Hjort om giftangreb på eksspion: Chokerende på flere måder

Danmark vil kontakte briterne for at se på reaktioner efter angrebet på en russisk eksspion

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fordømmer Rusland i stærke vendinger efter nervegiftangrebet, som britisk militær her efterforsker. (Video: AP)
Følg Politik

Kun Rusland råder over den nervegas, som blev anvendt mod en russisk eksspion i Storbritannien i forrige uge.

Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i meget hårde vendinger fordømmer russerne.

- Vi fordømmer Rusland i stærke vendinger, for der kan ikke siges et enkelt pænt ord om de handlinger, de foretager sig for at undergrave vestlige demokratier, siger han.

Theresa May, Storbritanniens premierminister, sagde mandag, at "det er meget sandsynligt", at Rusland står bag attentatet forrige søndag.

- Nu er der stillet et ultimatum til russerne om, at enten forklarer de, hvorfor de har udført den her gerning, eller også forklarer de, at de ikke har styr på deres giftgaslagre, så gud og hvermand kan få fingre i det, siger Claus Hjort.

Den russiske tidligere dobbeltagent Sergej Skripal og hans 33-årige datter, Julia, blev fundet livløse på en bænk i et indkøbsområde i byen Salisbury.

Det er chokerende på to måder, mener forsvarsministeren.

- Det ene er, at man direkte dræber borgere i et andet land, og det andet er, at man anvender giftgas, der er indgået konventioner om, at man under ingen omstændigheder må anvende, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har sagt, at Danmark sammen med briterne vil diskutere, hvilke reaktioner det giver anledning til.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+