Hizb ut-Tahrir raser over forbudsplaner

Den islamistiske forening Hizb ut-Tahrir bliver muligvis forbudt. Men det er hykleri, mener partiet

Det er udtryk for rendyrket hykleri og en falliterklæring, at et flertal i Folketinget vil forbyde islamistpartiet Hizb ut-Tahrir.

Det er temaet på et pressemøde, som Hizb ut-Tahrir har valgt at afholde efter terrorangrebet i København og den efterfølgende debat, om hvorvidt foreningen skal forbydes.

Hizb ut-Tahrir har inviteret pressen til Nørrebrohallen i København, hvor partiet efter alt at dømme vil gentage deres foragt for det politiske flertal, der i starten af ugen gjorde klart, at man nu ønsker at tvangsopløse den kontroversielle forening.

- Politikerne fejler ved ikke at differentiere mellem et juridisk forbud og det at stoppe os i at sprede vores tanker og ideer. Man magter simpelthen ikke at håndtere folk, der tænker anderledes i det her land, og man kan ikke tåle, at nogen afslører det hykleri, som dansk indenrigs- og udenrigspolitik er skyld i – især ikke, når kritikken kommer fra muslimer, sagde talsperson for Hizb ut-Tahrir bl.a. til Politiken i begyndelsen af ugen.

Men allerede inden pressemødet var der drama ved indgangen. Den islamistiske forening, Hizb ut-Tahrir afviste nemlig en journalist og en fotograf fra Jyllands-Posten. Det oplyser Jyllands-Postens udsendte på stedet samt på Twitter.

- Vi har sagt flere gange, at vi mener, ytringsfriheden er en illusion. Derfor har vi intet problem med at afvise Jyllands-Posten til vores arrangementer, siger vicemedierepræsentant Elias Lamrabet.

Dumt med forbud

Politisk flertal vil forbyde Hizb ut-Tahrir

Undersøger forbud

Debatten om et forbud mod foreningen er atter aktuel, efter rigsadvokaten er blevet bedt om at vurdere, om Hizb ut-Tahrirs virke strider imod blandt andet grundlovens paragraf 78, der forbyder foreninger der "søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende".

Spørgsmålet blev også i 2008 undersøgt af Rigsadvokaten, der dengang konkluderede, at det ikke er "ulovligt for en forening at have til formål at arbejde for en ordning, der - som tilfældet er med en kalifatstat - er grundlæggende forskellig fra den gældende samfundsorden".

Når Hizb ut-Tahrirs eksistensberettigelse alligevel skal undersøges igen, handler det om, at flere forhold har ændret sig siden 2008.

Eksempelvis er medlemmer af foreningen med til at drive moskeen al-Faruq på Nørrebro, som for nylig kom i pressens søgelys, efter der det kom frem, at der ved fredagsbønnen inden terrorskyderierne i København blev opfordret til at gå i krig med jøder. Derudover har flere eksperter påpeget, at islamistiske foreninger kan fungere som trin på vejen mod militant og voldelig islamisme.

- Det er usandsynligt, at der er juridisk grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir. Men man ved aldrig, hvad der sker, hvis det politiske pres bliver for stort, siger vicemedierepræsentant Elias Lamrabet til pressemødet i Nørrebrohallen i dag. 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter