Harald Børsting takker af: Han blev aldrig kult

Harald Børsting er fortid som LO-boss. Hans eftermæle plettes især af et tre år gammelt nederlag

Tirsdag klokken 11 er Harald Børsting fortid som formand for LO (Foto: Joachim Ladefoged)
Tirsdag klokken 11 er Harald Børsting fortid som formand for LO (Foto: Joachim Ladefoged)

Ekstra Bladet har spurgt danskere på gaden, hvilket forhold de har til Harald Børsting. Se deres svar i galleriet herover.

Mappedyr og mennesker med alt for lange uddannelser har overtaget magten i Danmark.

Alene derfor er 63-årige Harald Børsting en mand af fortiden. For godt nok prøvede han at starte på eliteuddannelsen statskundskab i Aarhus. Men han droppede hurtigt ud og gav sig i kast med arbejdet som tillidsmand hos sildegiganten Glyngøre.

Siden arbejdede han sig op igennem rækkerne i fagbevægelsen, inden han for otte år siden overtog rorpinden i fagbevægelsens landsorganisation, LO.

– Jeg håber, at jeg kan gå hen og blive kult med min facon, udtalte han i 2007 kort efter sit valg til Ritzau.

Kvindelig arvtager
Den udtalelse har siden forfulgt ham. For nok har han sidder to olympiske perioder på posten, men et folkeligt gennembrud har han aldrig fået.

I dag er det så slut. Klokken 11 når LO-kongressen til punktet ’valg af formand’. Her har Harald Børsting valgt ikke at genopstille. Alt tyder på, at hans hidtidige førsteviolin, Lizette Risgaard, overtager styringen i domicilet på Islands Brygge.

Så hvad har formanden udrettet ud over at kunne stikke over 600.000 kroner årligt i specialpension i lommen?

– Harald har måske ikke haft en sag, hvor han har kunnet sige, at her sejrede LO ad helvede til. Men dansk fagbevægelse er ikke gået på røven, har HK-formand Kim Simonsen, der droppede at overtage Børstings job, udtalt til Ugebrevet A4.

Treparts-øv
Med andre ord: Harald Børsting har hverken været en katastrofe eller en fiasko, men han har bestemt heller ikke været en udpræget succes med kultstatus og fri bar i hele byen.

Især de kuldsejlede treparts-forhandlinger i 2012 klistrer til Harald Børsting.

Han havde simpelt hen ikke styr på sin LO-familie. Så inden forhandlingerne med Bjarne Corydon overhovedet kom i gang for alvor, slog Dansk Metal op i banen. Medlemmerne kunne i en tid med udbredt ledighed ikke leve med at opgive hellig- eller feriedage.

Den store mand håndterede nederlaget på den måde, han var vant til fra fiskefabrikken; hårdt slid og vi må videre. Men at han her godt tre år senere stadig er ramt af nederlaget, forsøger han ikke at skjule.

Dagpenge-øv
– Jeg er ikke stolt af de forliste treparts-forhandlinger i 2012. Jeg er ærgerlig over, det ikke lykkedes at få enderne til at mødes, sagde han søndag på kongressen i Aalborg.

Heller ikke den nye dagpengeaftale blev den utvetydige sejr på falderebet, som Harald Børsting formentlig havde håbet. Han har siddet med ved bordet til utallige møder i dagpengekommissionen, men alligevel måtte han lægge ryg til ikke så få tæsk fra talerstolen i Aalborg.

LO-toppen accepterede allerede under forhandlinger at pille ved nyuddannedes dagpenge. Politikerne greb bolden og skar endnu dybere. Og det gør ondt på Børsting.

– At satsen sættes så langt ned. Det er jeg også selv ærgerlig over, sagde han direkte henvendt til kritikerne under sin replik mandag aften.

Det gør bestemt ikke sagen bedre, at LO-forbundene under Harald Børsting på ingen måde har stoppet medlemsblødningen.

LO-forbundene har i dag 200.000 færre medlemmer end i 2007, fremgår det af LO’s officielle medlemstal.

1 af 13 Casper Jensen, Aalborg, 21 år – Nej, jeg ved ikke, hvem han er. – Nå, han er formand? Nej, så ved jeg ikke lige, hvad han så har gjort for mig.
2 af 13 Christina Strandholt, Aarhus, 34 år – Jeg så ham i fjernsynet i går. Hedder han Holger måske? Nej ... – Jeg tror ikke, han har gjort noget for mig.
3 af 13 Susanne Weisleder, kontorassistent – Jeg kender ham ikke. – Det er Harald Børsting formand for LO. – Jeg er godt tilfreds med min overenskomst, så måske har han gjort noget godt.
4 af 13 Mette Gammelgaard, Aarhus, 24 år – Ham ved jeg ikke, hvem er, men jeg er lige kommet i en ny fagforening.
5 af 13 Tina Busk Jønsson, Aarhus, 29 år – Nej, jeg ved slet ikke, hvem han er. Men jeg ved da, at min fagforening udbyder kurser.
6 af 13 Lanna Ivanova, Aarhus, 31 år – Jeg er medlem af 3F, men jeg kender ham ikke lige. Så jeg ved heller ikke, hvad han har gjort for mig.
7 af 13 Finn Kerting, Aarhus, 64 år – Ja, det er jo den afgående formand. Hvad er det nu, han hedder. Jo, Børsting! – Han har ikke gjort noget for mig.
8 af 13 Jakob Wille, Aarhus, 49 år – Ja, ham kender jeg. Jeg har været med til at vælge ham. – Nej, jeg kan godt nok ikke lige komme i tanke om noget, han har gjort for mig.
9 af 13 Jannik Ammitzbøll, Norsminde, 21 år – Nej, jeg aner slet ikke, hvem han er. – Harald Børsting, siger du? Nej, jeg ved ikke, om han har gjort noget for mig.
10 af 13 Henning Vittrup, Hammel, 62 år – Ja, det er jo LO-bossen. Hedder han ikke Sletting eller sådan noget? – Jeg tror ikke, han har gjort noget for mig.
11 af 13 
12 af 13 Ilse Britt Jensen og Rønning Bech, pædagog og pensioneret postbud – Ja ja, det er Harald Børsting. – Ikke så meget, for han har ikke markeret sig nok. Han var ikke så god som de gamle LO-formænd.
13 af 13 Tirsdag klokken 11 er Harald Børsting fortid som formand for LO (Foto: Joachim Ladefoged)
37 kommentarer
Vis kommentarer