Hjertesyg afghaner er tilbage: Jeg håber at blive i Danmark

Udlændingeminister Inger Støjberg har erkendt, at udlændinge kan være sendt ud af Danmark i strid med menneskerettighederne. En af dem er 30-årige Naser Hosseini (opdateret)

Den hjerteopererede Naser Hosseini er kommet tilbage til Danmark. Hans udvisningssag blev behandlet uden hensyntagen til en menneskerettighedsdom fra december 2016. Foto: Bente Jæger
Den hjerteopererede Naser Hosseini er kommet tilbage til Danmark. Hans udvisningssag blev behandlet uden hensyntagen til en menneskerettighedsdom fra december 2016. Foto: Bente Jæger

Den alvorligt syge afghaner Naser Hosseini, der ellers havde fået afslag på humanitær opholdstilladelse i Danmark og var blevet tvangshjemsendt til Afghanistan sidste år, kom onsdag aften tilbage til Danmark.

Det oplyser DR, der talte med Hosseini onsdag aften. Hosseini lider af en medfødt hjertesygdom og kunne ifølge DR ikke få den nødvendige hjertemedicin i Afghanistan.

- Alt var hårdt dernede. Den periode, jeg var i Afghanistan, havde jeg medicin med. Jeg har medicin nok nu til de næste tyve dage. Efter det ville jeg være nødt til at forlade Afghanistan og tage til et andet land. Jeg havde ingen andre muligheder, fortæller Naser Hosseini til DR.

Støjberg erkender lovbrud: Naser er i livsfare - kan ikke få sin medicin

Hosseini vender tilbage til Danmark, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg V) har erkendt, at 11 alvorligt syge udlændinge kan have fået afslag på humanitært ophold i strid med en dom fra menneskeretsdomstolen.

Afghaneren har som nævnt en medfødt hjertesygdom. Ifølge DR blev han i 2007 opereret i Grækenland og fik en hjerteklap udskiftet. Han har derfor brug for konstant medicin. Ifølge DR fik 30-årige Nasar Hosseini i 2010 humanitært ophold i Danmark.

Han håber nu, at genbehandlingen af hans sag betyder, at han kan blive i Danmark.

- Mit håb er at få opholdstilladelse. Når man har en hjertesygdom og ikke kan få en ordentlig behandling, kan man ikke overleve, siger Naser Hosseini til DR i Københavns Lufthavn.

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Nasar Hosseini, men hans advokat Marianne Vølund oplyser, at det ikke er muligt i dag.

Hun fortæller, at han er blevet indkvarteret i Sandholmlejren og en af de nærmeste dage skal behandles på Hillerød Sygehus.

Støjbergs embedsmænd overså vigtig dom
I syv af de 11 sager er udlændingen udrejst af Danmark. Og ministeriet vil gå i gang med at forsøge at opspore dem, oplyste hun på et samråd i sidste uge.

Her blev Støjberg spurgt til, om Hosseini var en af de syv. Men det ville ministeren ikke svare på med henvisning til, at det var en konkret personsag.

Den Europæiske Menneskeretsdomstol slog i december 2016 fast, at myndighederne skal undersøge, om alvorligt syge udlændinge rent faktisk har adgang til den nødvendige medicin i deres hjemland, før de sendes ud.

Det er ikke nok, at medicinen generelt set er tilgængelig i landet.

Men Udlændinge- og Integrationsministeriet var ikke opmærksom på dommen. Og da ministeriets embedsmænd blev opmærksom på den, fejlfortolkede de dommen, lød forklaringen fra Støjberg på samrådet.

Hun forklarede videre, at det skyldtes, at embedsmændene havde travlt.