og endelig har regeringen lovet en skattereform, hvor skatten skal sænkes både i toppen og bunden.

Også den plan ligner et omvandrende lig.

Hvis der overhovedet bliver penge til skattenedsættelser, bliver det i bunden og med små beløb.

KONKLUSIONEN ER, at Lars Løkke Rasmussen & co. får mere end almindelig svært ved at finde penge til Forsvaret, men så sent som i går fastslog statsministeren alligevel på vej til Nato-mødet i Bruxelles, at løftet om et kraftigt løft til Forsvaret er ' ufravigeligt'.

Løkke vil ikke svigte sin ven Donald Trump. Han skal bare lige finde nogle milliarder og et flertal først.

110 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere