Hizb ut-Tahrir smider JP-journalist væk fra Nørrebrohallen

Islamistisk forening har ’intet problem’ med at afvise journalist fra Jyllands-Posten til pressemøde

Hizb ut-Tahrirs talspersoner Junes Kock (tv.) og Elias Lamrabet til pressemødet i Nørrebrohallen. (Foto: Jakob Jørgensen)
Hizb ut-Tahrirs talspersoner Junes Kock (tv.) og Elias Lamrabet til pressemødet i Nørrebrohallen. (Foto: Jakob Jørgensen)

Det islamistiske parti Hizb ut-Tahrir benyttede lørdag formiddag et pressemøde i den kommunale Nørrebrohallen i Købehavn til at afvise en journalist og fotograf fra Jyllands-Posten.

Det skete til pressemødet ’Krudttønden og det politiske efterspil – Hvor står vi muslimer?’

Her gentog Hizb ut-Tahrir deres foragt for det folketingsflertal, der nu gerne ser den kontroversielle forening tvanspløst, mens de samtidig understregede, at de ikke mener, muslimer bør tage afstand fra terrorskyderierne i København.

Hizb ut-Tahrir raser over forbudsplaner

Men på trods af Hizb ut-Tahrirs angreb på politikerne, som de anklager for at spille fallit, fordi de hylder ytringsfriheden, men vil forbyde en politisk forening, valgte de fremmødte medlemmer af det islamistiske parti at formene Jyllands-Postens udsendte hold adgang i døren til Nørrebro-Hallen.

Ekstra Bladet valgte til trods for afvisningen af Jyllands-Posten at deltage i pressemødet. Vi ville gerne spørge Hizb ut-Tahrirs talsperson Elias Lamrabet, hvordan det hænger sammen, at de på den ene side anklager danske politikere for hykleri for deres ønske om at forbyde foreningen, men samtidig afviser journalister fra deres pressemøder.

- I kalder det hykleri, at politikerne vil forbyde jer. Hvordan hænger det sammen med, at I i dag afviser Jyllands-Posten fra jeres eget pressemøde?

- I forhold til hvad?

- I synes, det udstiller deres hykleri i forhold til ytringsfriheden, at de vil forbyde jer, men I afviser selv et medie…

- Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke tror på ytringsfriheden. Vi har tværtimod mange, mange gange gentaget, at vi synes, ytringsfriheden er en illusion. At ytringsfriheden er et stærkt politiseret redskab, som man i høj grad bruger til at knægte anderledes tænkende. Og det har man brugt gennem de politisk tilskyndede krænkelser af verdens muslimer, som Jyllands-Posten i første omgang stod bag for små ti år siden. Derfor mener vi af principielle årsager ikke, at det er okay, at Jyllands-Posten er her. Og det har vi ingen problemer med at stå ved, lød det på pressemødet fra Elias Lamrabet.

Undersøger forbud

Debatten om et forbud mod foreningen er atter aktuel, efter rigsadvokaten er blevet bedt om at vurdere, om Hizb ut-Tahrirs virke strider imod blandt andet grundlovens paragraf 78, der forbyder foreninger der "søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende".

Spørgsmålet blev også i 2008 undersøgt af Rigsadvokaten, der dengang konkluderede, at det ikke er "ulovligt for en forening at have til formål at arbejde for en ordning, der - som tilfældet er med en kalifatstat - er grundlæggende forskellig fra den gældende samfundsorden".

Når Hizb ut-Tahrirs eksistensberettigelse alligevel skal undersøges igen, handler det om, at flere forhold har ændret sig siden 2008.

Eksempelvis er medlemmer af foreningen med til at drive moskeen al-Faruq på Nørrebro, som for nylig kom i pressens søgelys, efter der det kom frem, at der ved fredagsbønnen inden terrorskyderierne i København blev opfordret til at gå i krig med jøder. Derudover har flere eksperter påpeget, at islamistiske foreninger kan fungere som trin på vejen mod militant og voldelig islamisme.

- Det er usandsynligt, at der er juridisk grundlag for at forbyde Hizb ut-Tahrir. Men man ved aldrig, hvad der sker, hvis det politiske pres bliver for stort, siger vicemedierepræsentant Elias Lamrabet til pressemødet i Nørrebrohallen i dag.

Politisk flertal vil forbyde Hizb ut-Tahrir

I december interviewede Ekstra Bladet Elias Lamrabet i forbindelse med et Hizb ut-Tahrir-møde i Nørrebrohallen. (Video: Martin Ekelund)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter