Annonce:
Annonce:

Hemmelige dokumenter afslører: Sharia-sheik fik 270 mio. kr. i rabat

Statens vaccineproduktion blev vurderet til 285 mio. kr, men solgt for 15 mio. kr.

Annonce:
Følg Politik

Ved du noget om salget af vaccineproduktionen på Statens Serum Institut? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Skatteborgerne kan være gået glip af op mod 270 millioner kroner, da landets politikere sidste år solgte vaccineproduktionen på Statens Serum Institut til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih for 15 mio. kroner.

Det afslører en række hemmelige dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

SE RAPPORTENS HEMMELIGHEDER I EKSTRA:

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Annonce:

I dokumenterne kan man blandt se en rapport fra 2014 udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af regeringens økonomiudvalg og daværende finansminister Bjarne Corydon(S). Heri indgår en værdiansættelse af statens vaccinefabrik lavet af konsulenthuset PwC. Den vurderer, at vaccineproduktionen har værdier for over en halv mia. kroner, og at den erfaringsmæssigt kan sælges for omkring halvdelen:

’PwC skønner, at salget af vaccineproduktionen, hvis der findes en interesseret køber, vil give et proveneau på op til 285 mio. kr.’

Dårligt købmandskab
Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig organisation og ledelse ved Syddansk Universitet mener ikke, politikerne har forvaltet salgsopgaven specielt godt:

- Det ser ud til at være rigtig dårligt købmandskab. Og her bliver man nødt til at spørge til en god forklaring på, hvorfor man forvalter arvesølvet på den måde, siger han.

Dokumenterne har hidtil været hemmeligholdt for offentligheden og hovedparten af politikerne på Christiansborg. De har således kun været kendt af en lille snæver kreds af ministre og embedsmænd, heriblandt den daværende SR-regeringens magtfulde økonomiudvalg med Corydon i spidsen og skiftende sundheds- og finansministre.

Annonce:

Lugter langt væk
Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix har flere gange i Folketinget efterspurgt at se værdiansættelsen fra PwC, men er blevet nægtet adgang:

- Det er meget problematisk, at vi ikke har fået lov til at se de dokumenter. De danner jo et helt centralt grundlag, når vi som politikere har skullet træffe beslutninger i den her sag. Men det er også problematisk i forhold til den danske befolkning. Vaccineproduktionen har indtil for nyligt være deres ejendom, og de har også krav på at kunne se det her efter i sømmene.

- Salgsprisen set i forhold til den hemmeligholdte vurdering lugter langt væk af, at man har en rigtig rigtig dårlig sag her, og at man har håndteret hele det her forløb elendigt, hvilket i sidste ende kan have forringet værdien af vaccineproduktionen markant, siger hun.

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih er under navnet Aj Vaccines rykket ind på Statens Serum Instituts grund på Amager.
Det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih er under navnet Aj Vaccines rykket ind på Statens Serum Instituts grund på Amager.

Kurt Klaudi Klausen mener også, at det er kritisabelt, at medlemmer af Folketinget er blevet foreholdt oplysninger om den reelle salgsværdi:

Annonce:

- Det er dybt uhensigtsmæssigt og kritisabelt i forhold til den demokratiske proces, at man forholder faktuelle oplysninger fra dem, der skal træffe beslutningerne. Det er analogt med at forholde Folketinget vigtige oplysninger, hvis Sundhedsudvalget ikke er blevet informeret om det her, siger han.

Hollandsk jubel
Det lykkedes til sammenligning for Holland i 2011 at sælge landets vaccineproduktion NVI, til Serum Institut of India(SSI) for i alt  80 mio. euro svarende til knap 600 mio. kr.

I de fortrolige dokumenter Ekstra Bladet er i besiddelse af, skriver konsulenthuset PwC, der er en vis lighed mellem NVI og den danske vaccineproduktion på Statens Serum Institut(SSI). Begge havde gennem en årrække kørt med underskud og rådede over IPV(polio-vaccine, red.)-teknologi. NVI’s produktionsfaciliteter var dog ældre end SSI’s, men havde tilgengæld en større kapacitet.

PwC konkluderer derfor:

’SII’s køb af NVI indikerer derfor en reel interesse i at købe vaccineproduktionsfacilliteter, der har lighed med SSI’s, selv om driften er underskudsgivende.’

 

***

Sundhedsminister: Svært at finde køber

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V), der overtog posten i sidste måned, da Ellen Trane Nørby (V) gik på barsel, fortæller, at køberne ikke hang på træerne. Foto: Stine Tidsvilde
Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V), der overtog posten i sidste måned, da Ellen Trane Nørby (V) gik på barsel, fortæller, at køberne ikke hang på træerne. Foto: Stine Tidsvilde

Annonce:

Ekstra Bladet har spurgt sundhedsminister Karen Ellemann (V), hvorfor det ikke ikke er lykkes at få mere for vaccineproduktionen og har modtaget følgende skriftlige svar:

- Som fungerende sundhedsminister har jeg fået oplyst af mit ministerium, at det i sin tid blev skønnet, at salgsprisen kunne ligge mellem 0 og 285 mio. kr., og at PwC udtrykte forbehold for, om det overhovedet var muligt at finde en køber.

Karen Ellemann vil nu give Folketingets Sundhedsudvalg mulighed for at se vurderingen fra PwC:

- Nu hvor salgsprocessen er slut, har jeg umiddelbart den indstilling, at Sundheds- og Ældreudvalget skal have mulighed for at læse rapporten. Jeg vil derfor bede Sundhedsministeriet tage de fornødne sagsskridt, så medlemmerne kan læse rapporten, sådan som de var stillet i udsigt af den daværende socialdemokratiske sundhedsminister Nick Hækkerup tilbage i 2014’ skriver hun i et skriftligt svar.

Annonce:

Tidligere sundhedsministre Nick Hækkerup (S), der kom til som minister i 2014, da analysen fra PwC lå klar, og vaccineproduktionen blev sat til salg, ønsker ikke at kommentere sagen.

Sophie Løhde (V), der var minister, da salget blev gennemført i sommeren 2016, er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Se hemmelighederne: Skjult rapport afslører rabat til Sharia-sheiken

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: