Hemmeligt dokument afslører Brittas million-eventyr

Den svindelsigtede Britta Nielsen har købt sig ind på en grund, hvor hun har opført en luksus-villa i den sydafrikanske bush, viser kontrakt

Hemmeligt dokument afslører Brittas million-eventyr

Anna Britta Troelsgaard Nielsen mistænkes for at have overført 111 mio. kroner til sin egen konto fra Socialstyrelsen under Børne- og Socialministeriet.

Alt imens den svindelmistænkte Britta Nielsen er på flugt fra dansk politi, kan Ekstra Bladet nu afsløre et dokument, der direkte linker hende til et millionforbrug i Sydafrika. 

I 2006 underskriver Britta Nielsen således en kontrakt, hvor hun køber sig ind på en grund i et safariresort (tidligere Dannevirke, red) ved byen Phalaborwa.

(Artiklen fortsætter under billeder)

Dokumentet, hvor Britta Nielsen skriver under på, at hun køber sig ind på den sydafrikanske grund.
Dokumentet, hvor Britta Nielsen skriver under på, at hun køber sig ind på den sydafrikanske grund.

Her fremgår det, at det er Britta Nielsen, der har har købt sig ind på grunden i safari-ressortet. Britta Nielsen står her nævnt ved hendes fulde navn.
Her fremgår det, at det er Britta Nielsen, der har har købt sig ind på grunden i safari-ressortet. Britta Nielsen står her nævnt ved hendes fulde navn.
 

Flere kilder med indsigt i forløbet oplyser til Ekstra Bladet, at Brittas opkøb af grunden samt opførelsen af hendes hus har kostet i omegnen af to mio. kr.

Samme år, Britta underskriver kontrakten, er hun mistænkt for at svindle Socialstyrelsen for 4,7 mio. kroner, og i de følgende år frem til 2011, hvor familien foretager flere investeringer i Afrika, svindler hun ifølge sigtelserne for yderligere 55 mio. kr. 

I alt er Britta Nielsen sigtet for at have svindlet for 111 mio. kr.

Søn står som ejer
Ifølge de officielle registre for jordbesiddere i området Phalaborwa, er det Britta Nielsens søn, der i dag står som ejer af det stykke land, huset i Dannevirke ligger på. Han står desuden som ejer af et stykke land i naboresortet 'Thula Bush Estate', som han i 2010 købte sig ind i, og i følge flere centrale kilder i sagen i dag ejer halvdelen af.

I dette område har hendes søn ifølge flere af hinanden uafhængige kilder også fået opført en villa, der har kostet i omegnen af 2 til 2,5 mio. kr.

Fakta: Den store svindelsag

Over en årrække - fra 2002 til 2018 - lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den 64-årig kvinde er internationalt efterlyst.

Sagen blev offentlig kendt tirsdag i sidste uge, og efterfølgende er der kommet en række oplysninger frem og sagen:

* Britta Nielsen har vært ansat i Socialstyrelsen siden 1977. Frem til 26. september 2018 fungerede hun som afdelingsleder.

* Hun har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit mangeårige arbejde i styrelsen.

* Hun har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 - mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti. Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har brugt en konto i Dansk Bank til svindlen.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* Ekstra Bladet har afsløret, at svindlen foregik ved, at Britta Nielsen udnyttede sin adgang som superbruger til Socialstyrelsens tilskudsadministrations it-systemer til at indsætte sine egne kontonumre i forbindelse med anvisning af tilskudsmidler.

* Hun er formentlig på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Britta Nielsen er blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden at være til stede - efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med Britta Nielsen. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Hun vil dog betale pengene tilbage, såfremt hun modtager en opkrævning, oplyser advokaten ifølge et dombogsudskrift fra Sø-og Handelsretten fra den 4. oktober, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget Britta Nielsen under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og ’et lille’ indestående i et dansk pengeinstitut.

* Britta Nielsens datter ejer to virksomheder i henholdsvis Holland og Tyskland. Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

* Ekstra Bladet har afsløret, at Britta Nielsen har investeret millioner af kroner i safariejendomme og jordbesiddelse i Sydafrika med sin søn. De har desuden købt to firehjulstrækkere i Sydafrika og en i Danmark. derudover har Britta Nielsen købt diamanter og dyre guldsmykker i landet.

* Ekstra Bladet har erfaret fra centrale kilder, at Britta Nielsen forklarede til sine omgivelser, at hendes afdøde mand kom fra en velhavende pakistansk familie – og at hun spenderede de arvede penge.