Annonce:
Annonce:

Hemmelighedsfulde politikere skjuler pengestrøm

De folkevalgte fra især S, V og K ønsker ikke at oplyse, hvem der betaler deres valgkamp

Der er ikke mange partiledere, som ønsker at fortælle, hvor de får deres penge fra. (Foto: Jens Dresling).
Der er ikke mange partiledere, som ønsker at fortælle, hvor de får deres penge fra. (Foto: Jens Dresling).
Annonce:
Følg Politik

Politikerne kæmper om taletid i medierne, men spørger man dem, hvem der betaler deres valgkamp, så klapper de i.

Det er især politikere fra Socialdemokraterne, Venstre og de Konservative, som lukker munden, når de bliver spurgt om, hvem der betaler deres valgkamp.

Det viser en database, som Berlingske har lavet, hvor avisen har forsøgt at kortlægge, hvem der betaler for politikernes valgkampe. Her har 774 folketingskandidater fra ti forskellige partier oplyst i forskellig grad, hvor de får deres penge fra. Det svarer til cirka 60 procent af de adspurgte.

Undersøgelsen viser også, at der generelt er mere åbenhed i rød blok end blå blok, og at nye folketingskandidater er mere åbenmundede end de siddende Folketingsmedlemmer.

- De, der får mange penge, er også de mest lukkede, siger forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til Berlingske.

Annonce:

Især politikere fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten har oplyst, hvor pengene kommer fra.

- De partier, der har propaganderet for åbenhed - de Radikale og Enhedslisten - er netop de mest åbne, mens de partier, der traditionelt modtager flest bidrag, er de mest lukkede. Det er et udtryk for, at de enkelte partier forsøger at varetage egne interesser, siger Jørgen Albæk Jensen til avisen.

Helle og Lars lukker
Johanne Schmidt-Nielsen og Stig Grenov fra Kristendemokraterne er de to eneste partiformænd, som har oplyst, hvad deres valgkampsbudget er. Uffe Elbæk og Pia Olsen Dyhr oplyser kun delvist, mens resten af partilederne klapper fuldstændigt i.

En anden Venstre-politiker, som heller ikke har oplyst, hvor han får sine penge fra, er den tidligere forsvarsminister Søren Gade.

Annonce:

- Det er ikke af ond vilje, at jeg ikke har svaret. Jeg vil gerne svare, men blev først kandidat for godt en uge siden. Det er min kredsbestyrelse, der står for min valgkamp, og jeg skal gerne lande på den gode side af 200.000 kr, siger han til Berlingske.

- Jeg bidrager ikke selv. Jeg har behov for flere penge end sidst, fordi jeg er helt ny i Nordjylland. Men jeg vil ikke oplyse de enkelte sponsorer, fordi de har givet pengene under hensyntagen til den nuværende lovgivning, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: