Her er hemmelig donor bag omstridte tests

Milliardæren Anders Holch Povlsen bekræfter, at han står bag donationen af et stort antal omstridte tests til Region Hovedstaden

Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, er manden bag donationen af et stort antal omstridte tests. Foto: Jan Sommer
Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, er manden bag donationen af et stort antal omstridte tests. Foto: Jan Sommer

Det er Bestseller med rigmanden Anders Holch Povlsen i spidsen, som har doneret de 100.000 omstridte testkits fra det kinesiske firma Livzon til Region Hovedstaden. Hidtil har virksomheden ønsket at være anonym, men nu bekræfter Anders Holch Povlsen donationen i en pressemeddelelse.

Efter at Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Anders Holch Povlsen om donationen, har han valgt at stå frem.

'Vi har hverken ved denne eller andre donationer ønsket, at Bestseller eller jeg skulle have opmærksomheden. Vi ville gerne hjælpe forskningen i COVID-19 og tilbød de 100.000 testkits, så hospitalerne kunne komme i gang med at antistofteste medarbejderne – og samtidig bidrage med en vigtig forskning i udviklingen af immunitet. Men med de seneste dages medieomtale og spekulation i hemmelige kinesiske donationer, så har vi altså valgt at melde os på banen,' siger Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse.

Region Hovedstadens brug af den såkaldte antistoftest har mødt kritik blandt fagfolk i regionen. Bl.a. har testene vist sig så upålidelige, at de er blevet skrottet af de indiske sundhedsmyndigheder.

Mystik
Hidtil har der været mystik om, hvem der var den hemmelige donor bag testene til Region Hovedstaden. Dette har ført til spekulationer om, hvorvidt donoren havde en økonomisk interesse i det kinesiske firma.

Anders Holch Poulsen ærgrer sig over, at donationen har været omgærdet af mystik, og afviser samtidig at have en økonomisk interesse i Livzon.

'Jeg og vores virksomhed har ingen som helst kendskab til medicinalindustrien eller Livzon, men da krisen udviklede sig i marts, var vi i løbende dialog med vores ledelse i Kina, og om hvordan coronakrisen var håndteret der. Kollegerne i Kina forstod ikke strategien i Danmark, og da de stødte på dette firma i Kina, der var anerkendt og kunne levere antistoftest, så besluttede Bestseller Foundation, at vi ville være operative og hjælpe med en donation. Det var midt i marts, hvor regionerne nærmest løb tør for testkapacitet, og alt så sort ud, siger Anders Holch Povlsen i pressemeddelelsen.

60 mio. skattekroner
Region Hovedstaden har brugt 60 millioner skattekroner på de i alt 1,4 millioner antistoftests fra Livzon. Forud for det store indkøb modtog Region Hovedstaden 100.000 testkits fra det kinesiske selskab fra en hemmelig donor, og det var en medvirkende årsag til beslutningen om at købe endnu flere.

Nu viser det sig altså, at donoren er Danmarks rigeste mand.

Ekstra Bladet har tidligere mandag kontaktet Anders Holch Povlsen for at få en kommentar til test-donationen.

- Det har jeg ingen kommentarer til, lød det blot på daværende tidspunkt.