Annonce:
Annonce:

Heunicke skrotter omstridt forslag

Folketingets egne jurister havde betænkeligheder ved forslag om opsporing, som minister nu trækker

Annonce:
Følg Politik

Regeringen har ønsket udvidet adgang til borgeres hemmelige telefonnumre i forbindelse med coronasituationen, men opgiver nu forslaget.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i en mail til Folketingets sundhedsordførere, at han trækker forslaget.

'Jeg kan forstå, at der stadig er flere medlemmer af Sundheds- og Ældreudvalget, som ikke kan støtte op om, at tiltaget om at give Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at søge telefonnumre i 118-registeret, stilles som et ændringsforslag'.

'Jeg har derfor besluttet at trække ændringsforslaget', skriver ministeren i mailen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Sneget ind
I går skrev Berlingske, at regeringen ville gøre det muligt for Styrelsens for Patientsikkerhed at få adgang til hemmelige numre i 118-systemet, når styrelsen skal opspore coronasmittede danskere.

Annonce:

Ifølge morgenavisen blev ændringsforslaget sneget ind i hasteloven, hvilket fik DF, V og R til at spærre øjnene op. Heunicke gav ikke Folketinget tilstrækkelig tid til at granske indgrebet i danskernes privatliv.

Se også: Ny hastelov: Vil spore danskere med hemmeligt nummer

Folketingets Lovsekretariat var også stærkt kritisk over for ændringsforslaget. Det er på kant med grundloven, lød vurderingen ifølge et notat.

DF jubler
Liselott Blixt, der er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, kom pludselig i højt sommerhumør, da Heunicke i dag meddelte, at han trak ændringsforslaget.

- Det glæder mig usigeligt meget.

- Men det undrer mig, at man overhovedet har fremstillet det, fordi vores jurister i lovsekretariat var i tvivl om, hvorvidt det var i strid med grundloven.

- Det, der har været mest kritisabelt, har været forløbet, siger Liselott Blixt, der mener, at sundhedsministeren i flere tilfælde har givet folketinget for kort tid til at gennemgå hans forslag.

Annonce:

På tegnebrættet
Selvom ændringsforslaget er makuleret, er det stadig en del af regeringsplaner for opsporing af coronasmittede i Danmark.

Det fremgår af Heunickes mail.

'Det er uforandret regeringens vurdering, at dette er et bærende fundament for at åbne samfundet mest muligt op og bevare det åbent', skriver han.

Det bliver dog ikke med DF's stemme.

- Det her med at tage fat i de hemmelige numre er en lille del, man ville kunne fange, i forhold til at folk tager ud af landet, demonstrerer eller sidder på kajen, siger Liselott Blixt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: