Her er dem, som politikerne taler om

I rengøringsbranchen vrimler det med udlændinge, og cheferne kan ikke undvære dem

Ekstra Bladet har været ude og tale med rengøringsassisenter i København. Her ses Neriman Mehmed, som gør rent på en skole (Foto: Mogens Flindt)
Ekstra Bladet har været ude og tale med rengøringsassisenter i København. Her ses Neriman Mehmed, som gør rent på en skole (Foto: Mogens Flindt)

Du ser dem sikkert ikke, men de svinger kluden i dit firma, når du har fri fra arbejde, og de skurer gulvet på hospitalet, når du er syg.

Rengøringsassistenterne er billedet på to af de emner, der har fyldt rigtig meget i valgkampen. De er lavtlønnede, og en stor del af dem kommer fra udlandet, men for deres arbejdsgivere er de uundværlige.

Rigtige rengøringsassistenter siger nemlig nej til sort arbejde og ja til skæve arbejdstider, små lønsedler og skat.

Hos rengøringsvirksomheden Forenede Service registrerer man ikke de ansattes oprindelsesland, men den administrerende direktør, Steen Gede, vurderer, at halvdelen af deres 3000 medarbejdere har en anden etnisk baggrund end dansk.

Og han hylder sine udenlandske ansatte, som hver dag knokler for at holde Danmark rent og bidrage til samfundet.

- Vi vil ikke kunne holde vores virksomhed kørende, hvis vi ikke havde udenlandsk arbejdskraft, lyder det fra direktøren.

- De er meget arbejdsomme, stabile, bliver hos os længe og er stort set aldrig syge. Og så kan de arbejde på skæve arbejdstider, når vores kunder kræver, at vi kommer på bestemte tidspunkter. Når det gælder arbejdstider, så er indvandrerne mere fleksible end mange danskere.

Få danske ansatte
Virksomhedens ansvarlige i Rudersdal Kommune, Erdogan Erdogan, har 55 medarbejdere under sig. Han vurderer, at blot cirka 15 procent af hans ansatte er af dansk oprindelse.

- Udlændinge siger ja til alle mulige former for arbejde. Når vi tilbyder en dansker jobbet, så oplever jeg, at der ofte er nogle forbehold. Det kan være de skæve arbejdstider. De kan måske ikke hente deres børn og kan ikke få arbejdslivet til at hænge sammen med familielivet.

- Mange indvandrere har en stor familie, så der er altid nogen, som kan hente og passe børnene, siger Erdogan Erdogan, som selv har tyrkiske rødder og har arbejdet mange år som rengøringsassistent.

Artiklen fortsætter under billedet

Marina Videojevic er oprindeligt fra Montenegro, men har boet i Danmark i 13 år (Foto: Mogens Flindt)

Knokler mere
Ekstra Bladet har været ude og besøge nogle af de mange rengøringsassistenter med anden etnisk baggrund i Danmark.

En af dem er Marina Vidojevic, som gør rent på Rigshospitalet på ottende år. Hun går ikke op i, hvor hendes kolleger kommer fra. Den 37-årige rengøringsassistent har alligevel lagt mærke til forskellen på hendes danske og udenlandske kollegaer.

- Jeg oplever, at folk med en anden etnisk baggrund er meget hurtige, effektive og knokler måske mere, siger hun.

Hun forlod Montenegro for at søge lykken i Danmark for 13 år siden, og tanken om at være på overførselsindkomst har aldrig strejfet hende.

- Jeg elsker mit arbejde og mine kolleger. Jeg synes, det er dejligt at møde mange forskellige mennesker og tjene mine egne penge, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Neriman Mehmed har været i Danmark i seks år (Foto: Mogens Flindt)

Savner danske kollegaer
- Jeg savner nogle danske kolleger, for så ville jeg få muligheden for at lære bedre dansk og lære mere om den danske kultur. Det ville være dejligt.

Sådan lyder det fra Neriman Mehmed, som kom til Danmark for seks år siden. I dag taler hun dansk og gør rent på en kommunal skole i Rudersdal.

Hun forlod Bulgarien i håb om at få et bedre liv og en bedre løn.

- Jeg havde ikke så mange muligheder, da jeg kom til Danmark, da jeg ikke kunne sproget dengang. Så jeg søgte et job som rengøringsassistent. Jeg er sund og rask, så selvfølgelig skal jeg arbejde, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Nürat Demrrbas gør til dagligt rent på et plejehjem og elsker sit job (Foto: Mogens Flindt)

Har stjålet danskerne jobs
48-årige Nürat Demrrbas føler sig dansk, når hun hver dag gør rent på et plejehjem. Hun føler ikke, at udlændinge tager arbejdspladser fra danskerne.

- Jeg har ikke stjålet noget arbejde fra danskerne. Jeg har søgt og fået det. Jeg bidrager til samfundet, derfor kan jeg ikke forstå den debat, siger hun.

Hun har boet i Danmark i 27 år og fortæller, at hun aldrig har været på kontanthjælp eller overvejet det.

- Jeg er sund, og derfor er det naturligt, at jeg skal arbejde, siger tyrkiske Nürat Demrrbas.

Artiklen fortsætter under billedet

Sükran Akin droppede sit studie for at arbejde som rengøringsassistent (Foto: Mogens Flindt)

Politikerne skal besøge virkeligheden
Sükran Akin har svært ved at genkende billedet af, at mange udlændinge nasser på samfundet.

- Politikerne bør komme ud på Rigshospitalet og se, hvordan udlændinge knokler og passer deres job, siger hun.

Hun byttede sine studiebøger ud med en vaskeklud, da SU’en ikke rakte til at forsørge familien.

Sükran Akin, som har tyrkiske rødder, savner mere respekt for ansatte i hendes branche.

- Rengøringsfolk har en masse krav, som de skal leve op til hver eneste dag. Det kan være et hårdt arbejde. Derfor er det vigtigt, at man respekterer vores job, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Havva Arslan arbejder på Rigshospitalet, hvor hun gør rent. (Foto: Mogens Flindt)

Vi holder landet i gang
På Rigshospitalet er Havva Arslan serviceleder for Forenede Service. Hun har selv arbejdet som rengøringsassistent i mange år.

- Mange indvandrere går på arbejde hver eneste dag. Nogle er selvstændige, mens andre er ansatte i virksomheder. Hvis indvandrerne ikke passede deres job, så var Danmark intet, siger hun.

Den tyrkiskfødte leder arbejder sammen med kollegaer fra otte forskellige lande.

- Selvfølgelig savner jeg flere danske kolleger, men nationalitet spiller ikke en rolle for mig. Vi kommer fra forskellige lande og taler dansk med hinanden, så det er dejligt, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Minerer Saiti har aldrig været på kontanthjælp, siden hun kom til Danmark, forklarer hun. (Foto: Mogens Flindt)

For hårdt arbejde for danskerne
- Jeg tror, nogle danskere synes, at jobbet som rengøringsassistent er for hårdt og opslidende, siger Minerer Saiti, der har været 28 år på arbejdsmarkedet.

Minerer Saiti, som har makedonske rødder, forklarer, at forskellen på at være på kontanthjælp og være rengøringsassistent ikke er så stor. Men det betyder ikke noget for hende.

- Nogle vælger at sidde derhjemme på kontanthjælp på trods af, at de er raske. Den tankegang kan jeg ikke lide. De, som er sunde og friske, skal arbejde og bidrage til, at syge kan få økonomisk hjælp. Ikke omvendt, understreger hun.

75 kommentarer
Vis kommentarer