Historisk regnefejl kostede måske Thorning magten

Økonomien var bedre under Thorning end hidtil antaget

Helle Thorning-Schmidt havde bedre styr på økonomien end hidtil antaget. Foto: POLFOTO/Philip Davali
Helle Thorning-Schmidt havde bedre styr på økonomien end hidtil antaget. Foto: POLFOTO/Philip Davali

Væksten var dobbelt så høj under Helle Thorning-Schmidts regeringstid end hidtil antaget. Havde det stået klart op til folketingsvalget i 2015, kunne det have rokket ved resultatet.

Sådan lyder det fra flere sider, efter det i dag er kommet frem, at den økonomiske vækst under Helle Thorning-Schmidt var langt bedre end hidtil antaget.

Det er faktisk en demokratisk skandale, mener politisk kommentator Michael Kristiansen, der også er tidligere rådgiver for statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Danmarks Statistik leverede et falsk grundlag for valgkampen, skriver han i sin blog på tv2.dk:

- Corydon (daværende finansminister, red.) blev snydt, og måske afgjorde Danmarks Statistik det seneste valg.

Fra 2012 til 2015 har den årlige vækst i bruttonationalproduktet, bnp, været opgjort fejlagtigt til 0,5 procent i gennemsnit. Men væksten lød i virkeligheden i snit på 1,1 procent om året.

Aldrig tidligere
Økonomiprofessor Bo Sandemann fra Aarhus Universitet kender ikke til fortilfælde, hvor Danmarks Statistik har måttet foretage så stor en rettelse.

- Det kunne have haft store konsekvenser, hvis de rigtige tal havde været der fra starten. Hvordan det går med økonomien har en betydning for, hvor folk sætter deres kryds, siger han til Jyllands-Posten.

Årsagerne til den store regnefejl er tekniske og komplekse. Helt overordnet skyldes det især, at Danmarks Statistik har skullet opgøre eksporten på en ny måde siden 2014.

Tallene blev imidlertid indberettet forkert af de største virksomheder, og dermed blev selskabernes handel med udlandet undervurderet.

I sidste valgperiode fik Thorning-regeringen ofte hug for at føre en fejlslagen vækstpolitik. Det skete på baggrund af de lave vækstrater opgjort af Danmarks Statistik, som altså har vist sig at være fejlagtige.

Venstre brugte de lave væksttal til at angribe den røde regering, som "gang på gang har måttet bide i det sure æble og nedjustere vækstforventningerne," som det hed i partiets debatmappe op til valget.

Røde jubler

Historien har ikke så underligt fået de røde debattører på Twitter op af stolen.

995 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere