Her er Pia Kjærsgaards afløser

Henrik Dam Kristensen (S) bliver ny formand for Folketinget

Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen skal ifølge Jyllands-Postens oplysninger overtage posten som Folketingets formand efter Pia Kjærsgaard.

Socialdemokratiet indstiller Henrik Dam Kristensen som kandidat til posten som Folketingets formand.

Dermed står han til at overtage jobbet fra Pia Kjærsgaard.

Ekstra Bladets har tidligere torsdag morgen erfaret, at der tegner sig et solidt flertal bag Henrik Dam Kristensen. Han er den eneste kandidat til jobbet.

Nu bekræfter kongelig undersøger og S-formand Mette Frederiksen, at Henrik Dam står til at blive Folketingets næste formand.

Der har ellers længe været tavshed fra Mette Frederiksen om, hvem der skulle have den prestigefulde stilling. Ekstra Bladet forsøgte onsdag aften at få en kommentar fra Frederiksen, men hun ville ikke udtale sig om sagen.

Valget af Henrik Dam Kristensen kommer ikke som den store overraskelse, da han siden folketingsvalget er blevet nævnt som en af favoritterne til posten, og så sent som i går pegede formand for SF Pia Olsen Dyhr på S-veteranen.

- Hvis Henrik Dam Kristensen bliver Socialdemokratiets bud på en ny formand for Folketinget, så vil SF synes, at det er en fantastisk god idé, og det vil vi gerne bakke op om, lød det således onsdag fra Pia Olsen Dyhr.

Henrik Dam Kristensen har været medlem af Folketingets Præsidium siden februar 2016.

Han har erfaring som minister fra en række forskellige ministerier. Derfor kan det også være, at han bliver hentet ind på ministerholdet i den S-regering, som S-formand Mette Frederiksen i øjeblikket forsøger at finde flertal for.

Selv har Henrik Dam Kristensen afvist at kommentere sagen.

Derfor er formandsposten så prestigefuld

Der er meget prestige i stillingen, som formand for Folketinget.

- Den øverste ledelse på Christiansborg, Folketingets Præsidium, har fem medlemmer: En formand og fire næstformænd.

- Mens de fire næstformænd vælges af de fire største partier, der ikke besidder formandsposten, så vælger Folketingets medlemmer formanden, som anses for den fornemste stilling, man kan vælges til i Danmark.

- Medlemmerne af præsidiet styrer møderne i Folketingssalen, ligesom de holder styr på, at regler og normer ved debatterne bliver overholdt, og at der er god ro og orden.

- Folketingets formand er også øverste chef for Folketingets administration med omkring 400 ansatte.

- Også udadtil er der stor anseelse knyttet til posten, da præsidiet både modtager kongefamilien ved Folketingets åbning, og når Danmark modtager officielle statsbesøg.

Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen skal ifølge Jyllands Postens oplysninger overtage posten som Folketingets formand, efter Pia Kjærsgaard. En tid vi af mange årsager kommer til at huske hende for - hør mere her.

273 kommentarer
Vis kommentarer