Her er den røde politiker-fabrik

Venstreorienteret levebrød: Flere af de Enhedslisten-folk, der står til at komme i Folketinget, kommer direkte fra et parti-job på Christiansborg

Johanne Schmidts nære rådgiver Pelle Dragsted står til at komme i Folketinget efter valget. Han er en blandt flere kommende Enhedslistens-folketingsmedlemmer, som kommer direkte fra et parti-job på Borgen (foto: Tariq Mikkel Khan)
Johanne Schmidts nære rådgiver Pelle Dragsted står til at komme i Folketinget efter valget. Han er en blandt flere kommende Enhedslistens-folketingsmedlemmer, som kommer direkte fra et parti-job på Borgen (foto: Tariq Mikkel Khan)

Når Enhedslisten efter valget byder velkommen til partiets nye folketingsmedlemmer, behøver flere af dem ikke at vænne sig til nye omgivelser.

Omkring halvdelen af partiets nye ansigter efter valget vil blot skulle flytte sig få meter for at finde deres nye kontor. De arbejder nemlig allerede for partiet på Christiansborg.

Enhedslisten har ellers et erklæret mål om en løbende udskiftning i rækkerne. Derfor har partiet en særlig rotationsordning for ansatte og folkevalgte.

’Det er både for at undgå levebrødspolitikere og for at gøre plads til nye ansigter’, lyder princippet bag ordningen.

Knap så nye
Men på Enhedslistens gang på Christiansborg er ansigterne på tre kommende folketingsmedlemmer knap så nye.

Pelle Dragsted, Maria Gjerding og Eva Flyvholm har i flere år arbejdet i partiets sekretariat på Christiansborg, og alle tre er så godt som sikre på at fortsætte deres Borgen-karriere som folketingsmedlemmer efter det kommende valg.

Enhedslistens særlige opstillingssystem gør nemlig, at det allerede nu er muligt at udpege en række af de navne, der bliver valgt til Folketinget.

I målingerne ligger partiet til at få 14-15 mandater, hvilket vil give enten seks eller syv nye medlemmer i folketingsgruppen.

Aktiv rådgiver
Maria Gjerding, Pelle Dragsted og Eva Flyvholms placering på opstillingslisten betyder, at de alle ligger lunt til at blive en del af Enhedslistens folketingshold efter valget.

I bredere kredse vil Pelle Dragsteds ansigt sandsynligvis være mest velkendt. Dragsted, der i dag har job som politisk rådgiver i partiet, holder sig således ikke tilbage i den offentlige debat. Samtidig er han en af Johanne Schmidt-Nielsens nærmeste rådgivere.

Maria Gjerding arbejder i dag som Enhedslistens fagsekretær på områderne økologi-, fødevare-, fiskeri-, landbrugs- og dyrevelfærdspolitik.

Eva Flyvholm er Enhedslistens fagsekretær med ansvar for EU- og forsvarspolitik.

Søndergaard på spring
Derudover vil et velkendt Enhedslisten-ansigt efter alt at dømme også kunne kalde sig folketingsmedlem efter valget. Partiets tidligere folketingsmedlem Søren Søndergaard er nemlig så godt som sikker på at blive valgt ind.

Søndergaard har siddet i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU frem til februar sidst år.

 

Eva Flyvholm: Noget nyt at sidde i Folketinget

– Mener du, at du kan betragtes som et nyt ansigt i Enhedslisten?

– Både og. Jeg har været aktiv i Enhedslisten i 13 år og har tidligere siddet i hovedbestyrelsen. Så på den måde kender jeg partiet godt. Men det er en ny funktion at skulle sidde i Folketinget, så det er noget nyt, siger Eva Flyvholm.

– Bliver det ikke for indspist, når den del af de kandidater, der står til at komme ind, kommer direkte fra en stilling i partiet?

– Rotationen gælder jo også for os. Det betyder blandt andet, at jeg ikke vil kunne sidde så mange perioder, fordi den tæller for både ansatte og for valgte.

– Men er det bagvedliggende princip ikke, at man skal have folk i Folketinget, som kommer uden for Christiansborgs mure, og som har prøvet at stå ved et samlebånd. Det lever du vel ikke op til?

– Princippet drejer sig om at sikre, at vi ikke sidder for længe. Det bliver jeg stadigvæk dækket ind af. Når det er sagt, er det klart, at der er nogle erfaringer, som jeg ikke har, fordi jeg har siddet herinde de sidste mange år. Det prøver jeg blandt andet at kompensere for ved at komme rigtig meget i min valgkreds på Sjælland, hvor jeg også er vokset op.

Pelle Dragsted: Politik skal ikke være en levevej hele livet

– Vil du betragte dig selv som et nyt ansigt i Enhedslisten?

– Jeg er et nyt ansigt som folketingsmedlem, men jeg har været aktiv i Enhedslisten i mange år både som ansat og aktiv i partiet. Jeg har blandt andet siddet i hovedbestyrelsen tidligere.

– Jeres rotationsprincip skal blandt andet modvirke levebrødspolitik. Er den bagvedliggende ide ikke, at det er nogen fra arbejdsmarkedet uden for Christiansborg, som skal besidde folketingsposterne?

– Tanken bag det er, at politik ikke skal være en levevej hele livet. Man skal ikke have en kaste af politikere, som lever adskilt fra resten af befolkningen. Derfor har vi en periode, hvor ansættelsen i Enhedslisten tæller med. Det betyder, at jeg kun vil kunne sidde i en periode i Folketinget, hvis jeg ellers bliver valgt ind. Derefter skal jeg ud i det virkelige arbejdsliv.

– Der er tre personer fra jeres sekretariat, der står til at blive valgt ind. Er det ikke en lille politiker-fabrik, I har gang i?

– Man kan sige det på den måde, at alle de ansatte i Enhedslisten er medlemmer af partiet. Typisk har dem, der bliver ansat, en lang aktiv tid bag sig i Enhedslisten. Derfor er det ikke så unaturligt, at ansatte i Enhedslisten også har en drift efter at deltage i politik ved at blive valgt ind i Folketinget eller andre steder. Men selvfølgelig er det vigtigt, at det ikke er alle, der bliver valg ind, der har den baggrund. Og det er det heldigvis heller ikke.

Maria Gjerding: Bidrager med erfaring i folketingets-arbejdet

– Vil du betragte dig selv som et nyt ansigt i Enhedslisten?

– Vi er i høj grad nye ansigter i forhold til offentligheden. Jeg har siddet bag Per Clausen og hjulpet ham og folketingsgruppen med forskellige ting. Det bliver en helt ny gruppe, og vi kan bidrage med vores erfaring med, hvordan arbejdet er her i Folketinget, siger Maria Gjerding og slår fast:

– Det er meget vigtigt at slå fast, at der ikke er en omgåelse af rotationsreglerne, ved at vi har mulighed for at blive valgt ind i Folketinget.

– Er det bagvedliggende princip ikke, at man skal have nogle personer i Folketinget, som har erfaringer fra arbejdsmarkedet uden for Christiansborg?

– Før jeg fik arbejdet i Enhedslisten, har jeg været ansat i en privat virksomhed, hvor jeg har været leder. Men jeg ved ikke, om det er det primære formål med rotationsreglerne – der er mange forskellige formål. Og man bliver vel valgt, fordi medlemmerne synes, at man har noget at bidrage med.

149 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere