Hjort udskriver flygtninge-regning: DF hælder salt i skattesåret

Dansk Folkeparti ser en klar sammenhæng mellem en stigende flygtninge-regning og faldende skattelettelser

Finansministeren får nu endnu sværere ved at finde penge til skattelettelser, mener DF. Foto: Lars Krabbe.
Finansministeren får nu endnu sværere ved at finde penge til skattelettelser, mener DF. Foto: Lars Krabbe.

Umiddelbart er det æbler og pærer, men begge frugter koster kassen.

Dansk Folkeparti misser ikke en mulighed for at kæde den voksende regning fra flere flygtninge sammen med regeringens bebudede skattelettelser, som skal forhandles til efteråret.

Nye flygtninge vil koste statskassen 6,4 milliarder kroner frem mod 2020, viser nye beregninger fra Finansministeriet. Og det får kassen med skattelettelser til at se mindre attraktiv ud, oplyser DF's finansordfører René Christensen.

- De seks milliarder er nye penge, som skal findes et sted, og skattelettelser skal finansieres. Får vi ikke løst indvandrer-problematikken, så bliver der ikke råd til skattelettelser, siger René Christensen til Ekstra Bladet.

Samfund Hjort står fast: Der skal spares på boligydelse

Finansministeriet har for første gang siden flygtningestrømmen tog til regnet på, hvad flygtninge koster Danmark.

Ifølge beregningen vil befolkningen fra 2014 til 2020 vokse med 97.000 flygtninge og familiesammenførte. Det vil altså udløse en samlet ekstraregning på 6,4 milliarder kroner fra 2017 til 2020. Finansminister Claus Hjort (V) ser dog stadig mulighed for skattelettelser.

- Vi står over for en stor udfordring de kommende år, hvor det stigende antal flygtninge lægger pres på de offentlige finanser. Derfor er det afgørende, at vi som samfund løfter opgaven med at få flere flygtninge i arbejde, så de kan bidrage til og blive en del af det danske samfund, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Dansk Folkepartis finansordfører er klar til at droppe en togbro over Vejle Fjord. (Arkivfoto: POLFOTO) Dansk politik DF er klar til at droppe togbro over Vejle Fjord

De seks milliarder kroner kommer ved stigende udgifter til indkomstoverførsler, øgede udgifter til for eksempel indkvartering og integrationsprogrammet samt en generel højere efterspørgsel efter almindelige offentlige serviceydelser som sundhed og undervisning.
 
- Det øgede udgiftspres understreger samtidig behovet for, at vi også i de kommende år fortsat udvikler vores samfund og offentlige sektor ved at gennemføre løbende reformjusteringer, som kan øge råderummet, siger Claus Hjort.

Socialdemokraterne kritiserer, at Venstre lovede en straksopbremsning og færre udlændingeudgifter under valgkampen, når nu tallene viser det stik modsatte.

Claus Hjort Frederiksen (foto: Lars Krabbe) Politik Hjorts mareridt: Milliard-regninger truer regeringen

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) opfordrer ifølge Jyllands-Posten regeringen til at udskyde skattereformen 'på ubestemt tid'. Så langt vil DF ikke gå.

- Vi står overfor så mange udfordringer lige nu, og det er ikke fordi, at vi er imod skattelettelser, men det er ikke vores største udfordring. Vi skal have økonomien til at hænge sammen, siger René Christensen.

- Hvis det skal være, så må det blive skattelettelser i bunden for eksempel med beskæftigelsesfradraget.

- Ser I skattelettelser forhandlet hjem i efteråret?

- Det er svært at se råderummet, og det står ikke øverst på vores liste, så vi venter og ser, hvordan de andre partier vil finde pengene til skattelettelser.

Liberal Alliance har truet med at udskrive valg, hvis ikke der kommer lettelser i topskatten efter forhandlinger. Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll tror stadig på lettelser.

- Udgifterne til flygtninge understeger bare behovet for at lave reformer, der sparker gang i væksten herhjemme. Én af de ting, der er brug for, er en skattereform, hvor vi letter skatten både i toppen og i bunden, siger Simon Emil Ammitzbøll.

- Jeg er overbevist om, at vi nok skal finde en løsning til efteråret, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Finansministeriet understreger, at der er stor usikkerhed forbundet med de kommende års asyltilstrømning.

Regeringen har dog 'indført en række initiativer for at reducere tilstrømningen og gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark'.

Lederen Hjorts hovedpine

776 kommentarer
Vis kommentarer