Helle hylder Anker

Helle Thorning-Schmidt var 5 år, da Anker Jørgensen blev statsminister i 1972. Hun fortæller om Anker i ny bog

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har først lært Anker Jørgensen at kende, siden hun blev S formand i 2005 (Foto fra bogen Anker et liv med fejder: Bjarke Maccharty)
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har først lært Anker Jørgensen at kende, siden hun blev S formand i 2005 (Foto fra bogen Anker et liv med fejder: Bjarke Maccharty)

Da Anker Jørgensen 5. oktober 1972 blev statsminister efter Jens Otto Krag, var nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt bare en lille pige på 5 år, der gik og legede hjemme i Ishøj.

Dengang skænkede hun ham ikke mange tanker, men det har hun gjort, siden hun blev formand for Socialdemokraterne 12. april 2005.

Det fortæller hun i bogen ''Anker - et liv med fejder'', der er skrevet af journalisten og forfatteren Alex Frank Larsen.

- Hvordan lærte du ham at kende, spørger Alex Frank Larsen hende i bogen.

- Det var først, efter jeg blev partiformand. Indtil da var han for mig nærmest en historisk person. Han var statsminsiter, da jeg var barn, svarer Helle Thorning-Schmidt, der er født 14. december 1966.

Starutten

Ved formandsvalget støttede Anker Jørgensen Københavns nuværende overborgmester Frank Jensen. Da han blev overborgmester ved kommunalvalget i november 2009, havde Anker Jørgensen lidt svært ved at huske navnet på Helle Thorning-Schmidt, som han i stedet omtalte som 'hende starutten'.

I dag kender Anker Jørgensen og Helle Thorning-Schmidt hinanden, og det var en meget rørt Anker Jørgensen, der i sommeren 2013 besøgte Helle Thorning-Schmidt i statsministerboligen Marienborg nord for København.

Der kom Anker Jørgensen selv, da han var statsminister i flere perioder fra 1972-1982.

Kaffe og kage

Helle Thorning-Schmidt bød Anker Jørgensen og hans to døtre Kirsten og Mette på kaffe og kage, da de var på Marienborg - og så blev der snakket og kørt tur i parken.

- Ankers hukommelse er ikke altid så god, men her kom der nogle ting frem fra dengang, familien kom deroppe. Meget spændende, siger Helle Thorning-Schmidt i bogen.

Plejecenter

Anker Jørgensen bor i dag på et plejecenter ved valby Langgade Station i København.

Der sidder han og mindes et righoldigt liv, der startede i et fattigt arbejderhjem på Christianshavn og bragte ham til posten som landets statsminister, hvor han havde fri adgang til Marienborg.

106 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere