Her er to smittet: Mette må ha' en dårlig dag

Hvis ikke logikken følger med, frygter borgmester, at opbakningen smuldrer

Matematisk epidemiolog Viggo Andreasen peger på tre ting, der skal til for, at vi kan begynde at genåbne Danmark igen.Viggo Andreasen peger på tre ting, der skal til for, at vi kan begynde at genåbne Danmark igen.
Følg Politik

11 kommuner i landet er har nu så lav en smitte, at de er under myndighedernes tidligere bekymringsgrænse på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Ét af de steder er i Tønder, hvor kun to indbyggere er testet positive inden for de seneste syv dage, viser tal fra SSI.

Her frygter borgmester Henrik Frandsen, at opbakningen til corona-indsatsen smuldrer, hvis ikke der nu kommer gang i en mere regional genåbning.

- Vi er klar til at lukke op.

- De steder, som har høje smittetal, har jo ikke gavn af, at vi lukker ned her i Tønder. Derfor synes jeg, det er en god idé at begynde at regionalisere genåbningen, efter hvor vi har høje og lave smittetal.

Husk logikken, lyder opfordringen fra Henrik Frandsen til statsministeren. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Husk logikken, lyder opfordringen fra Henrik Frandsen til statsministeren. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
 

Dermed lægger borgmesterens sig i slipstrømmen på en række borgerlige politikere, som nu ønsker genåbning, der hvor smitten er lav.

Borgmesteren i Tønder mener, at Mette Frederiksen 'må have en dårlig dag', hvis hun ikke kan se det rigtige i at åbne mere i regioner med mindre smitte.

- Folk er ved at være trætte af corona og restriktioner. Hvis man igennem et længere stykke tid er lukket ned, uden man kan se logikken, så risikerer vi, at folk mister respekten for restriktionerne. Derfor er det så vigtigt, at restriktionerne passer til det smitteniveau, der er. Hvis man bliver ved med at overreagere, så er det ikke sikkert, vi kan fastholde accepten i befolkningen.

Henrik Frandsen skal dog ikke regne med, at statsministeren lytter til hans opfordring.

Mandag morgen gør hun under et skole-besøg klart, at genåbningen ikke kan speedes op.

- Selv om tallene på overfladen ser gode ud i Danmark, så ligger den britiske mutation og ulmer lige nedenunder og er snart den dominerende.

- Derfor kan vi ikke lave en større genåbning af Danmark, selv om vi selvfølgelig gerne vil det, siger statsministeren.

De får lov at vente

Hvis ikke logikken følger med, frygter Tønder-borgmesteren, at opbakningen smuldrer.

- Tønders borgere er meget omhyggelige med at leve op til kravene. Men det er de nok kun, så længe der er fornuft bagved, påpeger han.

Han oplevede mandag morgen selv det ulogiske i nedlukningen.

- Jeg fylder faktisk 60 år i dag, og jeg har fået en ny cykel i fødselsdagsgave. Den blev leveret, fordi jeg måtte jo ikke gå hen i cykelforretningen. Men som jeg talte med cykelhandleren om, så har han jo aldrig nogensinde - corona eller ej - trængsel i sin butik. Alligevel er han lukket ned.

Præcis hvilke dele af samfundet der kan åbne i Tønder og andre kommuner med lav smitte, er borgmesteren åben over for.

Det oplagte svar er de små næringsdrivende som eksempelvis frisører. Eller de store skolebørn. For Henrik Frandsen frygter ikke en flodbølge af mennesker fra resten af landet.

- Man tager ikke sit barn ud af skolen i Albertslund for at sende det til Tønder.

- Hos frisøren har de jo mange her fra kommunen, som bare venter på en tid. Hvis der ringer en fra Esbjerg, så får han alligevel nok lov at vente, lyder det fra borgmesteren, der sidder som løsgænger i byrådet, efter han sidste år forlod Venstre.

Henrik Frandsen understreger, at genåbningen skal ske regionsvis.

Nabokommunen Aabenraa har også en lav incidens på 18. Tallene er lidt højere i kommunerne Esbjerg, Haderslev og Sønderborg.

Blå partier ønsker genåbning hvor smitten er lav

Der er områder i Danmark næsten uden smitte. De skal kunne lempe restriktioner, siger flere partier.

Flere partier efterspørger, at restriktioner i de dele af landet, hvor smittetrykket er lavt, skal kunne løftes delvist. Det mener både Venstre og de konservative.

Efter halvanden måneds hård nedlukning er smitten med covid-19 faldet betydeligt, ikke mindst i Midtjylland og Sydjylland. I 14 kommuner - blandt andre Middelfart og Silkeborg - er smitten under de 20 pr. 100.000 indbyggere, der ses som den nedre grænse.

- Det ville være hensigtsmæssigt, at vi kom i gang med en genåbning. Vi kan se, at der er voldsomt store forskelle i smittetallene.

- Der, hvor vi er langt nede, synes jeg bestemt, at vi godt kan åbne lidt. Forretningerne styrtbløder og kigger ind i konkurs. Derfor er det væsentligt, at de får mulighed for at komme i gang igen, der hvor smitten er lav, siger sundhedsordfører for de konservative Per Larsen.

Også Venstre ser gerne en geografisk differentieret genåbning, fortæller finansordfører Troels Lund Poulsen.

- Vi er i en situation, hvor der er store forskelle på, hvordan smittetallet er rundt omkring i landet. Derfor er vi nødt til at få diskuteret, hvordan man kan lave nogle regionale indsatser, hvor smittetallet er lavere.

- Der skal selvfølgelig være en lang række restriktioner, hvis man får mulighed for at lave en kontrolleret åbning. Men derfor er det vigtigt, at vi får diskuteret, hvordan planen er for at få lavet en genåbning. Ellers ender vi med at være på bagkant, siger han.

Det er regeringen, der bestemmer takten i en eventuelt genåbning.

- Vi vil presse regeringen for at få åbnet regionalt de steder, hvor der næsten ingen smitte er. Der må det kunne lade sig gøre at åbne kontrolleret, uden at smittetallet løber løbsk, siger Per Larsen.

Ritzau

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind