Hella Joof vil 'brænde hele lortet ned': - Selvfølgelig skal vi arbejde længere

Der er ingen grund til at tale Danmark ned i et hul, siger Hella Joof. Som mener højerepensionsalder og tjenester som Uber er en uundgåelige del af udviklingen

Hella Joof har ikke noget imod at være hofnar. Foto: Disruptionrådets hjemmeside
Hella Joof har ikke noget imod at være hofnar. Foto: Disruptionrådets hjemmeside

Hella Joof måtte i går lægge ryg til en del knubbede ord.

I en video på Disrubtionrådets Facebook sagde hun nemlig, at det danske samfund skal være klar til at brænde 'hele lortet ned og starter forfra'.

Se også: Hella Joof får smæk: Vi skal 'brænde hele lortet ned'

Entertaineren, skuespillerinden, filminstruktører står ved sine udtalelser, men understreger, at hendes ord 'naturligvis' skal forstås i overført betydning.

- Jeg har ikke tænkt mig at brænde velfærdssamfundet ned. Det tror jeg godt, folk ved, siger hun i dette interview med Ekstra Bladet.

- Men jeg mener helt sikkert, at vi skal være klar til at omtænke ting i vores samfund fuldstændig. Så på den måde står jeg ved, hvad jeg har sagt. Selvfølgelig mener jeg det.

- Nogen gange skal man turde at sige sit gode faste arbejde op for at blive keramiker på Bornholm, hvis vi har lyst. Ikke at alle skal lave keamik, det er naturligvis også et billled.

Stolt hofnar
Hella Joof har både børne-tv og radiorådgivning på sit lange cv. Men titlen som nar er der også plads til, forklarer hun i kølvandet på de mange spydige kommentarer til indianer-kommentaren.

- Jeg vil vældig gerne spille narens rolle. Narren kunne i gamle dage tillade sig at sige nogle farlige ting til kongen eller kejseren, som ingen andre turde. Det kan være jeg kan gøre det samme. Måske kan det være at hofnaren endda også selv bliver klog undervejs. Jeg ved godt, jeg er her som gøgler.

- Taler du ikke fra en meget privilligeret situation, når du taler om at folk bare kan sige deres job op. Du har i mange år arbejdet som kunstner med stor frihed. Den moderne virkelighed du taler om, kan mange mennesker jo kun drømme om?

-  Jeg er heller ikke enig i, at hvide middelklasse mænd ikke må sige noget, fordi de har været historisk priviligeret. På samme måde må jeg også have lov at ytre mig, selvom jeg har det liv, jeg har.

Tænker ikke i strukturer
- Hvad er egentlig din berettigelse til at sidde i det råd?

- Hvis der ikke var kunstnere med, så ville der også være nogle som ville blive sure. Vi tænker på en anden måde. Vi tænker ikke i fastlåste strukturer omkring for eksempel arbejdsmarked og den slags.

- Ta' nu eksempelvis pensionsalderen: Selvfølgelig skal vi arbejde længere. Det ved alle. Vi skal passe på, at vi ikke taler os selv ned i et hul.

- Vi er ikke så syge, som nogen prøver at tegne et billede af. Bedstemoren dyrker fitness og bestiger bjerge.

- Der er ingen, der skal dø, fordi vi skal arbejde et halvt år længere.

- Det samme gælder Uber. Nu er det så blevet lukket, men alle ved jo at udviklingen går den vej.

Ikke fårligt begavet
- Nu handler det vel også mere om at få en værdig alderdom?

- Ja, men det handler ikke om pensionsalder. For selvfølgelig skal slagterimedarbejderen som har gået rundt i kolde rum og slidt og slæbt ikke knokle, hvis han er nedslidt. Så skal han have en førtidspension, eller noget lignende.

- Det er enormt bureaukratisk at få en førtidspension. Det er jo derfor fagbevægelsen og andre kæmper for en universiel lavere pensionsalder?

- Selvfølge skal vi se på at gøre pensionsalder en mere individuel og tilgodese de nedslidte. Jeg er ikke noget ondt menneske. Og jeg er faktisk heller ikke dårligt begavet, selvom jeg er en nar. Selvfølgelig vil jeg ikke have at folk får en dårlig alderdom. Jeg tror faktisk vi er ret enige, der er bare forskel på, hvor hurtigt vi vil gøre det. Ingen af os er onde.

Disruptionrådet: Kort fortalt

Disruptionrådet med statsminister Lars Løkke i spidsen skal komme med anbefalinger til, hvordan det danske arbejdsmarked ruster sig til en fremtid med selvkørende busser og plejerobotter.

Rådet skal afslutte sit arbejde senest ved udgangen af 2018.

I kommissoriet lyder det om formålet:

  • Sikrer et stærkt Danmark, hvor vi får grebet mulighederne i den teknologiske udviklinger bedst muligt, så alle danskere får del i udviklingen.
  • Fastholder og udbygger et arbejdsmarked, som er kendetegnet ved dynamik og ordentlige forhold, og hvor der ikke sker social dumping.

Disruptionrådet har 32 faste medlemmer plus relevante ministre. Beskæftigelsesministeriet står for det praktiske arbejde.

Medlemmerne får ikke honorar for deres arbejde, men har ret til at få dækket transportudgifter.

Rådet skal efter planen holde otte møder.

 

 

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen