Her er der penge nok: Mobilapp skal holde alkoholikere fra flasken

Er det en god idé at bruge ti millioner skattekroner på en mobilapplikation til socialt udsatte? Det spørgsmål skal politikerne i Københavns Kommune besvare

Foto: Polfoto
Foto: Polfoto

Bier på taget, interaktiv bænk og nu mobilapplikationer til socialt udsatte.

København skovler skattekroner ind i disse år pga. de mange nye tilflyttere. Faktisk er hovedstaden så meget ved muffen, at politikerne er klar til at bruge penge på en række mere eller mindre tvivlsomme projekter.

I forbindelse med de igangværende budgetforhandlinger har Socialforvaltningen således foreslået, at der bruges skattekroner på at udvikle mobilapplikationer til københavnere med sociale problemer.

Projektet er budgetteret til knap 10 millioner kroner over de kommende tre år, men den endelige udgift hersker der usikkerhed om.

App'erne tænkes bl.a. at skulle hjælpe misbrugere med at holde styr på deres indtag af alkohol og stoffer.

Behov for varme hænder
Forslaget møder stor modstand fra oppositionen på Københavns Rådhus. I en tid hvor der er mangel på varme hænder er det simpelthen dårlig prioritering, lyder det.

- Hvis man bare ved det mindste om udsatte borgere, så er man klar over, at de ikke har brug for en app, påpeger Lilian Parker Kaule fra Liberal Alliance.

Hun vurderer, at der ville kunne ansættes mere end 20 social- og sundhedshjælpere for de penge, som det formentlig vil koste at udvikle og implementere applikationerne.

Mudderkastning
Socialborgmester Jesper Christensen forsvarer sin app.

'Idéen er genial. App’erne ville på lang sigt kunne hente millioner i sparede udgifter, hvis borgerne, med denne hjælp, kan klare sig selv meget bedre', skriver han i en mail til Ekstra Bladet. Han ønskede ikke at deltage i telefoninterview.

Han understreger dog, at den stadig blot er på tegnebrættet.

'Københavns Socialborgmester ønsker ikke at deltage i politisk mudderkastning med Liberal Alliance over et budgetønske, der, ligesom en lang række andre ønsker, næppe bliver vedtaget ved budgetforhandlingerne,' lader han forstå.

Støvet brochure
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, understreger, at mobilapplikationer aldrig må stå alene, når udsatte søger hjælp.

- Men hvis den træder i stedet for en støvet brochure, som ingen alligevel læser, så kan jeg ikke afvise, at det er en god idé, siger hun.

Hvorvidt applikationen over hovedet vil fungere i praksis svæver da også i det uvisse.

'Budgetønsket sætter København i førersædet', lyder det i et notat fra Socialforvaltningen forfattet af embedsfolk.

Af notatet fremgår det, at der er en 'en vis risiko' ved projektet. Med andre ord kan embedsfolkene ikke love, at man kan holde sig inden for budgettet.

Millioner at lege med
Debatten er opstået efter en række borgerlige københavner-politikere i weekenden kritiserede Købehavns Kommune for at bruge penge på vanvittige projekter.

Københavnernes skattekroner er således gået til bier på taget af Rådhuset for 120.000 kroner, en interaktiv bænk til én million kroner og de meget omtalte bycykler til 50.000 kroner stykket.

Det er i øvrigt ikke kun i København, at mobilapplikationer er kommet på mode i det offentlige. Aarhus Universitetshospital tilbyder således en applikation til mennesker med selvmordstanker.

Politikerne på Københavns Rådhus har cirka 200 millioner kroner 'at lege med' - også kaldet frie midler - under de igangværende forhandlinger.

Hvad mener du om en app, der tænkes bl.a. at skulle hjælpe misbrugere med at holde styr på deres indtag af alkohol og stoffer? Debatter herunder.

0 kommentarer
Vis kommentarer