Her er ja-fløjens øv'er efter et nej

Dansk Erhverv mener, at Danmark med et nej har udsigt til et B-medlemskab i EU. Også DI og LO ærgrer sig.

LO-formand Lizette Risgaard håbede på et ja. Foto: Philip Davali
LO-formand Lizette Risgaard håbede på et ja. Foto: Philip Davali

De virksomheder, organisationer og foreninger, der igennem valgkampen har kæmpet for at overbevise danskerne om et ja ved folkeafstemningen, har torsdag aften erkendt, at nej-siden har vundet.

Her er et overblik over reaktionerne fra ja-siden på, at EU-retsforbeholdet består:

* Formanden for LO, Lizette Risgaard:

- Afstemningsresultatet ændrer ikke ved den kendsgerning, at vi står over for fælles, grænseoverskridende udfordringer. De bedste løsninger findes i fællesskab, men nu vil vi på en række områder være afhængige af, hvad andre finder på.

* Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad:

- Jeg er ærgerlig over et nej, fordi Danmark dermed går glip af en god mulighed for at vælge nogle helt konkrete fordele til. Nu venter der en vigtig opgave med at sikre, at danske virksomheder og danskerne får den bedst mulige retsstilling i Europa.

* Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov:

- Det er ikke kun i Europol, vi har udsigt til et B-medlemskab. Det bliver også tilfældet ved eksempelvis konkurser, hvor danske virksomheder fortsat kan se frem til at stå bagest i køen, når de skal have penge hjem fra udlandet.

* Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad:

- Med det foreliggende valgresultat gælder det nu for os om at kigge fremad og bruge de muligheder, arbejdsgiverne har til at sikre danske virksomheder de bedst mulige vilkår. Helt på samme måde som DA fortsat vil have fokus på at sikre dansk indflydelse i EU - ikke mindst på de handelsretlige områder.

* Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup:

- Vi er naturligvis meget skuffede og ærgerlige over resultatet af afstemningen. Vi mener stadig, at et ja havde gavnet Danmark mest. Danske landmænd og virksomheder i fødevareklyngen ville ved et ja få lige konkurrencevilkår i forhold til deres konkurrenter i det øvrige EU på en række områder.

* Generalsekretæren hos Red Barnet i Danmark, Jonas Keiding Lindholm. I valgkampen har Red Barnet hverken direkte anbefalet et ja eller et nej:

- I al beskedenhed mener jeg, at Danmark kunne have gjort en forskel for de 100 millioner børn, som vokser op i Europa. Det kommer ikke til at ske nu.

* Europabevægelsens landsformand, Stine Bosse:

- De partier, som har anbefalet et nej ved folkeafstemningen, må nu tage ansvar. Ansvar for at bidrage til en formulering af, hvad det danske nej betyder, og ansvar for i samarbejde med ja-partierne at finde en løsning på, hvordan Danmarks tilknytning til Europa så skal være på retsområdet.

14 kommentarer
Vis kommentarer