Her er udlandets reaktion på Tulles triumf

Det er ikke kun i Kongeriget Danmark, at Tulles store sejr på valgnatten har givet genlyd. Her er et udvalg af de udenlandske reaktioner

Tulles triumt har vakt opsigt verden rundt (Foto: Niels Hougaard)
Tulles triumt har vakt opsigt verden rundt (Foto: Niels Hougaard)

- En valgnat med smag af fremmedfjendtlighed.

Sådan lyder en reaktion på det danske valg fra vores kære svenske naboer på den anden side af Øresund. Ordene er skrevet af Aftonbladets Daniel Swedin, der uddyber.

- Der skete det, som der oftest sker i det moderne Danmark. Flygtninge er en optimal syndebuk, når de samfundsmæssige fiaskoer skal forklares.

- Med et Danmark, der står over for en aldrende befolkning og store udfordringer med velfærd og infrastruktur, så vil en regering med et borgerligt snit og DF-ministre være det værst tænkelige, står der i Aftonbladets leder.

'Tulle' vil have indflydelse, forsikrede han torsdag aften seerne om uden at tage endeligt stilling til spørgsmålet om, hvorvidt DF skal indgå i regeringen. (Video: Maria Haargaard)

(Foto: Pressefoto og Jakob Jørgensen) Dansk politik Blodbad på Borgen: Fredagens store dramaer

Også vores naboer mod nord er kritiske over for det danske valgresultat, og kalder det en triumf for yderfløjene.

- Den danske valgs store sejrherre er Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl. De har længe markeret sig ved at gå længere end alle andre og kræve stramninger i asyl- og flygtningepolitiken.

- Samtidig har de udviklet standpunkter i socialpolitiker, der minder om SF. Det har vist sig at være vinderopskriften, skriver VG.

 

Det danske valgresultat er også noget over atlanten, hvor amerikanske New York Times under overskriften 'Anti-Immigrant parti går frem i Danmark' beskriver det danske valg.

Politik Mens du sov: Her er valgets største nyheder

- I et valg, der har handlet om økonomi og en hård debat om indvandrere, tog de danske vælgere et sving til højre. Og det endte med en uventet sejr til et anti-immigrant og anti-EU højrefløjsparti

 

Samme beskrivelse lyder i avisen Frankfurter Allgemeine.

- I Danmark er der sket et regeringsskifte. Ved parlamentsvalget har kongeriget fået en borgerlig, blå regering, skriver avisen og hæfter sig ved det "højrepopulistiske" Dansk Folkepartis fremgang.

- Partiet er stærkt EU- og indvandrerkritisk og har under valgkampen blandt andet anbefalet, at Danmark bør gøres mindre attraktivt for flygtninge, skriver tyskerne.

 

I Italien noterer de sig også Dansk Folkepartis fremgang og kalder det en stor sejr for de EU-kritiske og indvandrerfjendske.

Den britiske avis The Guardian beskriver blå bloks sejr i Danmark som en styrke for David Cameron, fordi de borgerlige partier har udtrykt støtte til et nyt EU, som Cameron forsøger at få trumfet igennem i det europæiske samarbejde.

Dansk politik Det så du ikke: Venstre-kronprins i ekstase

Den tidligere beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen, mener, at Mette Frederiksen vil gøre sig godt som ny kvindelig formand for Socialdemokraterne. Dansk politik Medie: S peger på Mette F. som konstitueret formand lørdag

392 kommentarer
Vis kommentarer