Hjort langer ud efter Thorning

Claus Hjort langede voldsomt ud efter den tidligere regerings økonomiske ansvarlighed, men ville ikke fortælle, hvilken ansvarlighed Venstre-regeringen vil stå for

Det var en Claus Hjort i vanlig bulldog-still, der indtog pladsen foran journalisterne, da han fremlagde det såkaldte 'kasseeftersyn'. (Arkivfoto: Polfoto).
Det var en Claus Hjort i vanlig bulldog-still, der indtog pladsen foran journalisterne, da han fremlagde det såkaldte 'kasseeftersyn'. (Arkivfoto: Polfoto).

Det var en vanligt tvær Claus Hjort Frederiksen, der i dag præsenterede Venstre-regeringens kasseeftersyn i Rentekammeret i Finansministeriet.

Ud over at levere en forventelig tør omgang med 'strukturelle underskud', 'renteudvikling' og 'pantskat' brugte den vrisne finansministeren sin fremlæggelse til at lange ud efter Helle Thorning og hendes tidligere regering og samtidig tage toppen af forventningerne til hans egen regering.

Ekstra Bladets politiske analytiker Hans Engell siger, at Claus Hjort har tændt den blå advarselslampe. (Foto: Ole Steen). Dansk politik - 24. aug. 2015 - kl. 09:55 Blå alarm: Her mangler Hjort tre milliarder

- Det, der er hovedkritikken af den tidligere regering, er, at de har kørt lige på kanten. Og det er det, der gør én sårbar over for små ændringer, der kan betyde, at man kan komme over på den forkerte side af grænserne for underskuddet. Det er der, man kan sige, at den tidligere regering har svigtet, har Claus Hjort netop sagt på pressemødet i Finansministeriet.

Han henviste dermed til EU-kravene om, at det strukturelle underskud ikke må være mere end 0,5 procent af BNP.

- De stillede folk i udsigt, at de kunne en masse ting, de slet ikke kunne. Det var et skønmaleri, forklarede han om sin tidligere beskrivelse af den forrige regerings økonomi som noget, der var 'photoshoppet'.

Se også: Regeringen: Der mangler ni milliarder i togfond

- Beskylder du den gamle regering for at fifle med tallene?

- Deres forsømmelse var, at de kørte på grænsen. Det er det, man kan bebrejde den tidligere regering. Det er ikke sådan, at jeg vil sige, at de har begået bedrageri og fusket med nogle tal. Det kan man ikke i Finansministeriet.

Mens Claus Hjort var meget ivrig efter at kritisere den tidligere regerings økonomiske ansvarlighed og sikkerhedsmargen, var han noget mere tavs, når det gjaldt spørgsmål til regeringens egen økonomiske sikkerhedsmargen.

Se også: Radikale afviser fejlskøn af økonomi

Finansministeren ville ikke fortælle, hvor stor sikkerhed, Venstre-regeringen vil lægge ind i sine økonomiske planer.

- Det kan jeg ikke sige. Nu skal vi i gang med at udarbejde vores finanslovsforslag.

Claus Hjort ville ikke sige, at Venstre løber fra nogen valgløfter, men han understregede flere gange, at tempoet nu bliver langsommere, end man har sagt tidligere.

Se også: Dansk opsving får grønt lys fra topøkonomer

- Det rokker ikke ved det, vi har lovet. Nu vil vi ved finansloven leve op til vores løfte om ældre og sundhed. Men det er klart, at når der mangler penge i kassen, så må man realisere, at tempoet med at indfri løfterne bliver langsommere. Jeg tror, vi når det i valgperioden, men vi kunne have ønsket os at gøre mere i 2016, end der er råd til.

- Hvilke løfter gælder det så?

- Jamen altså, det må vi jo tage stilling til.

- Kan du sige, hvad der kommer sidst?

- Nej, det kan jeg ikke.

169 kommentarer
Vis kommentarer