Her er lægeerklæringen: Underskrevet i sidste uge

Ninna Hedeager Olsen har sendt en lægeerklæring til Økonomiforvaltningen på Københavns Rådhus fire måneder efter sin sygemelding

Ninna Hedeager Olsen. Foto: Andreas Beck
Ninna Hedeager Olsen. Foto: Andreas Beck

Den sygemeldte bygge- og teknikborgmester i København, Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, har nu sendt en lægeerklæring til Økonomiforvaltningen på Københavns Rådhus.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i lægeerklæringens indhold.

Her fremgår det, at Ninna Hedeager første gang gik til lægen 23. april efter en voldtægtssag i hendes lejlighed, som kommer for retten i næste uge.  Det er også først pr. 23. april, at Hedeager blev erklæret uarbejdsdygtig.

 

Lægekonsultationen d. 23. april kom dermed mere end to uger, efter hun på Facebook d. 7. april skrev:

- Af professionelle er jeg blevet opfordret til at trække stikket i en kortere periode.

Lægeerklæringen indeholder derudover så godt som ingen detaljer om, hvad Ninna Hedeager Olsen er sygemeldt for. Her står blot: 'Sygdom'.

Fire måneder efter

Erklæringen er underskrevet i sidste uge efter mere end fire måneders sygemelding fra jobbet som bygge- og teknikborgmester.

Ekstra Bladet har kunnet afsløre, hvordan Ninna Hedeager Olsen har brugt sommeren på en venindes kro på Thunø, hvor hun har arbejdet ulønnet med at servere øl og mad for gæster.

Borgmesteren kan få fuldt vederlag i op til ni måneder efter sygemelding. Foto: Steen Brogaard Dansk politik Se billedet: Sygemeldt borgmester i arbejdstøjet på kro

Det vækker kritik, at den officielle sygemelding først kommer nu, siger DF's Carl Christian Ebbesen.

- Vi står med en forvaltning, hvor to direktører er røget og chefer er skiftet ud. Nu er vi uden borgmester på fjerde måned. Hvor lang tid kan det holde stik. Nu må Enhedslisten melde klart ud. Vi er nødt til at have en ledelse. Trist hvis der går yderligere uger. Jeg opfordrer dem til, når hun nu kan lave gøremål, at hun vender tilbage eller lader stefortræden, siger Carl Christian Ebbesen til Ekstra Bladet.

- Enhedslisten og Dansk Folkeparti har altid stået sammen om at sørge for samme regler for politikere som for almindelige danskere. Jeg er skuffet over, at hun ikke har fulgt de regler, der er for hendes egne ansatte. Det er, at man afleverer en lægeerklæring, når man sygemelder sig i længere ti. Det virker, som om det her bare trækker i langdrag, mens Enhedslisten får fyldt pengekassen op med partiskat uden at gøre noget, lyder det fra den tidligere kulturborgmester.

Også de konservative er ude med riven:

At lægeerklæringen først kommer nu, vækker undren hos de konservatives gruppeformand og medlem af bygge- og teknikudvalget, Jakob Næsager.

- Jeg synes, overborgmesteren har været meget langmodig. Det virker, som om han ikke har fulgt op på den. Hvis det her havde været almindelige kommunalt ansatte, der havde sygemeldt sig, så var der blevet fulgt op med det samme, siger Jakob Næsager til Ekstra Bladet.

- Det er overborgmesteren, der som overborgmester også er Ninnas chef. Derfor har jeg en forventning om, at han får undersøgt, hvad juraen er i dette.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Ninna Hedeager Olsen.

Fest gik helt galt

Ifølge anklageskriftet fandt lovovertrædelserne sted efter en fest hos Ninna Hedeager Olsen lørdag 30. marts i hendes lejlighed på indre Nørrebro i København. Om morgenen søndag 31. marts mellem klokken otte og 16 befandt den tiltalte sig i en seng med borgmesteren, det formodede voldtægtsoffer og en fjerde ukendt person.

Den tiltalte befølte først Ninna Hedeager Olsen på brysterne, mens hun sov eller halvsov ifølge anklageskriftet. Herefter begyndte han at beføle en anden kvinde i sengen på brysterne, på lårene og i skridtet.

Hun var på det tidspunkt ude af stand til at modsætte sig handlingen som følge af træthed og alkoholindtag. Alligevel fortsatte den tiltalte ifølge anklageskriftet med at trække trusserne ned på kvinden og gennemføre et vaginalt samleje, mens Ninna Hedeager lå ved siden af - selvom den forurettede kvinde på ingen måder havde givet nogen respons, og den tiltalte heller ikke vidste, om hun var vågen.

Forsvarer: Spiste sammen

Den tiltaltes forsvarer har ifølge B.T. under et retsmøde lagt vægt på, at den forurettede kvinde angiveligt skulle have fortalt Ninna Hedeager, at hun i løbet af festen havde kysset med den tiltale.

- Jeg er kommet til at kysse med X (den sigtede, red.). Jeg havde ikke lyst, men jeg er dårlig til at sige fra, skulle den forurettede have sagt.

Forsvareren forklarede også, at den forurettede kvinde og Ninna Hedeager blev liggende i sengen efter det passerede, og at de senere på søndagen spiste morgenmad sammen.                   

Efterfølgende henvendte kvinden sig til Center for Voldtægtsofre.

Ninna Hedeager har forklaret på Facebook, at hun efter det skete brugte tid på at hjælpe kvinden og få den nu tiltalte mand til at melde sig selv.

'Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne.

Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld.

Derefter har mit fokus været at få gerningsmanden til at melde sig selv. Det vidste han heldigvis godt, at han skulle.'

Meldte sig selv

Den tiltalte endte med at melde sig til politiet tirsdag 2. april om aftenen. Herefter har han ad to omgange siddet varetægtsfængslet, men er nu løsladt. Ifølge en pressemeddelelse fra Enhedslisten fratrådte han alle sine poster i partiet 4. april.

 

286 kommentarer
Vis kommentarer