Hjort: Skattelettelser er en forudsætning for vækst

Produktiviteten udvikler sig langsommere end i vore nabolande, siger finansminister om presset økonomi

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tirsdag offentliggjort den årlige økonomiske indberetning til EU, det såkaldte konvergensprogram.

Og det er ikke udelukkende munter læsning, set gennem en finansministers briller.

- Der er en fremgang i dansk økonomi. Men vi er udfordret, fordi eksporten er bremset op, og det skyldes ikke mindst stagnation i verdenshandlen. Og så er vi udfordret på produktivitetsudviklingen, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det er blandt andet olieprisen, der volder Danmark problemer. Skønnet for olieprisen er nedjusteret med omtrent 9,3 dollar per tønde i 2016 til 40,2 dollar per tønde. Samtidig henviser Finansministeriet til langsommere international vækst.

Alt i alt mener regeringen, at der er et råderum på ti milliarder kroner frem til 2020.

- Det er et historisk lavt råderum. Det er en situation, hvor der er et pres på de offentlige udgifter i kraft af den asyltilstrømning, vi har oplevet sidste år, og som vi også vil opleve i år, opsummerer finansministeren.

Alligevel forsikrer Claus Hjort Frederiksen, at det er regeringens plan at sætte skatten ned, når der til efteråret skal forhandles den såkaldte Jobreform 2.

- Det arbejder jeg hårdt på, for jeg betragter det sådan, at skattelettelser vil sikre, at det kan betale sig at arbejde. Dermed vil det sikre, at flere vil kunne tjene ved at gå fra offentlig forsørgelse til et job på arbejdsmarkedet.

- Jeg ser skattelettelser som en forudsætning for, at vi kan få gang i væksten.

Spørgsmål: Burde man så ikke ligefrem lave ufinansierede skattelettelser for at sætte skub i væksten?

- Nej, det tror vi ikke rigtig på. Det vil være finansierede skattelettelser, vi taler om, siger Claus Hjort Frederiksen.

Konvergensprogrammet indeholder også en nedjusteret prognose for den økonomiske vækst. Det er tredje gang, regeringen sænker vækstskønnet inden for mindre end et år.

Det har fået Socialdemokraterne til at anklage regeringen for ikke at vise rettidig omhu, men den kritik giver finansministeren ikke meget for.

- Vi ser realiteterne soleklart i øjnene. Jeg betragter det som en oppositionssocialdemokratisk pligtopgave at kritisere regeringen, siger Claus Hjort.

6 kommentarer
Vis kommentarer