Her er Danmarks yngste vælger

18 års-fødselar Amanda Rishøj Madsen ønsker sig tøj, krøllejern og bedre dyrevelfærd

Førstegangsvælger: Amanda Rishøj Madsen fra Aalborg skal stemme for første gang på sin 18 års fødselsdag. (Privatfoto)
Førstegangsvælger: Amanda Rishøj Madsen fra Aalborg skal stemme for første gang på sin 18 års fødselsdag. (Privatfoto)
Følg Politik

For Amanda Rishøj Madsen er dagen i dag en dobbelt festdag: Hun fylder 18 år og får samtidig lov til at stemme ved et folketingsvalg for første gang.

Og den samfundsfaglige gymnasieelev fra Aalborg har helt sikkert tænkt sig at gøre brug af sin nyerhvervede stemmeret.

- Jeg skal ud og stemme med mine forældre og søster i aften. Derefter skal vi ud og spise på restaurant for at fejre min fødselsdag, siger Amanda Rishøj Madsen, der glæder sig over, at hun lige netop når at deltage i valget.

- Tænk hvis statsministeren havde udskrevet valg dagen før. Det havde været rigtig træls. Nogle af mine venner, som først bliver 18 år senere på sommeren, er rigtig trætte af det, fortæller fødselaren, der går på Hasseris Gymnasium.

Hun mener, at unge vælgere bør sørge for, at deres stemme bliver hørt.

- Jeg synes, det er utroligt vigtig, at man deltager i den politiske debat. Politikerne har brug for os, og jeg vil gerne være med til at ændre nogle af de ting, som jeg ikke synes er i orden, siger hun.

Nu har Helle og Lars stemt

Hun afslører, at hendes første kryds på en stemmeseddel vil gå til et parti, som hun mener er bedst til dyrevelfærd, miljø og uddannelse.

- Jeg har tænkt mig at stemme på socialdemokraterne. Jeg synes, at de går op i et grønnere Danmark og mener, at dyresex skal være forbudt, forklarer gymnasieeleven, der beskriver sig selv som en stor dyreven.

- Jeg har selv en hest, som jeg bruger meget tid på. Jeg går meget op i dyrenes velfærd og bliver vred, når mennesker ikke behandler dyr ordentligt, siger fødselaren, der håber, at hun får alle sine ønsker opfyldt på den store dag.

- Jeg har ønsket mig tøj og et krøllejern, og jeg har fået et kørekort af min bedstefar, så det har allerede været en god dag, siger Amanda Rishøj Madsen og tilføjer.

- Og hvis Helle Thorning-Schmidt fortsætter som statsminister, vil det lige sætte prikken over i'et.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+