Annonce:
Annonce:

Her stikker de unge af

De unge flygter fra Lolland. Antallet af børn og unge i kommunen er faldet med 20 procent siden 2008. I næste måned forsvinder endnu flere, forklarer borgmester

Annonce:
Følg Politik

lkkelandLOGO.jpg 

Hvert år mister Lolland Kommune mange af de børn og unge, man vil bygge fremtiden op omkring.

De fleste forsvinder hvert år i august, fordi kommunen mangler uddannelsesinstitutioner, forklarer borgmester Holger Schou Rasmussen (S).  

Siden kommunedannelsen i 2007 er antallet af indbyggere faldet med 6000 personer, så man i dag er 42.284 indbyggere. 

Og en stor del af dem er børn og unge. Tal fra Danmarks Statistik (DS) afslører, at der i 2008 var 13.952 indbyggere i Lolland Kommune under 30 år. I dag er der 11.292. Et fald på 20 procent. 

Fortsætter tendensen vil der i følge Danmarks Statistiks befolkningsprognose kun være 9793 børn og unge under 30 år på Lolland i 2025.

Side 9-pige går mod strømmen

Og det er altså især lige efter sommerferien, at de store indhak kommer, fortæller borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

Annonce:

– Vi kan se, at hvert år til august har vi den store udflytning, hvor alle de unge, der er færdig med gymnasiet, flytter for at videreuddanne sig, siger borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S).

– Gør I selv nok for at holde på de unge?

– Jamen, hvordan skal vi holde på dem? Vi driver ikke uddannelsesinstitutioner som kommune, og vi har heller ikke finansieringen til det. 

– Man er nødt til at sprede uddannelserne mere ud i landet. Måske ikke ligefrem universiteter. Men bacheloruddannelser og lignende. Det nærmeste for vores unge er Nykøbing Falster, men så skal de enten vælge at blive sygeplejersker eller pædagoger. Eller også kan de læse til skolelærer i Vordingborg. Resten er i København eller Roskilde, siger Holger Schou Rasmussen.

Som Ekstra Bladet beskrev onsdag, så viser en analyse fra AE-rådet, at hver tredje indbygger på Lolland - og i andre tilsvarende kommuner - om få år vil være over 65 år. Kommuner som Lolland, skal altså holde på de unge, hvis statistikkerne skal vendes. 

Annonce:

Uddannelse holder på de unge
AE-analytiker Emilie Agner Damm, som står bag undersøgelsen, giver borgmesteren ret.

– Det gælder blandt andet om at give de unge nogle bedre uddannelsesmuligheder. Det man kan se er, at rigtig mange bliver boende omkring det område, hvor de tager en uddannelse. Hvis der var bedre muligheder for at uddanne sig på Lolland, kunne man forestille sig, at nogle af de ressourcestærke unge rent faktisk også vil blive bagefter, siger hun.

Her er hverken job eller penge

doc6vqafl37khk95nepeac.jpg 

22-årige Dean Offenberg (tv) og 19-årige Daniel Knudsen er nogle af de unge, som kan komme til at tælle i statistikken over unge, der flytter fra Lolland. Begge føler, at Rødby-området, hvor de bor, mangler muligheder for unge mennesker. 

– Vi skal bare flytte herfra. Måske til København. Der er ikke noget arbejde hernede og heller ingen penge, siger Dean Offenberg, der er under uddannelse som anlægsstruktør på ’Center for erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster’.

Tilflyttere: Hellere Lolland end Ballerup

doc6vqafqx83cgw89fjfdd.jpg 

Annonce:

Søstrene 21-årige Kimmie (tv.) og 24-årige Shannie Lindblad er nogle af de unge, som Lolland ellers får færre og færre af. 

De flyttede kort efter hinanden til Rødby Havn fra Ballerup for cirka to år siden og går begge i 10’ende klasse på VUC.

I første omgang var det en kæreste, som trak Kimmie til Lolland. Men kort efter fik Shannie også øjnene op for Lolland. Hun så nogle muligheder i at få en billig lejlighed i Rødby Havn, hvor hun også har fundet kærligheden.

Begge nyder naturen og en stille hverdag sammenlignet med livet på den københavnske Vestegn. 

– Vi blev overraskede over den venlige stemning hernede. I Rødby Havn hilser alle på hinanden, forklarer de.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: