Hemmelig plan: Elitesoldater skal ansættes i politiet

Toptrænede jægersoldater og frømænd kan være på vej ind i PET's særlige aktionsstyrke, skriver Berlingske (opdateret med en kommentar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen)

Politiet har problemer med at rekruttere kvalificerede folk til Aktionsstyrken, som er PET's eliteenhed. Nu skal den forstærkes med jægersoldater og frømænd, skriver Berlingske. Foto: Forsvaret
Politiet har problemer med at rekruttere kvalificerede folk til Aktionsstyrken, som er PET's eliteenhed. Nu skal den forstærkes med jægersoldater og frømænd, skriver Berlingske. Foto: Forsvaret

Rigspolitiet arbejder på, at det - i modsætning til i dag - skal være muligt at ansætte jægersoldater og frømænd fra Forsvaret direkte i Politiets Aktionsstyrke. Det er Folketingets retsordførere blevet orienteret om på et fortroligt møde inden sommerferien.

Det skriver Berlingske. Planen er godkendt i Justitsministeriet.

- Justitsministeriet kan bekræfte, at Rigspolitiet arbejder på at lave en ny rekrutteringsmodel, som betyder, at andre faggrupper kan indgå i Politiets Aktionsstyrke, skriver ministeriet til avisen.

- Det sker for at udvide rekrutteringsgrundlaget. Rigspolitiet forventer, at de fra årsskiftet vil begynde at rekruttere egnede personer, der har erfaring gennem uddannelse og tjeneste i for eksempel relevante dele af Forsvaret.

Ifølge avisen vil politiet rekruttere folk fra Forsvarets elitestyrker, Frømandskorpset og Jægerkorpset.

Så vilde er Politiets Aktionsstyrke

Den nye rekrutteringsmodel møder blandt andet kritik fra både tidligere PET-chef Jakob Scharf og tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Sidstnævnte fortæller til Berlingske, at han er 'dybt forundret over det nye tiltag'.

I dag er de ansatte i aktionsstyrken uddannede politifolk med mindst fem års erfaring før de har kunnet søge optagelse i eliteenheden, hvor kun få kan klare optagelseskravene. Med det nye tiltag kan jægersoldater og frømænd komme ind i Aktionsstyrken med en relativt kort politiuddannelse. 

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, ser frem til nogle nye medlemmer. Han siger til avisen, at man ikke kan være kræsen i forhold til Politiets Aktionsstyrke.

- Alt, vi kan få af hjælp lige nu, har vi brug for, og det tager noget tid at rekruttere til aktionsstyrken. Det er klart, at de skal have noget træning og lære det juridiske, og det forventer jeg, at vi bliver inddraget i, siger han til Berlingske.

Fredag fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Forsvaret skal aflaste politiet ved grænsen fra september.

Dermed kan der sættes flere betjente af til den verserende bandekonflikt, hvor der har været adskillige skudepisoder.

Statsministeren har ikke sat tal på, hvor mange betjente det vil frigive at lade militæret overtage dele af kontrollen ved grænsen.

Forsvarsminister er positiv
Selvom politiet altså allerede fra årsskiftet vil ’stjæle’ specialuddannede elitesoldater fra forsvaret, så ser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) positivt på tiltaget.

'Vi er naturligvis klar til at støtte politiet, når der er behov for det. Forsvaret og politiet samarbejder allerede i dag på mange punkter. Som statsministeren annoncerede i fredags, er forsvarschefen og rigspolitichefen ved at belyse, hvordan Forsvaret kan aflaste politiet yderligere.

Politiet arbejder på at udvide rekrutteringen til Aktionsstyrken. Forsvarets personel har en række stærke kompetencer, og jeg kan sagtens forestille mig, at dygtige soldater kunne være stærke kandidater til at indgå i Aktionsstyrken, når de har afsluttet deres tjeneste i Forsvaret,' skriver han i en mail via ministeriets presseafdeling til Ekstra Bladet.

PET's hårde halse

PET’s aktionsstyrke er en specialuddannet enhed, der har til opgave at opretholde det operative antiterrorberedskab. Enheden skal medvirke til at bekæmpe terrorisme og grov organiseret kriminalitet samt sikre politiet forsvarlige løsningsmuligheder i forbindelse med vanskelige indsatsopgaver.

Aktionsstyrkens opgaver består bl.a. i gidselredning, terrorbekæmpelse, særligt farlige anholdelser og vanskelige indsatsopgaver. Opgaverne løses i visse situationer i tæt samarbejde med enheder fra Forsvaret, der yder bistand med både personale og materiel.

Kilde: PET