Helle fortsætter som statsminister ... lidt endnu

Hvornår Danmark får en ny regeringsleder er fortsat uvist. Få overblikket over, hvad der sker i dansk politik de næste timer her

Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at blive kongelig undersøger, mens Helle Thorning-Schmidt den kommende tid fortsat er fungerende statsminister. (Foto: Polfoto)
Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at blive kongelig undersøger, mens Helle Thorning-Schmidt den kommende tid fortsat er fungerende statsminister. (Foto: Polfoto)

Helle Thorning-Schmidt har meddelt sin afgang som formand for Socialdemokraterne og er nødsaget til at overlade regeringsmagten til blå blok.

Alt ser ud til, at den nye statsminister i Danmark bliver Venstres Lars Løkke Rasmussen, men der er stadig mange, lange forhandlinger forude.

Politik Mens du sov: Her er valgets største nyheder

Ekstra Bladet giver dig her ved hjælp af politisk kommentator og tidligere toppolitiker Hans Engell og professor i offentlig forvaltning Tim Knudsen overblik over, hvordan magtskiftet kommer til at foregå i praksis:

Det første der sker er, at Helle Thorning-Schmidt går til dronningen og meddeler sin afgang. Det sker ifølge hoffet klokken 11.00 i dag.

Dansk politik Blondinen har stillet stiletterne: Her er Thornings afskeds-bøf

Dronningerunde
Dronningen beder så regeringen om at fungere som regering, indtil den nye er dannet.

- Derefter skal der udpeges en kongelig undersøger på Amalienborg, og det må vi forvente bliver Lars Løkke Rasmussen, siger Hans Engell. til Ekstra Bladet.

Beslutningen sker ved den såkaldte dronningerunde, hvor et flertal af partiledere peger på, hvem de ønsker til at lede dannelsen af en ny regering.

Så starter han forhandlingerne med de øvrige partier for at finde ud af, om de peger på ham som statsminister.

Sideløbende med det, så vil han føre egentlige politiske forhandlinger med valgets helt store vinder og nu næststørste parti Dansk Folkeparti.

Foto: Philip Davali Dansk politik Tulle: Jeg skal ikke være statsminister

Thorning er, indtil en ny statsminister udnævnes fungerende statsminister.

Thorning-Schmidt må gøre det nødvendige
I det ligger, at hun  kan træffe de beslutninger, som under ingen omstændigheder kan udsættes.

- Hvis for eksempel en uforudset katastrofe indtræffer, må hun handle. Eller hvis nogle internationale forhold gør handling nødvendig, må hun og regeringen så gøre det nødvendige, siger Tim Knudsen.

Men hun kan ikke gøre det, som en statsminister normalt kan, for eksempel at udskrive valg. Hun kan heller ikke lægge politiske planer om regeringsindgreb, som kan vente, eller om at fremsætte lovforslag.

Henrik Sass Larsen var ikke helt så klar i blikket som her, da han torsdag aften var til valgfest. (Arkivfoto: POLFOTO) Dansk politik Beruset Henrik Sass forlod valgfest

Ingen kan sige noget om, hvornår Danmark formelt har en ny statsminister, og om han hedder Lars Løkke Rasmussen.

I 2011 tog det Helle Thorning-Schmidt, daværende formand for De Radikale Margrethe Vestager og tidlgiere formand for SF Villy Søvndal tre uger at blive enige om et regeringsgrundlag og fordeling af ministerposter.

(Foto: Pressefoto og Jakob Jørgensen) Dansk politik Blodbad på Borgen: Fredagens store dramaer

29 kommentarer
Vis kommentarer